Hoe ga je het gesprek aan over je salaris?

Carrière 3 april 2024

Het gesprek aangaan over je salaris. Iets wat we in Nederland niet gemakkelijk doen. Misschien met je ouders, broer en/of zus. Een goede vriend(in) of iemand anders die dichtbij je staat. Toch kan het in de juiste context mooie dingen opleveren. Je salaris vormt een belangrijk onderdeel van je baan en mogelijk ben je van mening dat je het verdient om een mooie stap te maken. Dan wil je hier vooral over in gesprek met je leidinggevende. Hoe pak je dit aan? Waar wil je vooraf goed over nadenken en wat doe je wanneer je leidinggevende geen gehoor geeft aan je verzoek? Hier neem ik je in mee, op mij kan je rekenen. Let’s go.

Wanneer ga je het gesprek aan over je salaris?

Lang verhaal kort: wanneer jij voelt dat het nodig is. Er zijn ongetwijfeld meerdere factoren die bepalen of jij goed in je functie zit. Of je blij bent met je baan en elke dag met plezier naar je werk gaat. Genoeg inhoudelijke uitdaging, werkplezier onderling, de potentie om jezelf te ontwikkelen en een welverdiende beloning in de vorm van vele euro’s op je bankrekening aan het einde van iedere maand. Zijn deze elementen niet in balans, dan komt een gesprek met je leidinggevende in mijn ogen nooit te vroeg. Blijft de vraag: Wacht jij op je functioneringsgesprek of trek je eerder de stoute schoenen aan?

Een goede voorbereiding op je salarisonderhandeling

Wanneer je besluit om dit gesprek aan te gaan is het verstandig om te zorgen voor een goede voorbereiding. Dat gegeven verrast je vast niet. Hoe die voorbereiding eruit ziet? Aan die info heb je meer. Daarom doe je er vooraf verstandig aan om na te denken over het volgende:

Waarom verdien je het om een salarisstap te maken?

De kans dat je heel lang moet nadenken om tot een antwoord op die vraag te komen is klein. Nu is het de kunst om die motivatie goed onderbouwd over te brengen op je gesprekspartner. Openen met de zin: “Ik wil meer verdienen” is een optie, maar wel wanneer er een goede argumentatie op volgt. Meer verdienen willen we allemaal. Jij en ik. Om een gesprek over je salaris aan te kunnen gaan wil je nadenken over waarom je vindt dat deze stap je toekomt. Heb je mooie stappen gezet in je ontwikkeling, trek je extra verantwoordelijkheden naar je toe, help je nieuwe collega’s in je team om hun weg te vinden of stijgt je waarde simpelweg door de bewegingen in de markt en op het gebied van inflatie? Aan de hand van goede en oprechte argumenten is je kans op succes het grootst. Daarnaast is het een dikke tip om aan de hand van het salariskompas in te schatten wat je waard bent.

Wanneer ben je tevreden met je salaris en wat is realistisch?

Om het gesprek zelf als succesvol te kunnen bestempelen, wil je vooraf bepalen wanneer je tevreden bent met de uitkomst. Waar ben blij mee en wat is realistisch? €100.- meer gaan verdienen klinkt leuk, maar niet wanneer je in had gezet op een loonsverhoging van €500.- is het toch eerder een tegenvaller. Mijn tip? Benoem tijdens je betoog waarom je vindt dat je meer salaris verdient ook direct de stijging die je daarbij in je hoofd hebt. Zo kom je niet alleen extra krachtig over, maar geef je je gesprekspartner direct een goed referentiekader om met je mee te kunnen denken.

Wat als je werkgever niet of deels meegaat in je voorstel?

De kans dat je zonder enig resultaat keihard de deur in je gezicht gekregen krijgt is niet groot. Toch is ‘ie er. Rest de vraag wat te doen wanneer je werkgever niet of slechts deels meegaat in je voorstel. Die kan ik moeilijk voor je invullen. Wel kan ik je vragen hoe belangrijk je salaris voor jou is?

Accepteer je een kleinere verhoging dan je in gedachte had, omdat eerder benoemde elementen als je werkplezier, de interne uitdaging en je ontwikkelkansen bij deze werkgever wel minimaal een dikke 9 scoren of is het een echte deal breaker? Ook zonder een directe salarisverhoging blijven er voor je werkgever opties over om extra waardering uit te spreken. Denk aan een beloning in de vorm van extra vakantiedagen of een bonusstructuur die je samen afspreekt. Zijn dit opties waar je gelukkig van wordt? Dan kom je er vast samen uit. Zo niet, dan kan je altijd nog een deur verder kijken.

Maar zover hoeft het zeker niet te komen. Eerst maar eens bij je manager op de deur kloppen voor een goed gesprek. Of doe eerst nog je voordeel met de onderstaande TED talk over succesvol onderhandelen over je salaris.

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog Salaris Werkvloer

Hanna Hermsen

Talentcoach