‘Mijn baan maakt me nog bewuster van alles wat er in de wereld speelt’

Werken bij Greenpeace. Jasmijn weet hoe dat is. Naast het volgen van een studie een flexibele bijbaan. Als onderdeel van Team Supporter Care hoort ze altijd uit eerste hand wat er speelt bij de belangrijkste achterban: de supporters en leden van dit goede doel. Dit is haar verhaal.

Jonge vrouw geniet van een groene wandeling in het bos met haar hond weerspiegelend op haar succesvolle carrière bij Greenpeace

Hoe is het om te werken voor Greenpeace?

‘Bijzonder. Dat is het korte antwoord. Bijzonder in meerdere opzichten. Het is natuurlijk een naam die iedereen iets zegt. Dat merk je ook. De best bedoelde adviezen over hoe het regenwoud te redden, hoe de walvis te behoeden van uitsterven of een lezing over wat Greenpeace vooral niet moet doen. Ik ontvang het allemaal dagelijks. En dat maakt het extra boeiend. De mensen die ik spreek zijn zeer betrokken. Voorheen zag ik actuele situaties rondom het klimaat vooral vluchtig voorbij komen via de tv. Op dat moment voelde veel kwesties waar ik nu wekelijks over praat als een ver-van-mijn-bed-show.’

‘Tegenwoordig ligt dat anders. Ik krijg meer mee dan mijn omgeving. Ik kom weliswaar uit een milieubewust gezin, maar mijn baan maakt me nog bewuster van alles wat er in de wereld speelt. Ik ervaar het als een fijn idee om via m’n bijbaan op een positieve manier bij te dragen aan het klimaat. Dat wat je doet helpt. Ik sta in mijn ogen aan de goede kant. Al zijn de meningen over Greenpeace altijd extreem. Te maken met uitersten. Veel van de mensen die ik spreek zijn of helemaal fan of helemaal tegen.’

Want wat is het precies wat je doet?

‘Ik werk officieel als retentie medewerker binnen team supporter care. Als eigen afdeling staan we dagelijks in contact met huidige, potentiële en voormalige donateurs van Greenpeace. De één wil een adreswijziging doorgeven, de ander een rekeningnummer aanpassen. De volgende belt met een inhoudelijke vraag of heeft een duidelijke mening over een actuele kwestie. Zegt er iemand op, dan nemen we altijd contact op met de persoon in kwestie. Is er misschien ruimte om het donateurschap te verlengen onder andere voorwaarden? Bijvoorbeeld voor een kleiner bedrag. Deze rol daagt je op vele vlakken uit. Zowel sociaal als commercieel, maar je houdt altijd zelf de regie. Niemand dwingt een plan van aanpak op tijdens die gesprekken. Natuurlijk zijn er bepaalde slimmigheidjes die je aangeleerd krijgt, maar hierin is altijd ruimte om dicht bij jezelf te blijven.’

Wat maakt dat deze bijbaan goed bij je past?

‘De flexibiliteit die ik krijg en voel is essentieel. Alleen zo krijg ik alles gecombineerd met mijn studie psychologie. Ik kan werken wanneer het mij uitkomt en eventuele last minute wijzigingen zijn altijd op te lossen. Mede dankzij het fijne team waar ik mee samenwerk. Zij zorgen ervoor dat ik me hier echt thuis voel. We delen verantwoordelijkheid, plus iedereen heeft veel voor elkaar over en dat voel je. Iets wat ik vooraf best heb onderschat is dat ik binnen deze bijbaan mijn gesprekstechnieken echt sterk heb ontwikkeld. Zo kregen we recent op het hoofdkantoor van Greenpeace een training in ethisch overtuigen. Daar profiteer ik zelfs buiten de werkvloer van. In discussies met vrienden, klasgenoten of familie bijvoorbeeld.’

De connectie tussen Greenpeace en Work-on, hoe zit dat?

‘Die was er al ver voor ik binnen kwam. Sinds een aantal jaar zit de afdeling supporter care bij Work-on intern. Zo kom ik mijn talentcoach gewoon op dezelfde werkvloer tegen. Dat is natuurlijk fijn schakelen. Heb ik een vraag over mijn vakantie uren of over mijn contract, loop ik even naar mijn talentcoach om dit samen te bespreken. De beller is sneller? Hier kan geen belletje tegenop ;-). Ook wanneer er iets anders speelt voel en krijg ik de ruimte om dit bespreekbaar te maken. Ik heb eerder voor verschillende uitzendbureaus gewerkt en weet daarom dat dit niet overal vanzelfsprekend is. Al is het niet zo dat onze afdeling volledig losstaat van de rest van Greenpeace. Ook met de overige afdelingen is de binding belangrijk. Mede daarom werken we vaak 1 dag per week vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam.’

Raad je anderen aan om voor een baan bij Greenpeace te gaan?

‘Absoluut. Zeker als de flexibiliteit je goed uitkomt en het maatschappelijke deel je extra boeit. Voor veel van mijn Greenpeace collega’s is het haast een soort roeping. Zo zwaar zie ik het zelf misschien niet, maar elke nieuwe dag zorgt wel voor een nieuw verhaal. Het is voor mij op dit moment tijdens mijn studie de ideale bijbaan. Eentje waar mijn cv bepaald niet slechter van wordt. Zelf zie ik alleen maar voordelen, dus ik blijf graag nog even zitten waar ik zit.’