De kleine lettertjes in het contract

Solliciteren 11 april 2024

Je bent mondeling akkoord met de voorwaarden en hebt dus officieel een nieuwe baan. Gefeliciteerd! Die heb je mooi in the pocket. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een krabbel zetten onder dat contract. Misschien heb je al een concept gezien of gaat je toekomstig werkgever deze nog naar je sturen. Er komt in ieder geval een moment waarop je kritisch moet kijken naar het contract. Want staan de gemaakte afspraken erin? Klopt de inhoud? Mist er iets? Best lastig. Want een arbeidscontract is nu eenmaal belangrijk. Het is het document waarop je terugvalt als er problemen ontstaan. Belangrijk dus dat alles goed is vastgelegd. Ik neem je mee in het arbeidscontract en vertel je precies waar je op moet letten.

Heb je het gesprek over de arbeidsvoorwaarden nog niet gehad? Vergeet dan wat ik hierboven zei en lees eerst deze blog. Daarin vertellen wij je je precies hoe je dit gesprek het beste aan kunt pakken.

De voorwaarden

Over de opbouw van het arbeidscontract hoeven we het volgens mij niet meer te hebben. Die ken je inmiddels wel. De inhoud is daarentegen altijd anders. In het gesprek heb je het namelijk gehad over de arbeidsvoorwaarden en die zijn per persoon, per job verschillend.

Heb je het voorstel voor je neus? Mooi. Staan de volgende items erin?

 • Proeftijd
  In veel contracten wordt de proeftijd niet duidelijk vermeld. Of wel, maar niet op de juiste manier. Er zijn namelijk regels voor het overeenkomen van een proeftijd. Krijg je een contract voor minder dan 6 maanden? Dan mag je werkgever je geen proeftijd geven. Tot 1 jaar is dat 1 maand en pas bij een contract van meer dan 2 jaar, mag er een proeftijd worden gegeven van 2 maanden. Goed om te checken voor je tekent dus.
 • Concurrentiebeding
  Het concurrentiebeding wordt vaak wel genoemd, maar niet altijd netjes volgens de regels. Een concurrentiebeding mag namelijk lang niet altijd worden opgenomen. In een tijdelijk contract is een concurrentiebeding bijvoorbeeld alleen geldig als er een zwaarwegend belang is voor het bedrijf. En die is er 9 van de 10 keer niet.
 • Opleiding en studiekosten
  Joehoe, belangrijk! Mogelijk heb je tijdens je sollicitatiegesprek al over opleiding- en studiekosten gesproken of zelfs afspraken gemaakt. Als dat zo is, wil je dat de voorwaarden op de juiste manier in je contract worden vermeld. Het laatste wat je wilt is dat je werkgever de gemaakte afspraken vergeet.
  Vakantiedagen
 • Het aantal vakantiedagen dat je krijgt, wordt standaard opgenomen in je contract. Heb je onderhandeld over het aantal dagen? Kijk dan even of het juiste aantal in het contract staat vermeld. Je wilt geen vakantiedagen mislopen.

Foutje gezien in het contract?

Bij het opstellen van contracten worden regelmatig fouten gemaakt. Belangrijk dus dat je ziet dat er een fout is gemaakt en dat je er wat mee doet. Hoewel dit logisch klinkt, zijn er nog altijd veel starters die het contract laten zoals het is. Zonde, want daarmee snijd je jezelf in de vingers. Kom dus voor jezelf op en laat het contract corrigeren. Geen werkgever die daar gek van opkijkt!

Onthoud dat

Jij samen met je werkgever afspraken hebt gemaakt en dus het beste weet wat er in jouw arbeidsovereenkomst moet staan. Vind je het lastig om jouw contract zelf te beoordelen? Laat dan iemand met je meekijken. 4 ogen zien uiteindelijk meer dan 2, zeker als het gaat om de kleine lettertjes.

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog Solliciteren

Lieke Bronkhorst

Talentcoach