Jij bent er helemaal klaar voor: het zetten van die extra stap in jouw persoonlijke ontwikkeling. Door nieuwe skills te leren binnen een e-learning of kennis op te doen via het lezen van een vakboek. You name it. Verwacht jij dat je werkgever jou faciliteert in jouw ontwikkeling? Dan moet je open kaart spelen en het gesprek aangaan over jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe pak je dit aan? Waar wil je van te voren goed over nadenken? Wat doe je als blijkt dat je leidinggevende niet overstag gaat? Daar gaan we.
Het gesprek aangaan over je persoonlijke ontwikkeling
Het gesprek aangaan over je persoonlijke ontwikkeling: wanneer doe je dat?
Het enige juiste antwoord luidt: Zodra jij die behoefte voelt. Ja, natuurlijk. Wachten tot je functioneringsgesprek op de agenda staat is een optie. Good luck with that! Bij de meeste organisaties vinden deze om de 6 of zelfs om de 12 maanden plaats. Tot die tijd wippend op je stoel zitten wachten? No way José! Iets met een koe en bij de horens vatten… Een gesprek over jouw persoonlijke ontwikkeling aangaan komt namelijk nooit te vroeg.
Zaken waar je vooraf goed over na wil denken
Wel ga je dit gesprek het liefst zo goed mogelijk voorbereid in. Duh. Dat maakt het op voorhand nadenken over een aantal zaken tot een dikke tip. Met het oog op je ontwikkeling zijn de vragen ‘wat wil je leren’ en ‘waar wil je (nog) beter in worden’ altijd relevant. Daarnaast is het verstandig na te denken over de volgende vragen.
Wat verwacht jij van je werkgever op het gebied van jouw persoonlijke ontwikkeling?
Je ontwikkeling is belangrijk. Voor jou én je werkgever. Simpelweg omdat jullie samen profiteren van de groei die je doormaakt. Het is dan ook niet meer dan normaal dat een werkgever (extra) investeert in jou. De vraag blijft hoe en wat je persoonlijk op dit gebied verwacht van je werkgever. Wil je dat ze hierin actief met je meedenken? Of zelfs volledig faciliteren. Via een opleidingsbudget? Momenten van extra begeleiding of de mogelijkheid tot het volgen van diverse E-learnings of andere (externe) cursussen.
Hoe maak je tijd vrij voor jouw ontwikkeling?
Is er ruimte in jouw agenda om je standaard een aantal uur per week op je ontwikkeling te richten? En zo niet, zou dit dan niet alsnog het geval moeten zijn? Dat zijn zaken die je in goed overleg graag bespreekt. 2 stappen vooruit denkend: waarom niet direct een concreet voorstel doen om de boel zo snel mogelijk vast te kunnen leggen. Om de week op je woensdag je agenda blokken tussen 14:00 uur en 17:00 uur bijvoorbeeld. Hoe concreter je voorstel des te makkelijker is het voor de andere kant van de tafel om hier iets van te vinden. Past je voorstel niet, volgt een ander concreet voorstel snel. Mark my words.
Wat als je werkgever je niet wilt faciliteren?
De kans dat een werkgever totaal niet wil of kan bijdragen aan jouw ontwikkeling is klein. Toch is ‘ie er. Mocht dit zich voordoen wil dat nog niet zeggen dat jij je plannen en ambities overboord moet gooien. Sterker nog, ik zeg: ga het gewoon doen! Volg die training, koop die boeken of schaf die software zelf aan. Dan maar in je vrije tijd of van je eigen geld. Ook klein beginnen kan geen kwaad. Er worden online veel gratis cursussen en trainingen aangeboden. Waarschijnlijk ook in jouw vakgebied. Waar onder andere, dat lees je in de blog: Starter, ontwikkel jezelf Wedden dat men bovendien al snel, met terugwerkende kracht, terugkomt op die eerdere beslissing om jou niet te faciliteren wanneer jij grote stappen zet in je ontwikkeling. En zo niet, dan is dit mogelijk toch niet helemaal de plek waar jij moet willen zijn. Dan is een deurtje verder kijken een goed idee.
Zeker wanneer er in de vacature waar je op gesolliciteerd hebt juist heeft gestaan dat de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden hier standaard voor het oprapen liggen. Hoe ver zit je momenteel bij je manager vandaan? Tijd om even aan te kloppen.
💡 Leestip: De belangrijkste soft skills op de werkvloer voor young professionals
Mogen wij jou helpen?
"*" geeft vereiste velden aan