Carrièreswitch maken : belangrijke tips en voorbeelden

Carrière 10 april 2024

Een carrièreswitch maken is en blijft altijd spannend. Ongeacht of je net begonnen bent of al tientallen jaren in het vak zit. Er is altijd moed voor nodig om een stap als deze te zetten. Plus de bereidheid om buiten die bekende en misschien zelfs veilige comfortzone te stappen. Gelukkig ben je niet de eerste die van plan is om een carrièreswitch te maken. Anderen zijn je voorgegaan. Hoe hebben zij dit geflikt? Welke succesvolle voorbeelden zijn er en welke tips helpen jou bij het zetten van deze belangrijke stap. Daar zoom ik in deze blog graag samen met jou op in.

In 3 stappen een succesvolle carrièreswitch maken

Waar ben je goed in en waar wil je in groeien?

Stap 1 is het antwoord vinden op een aantal vragen. Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van, waar word je echt gelukkig van en waarin wil je groeien? Op professioneel gebied. Vind je een antwoord op deze vragen, dan ontdek je vanzelf waar je kracht ligt. Hoe dichter je bij die kracht komt, hoe dichter jij bij je eigen werkgeluk bent. Want eerlijk is eerlijk, met een gemiddelde carrière, die zo’n 40 jaar duurt, is ‘doe vooral wat je leuk vindt’, het beste advies dat ik je nu kan geven. Ben je vanuit deze brok aan positiviteit in staat om een doel voor jezelf vast te stellen, dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om een realistisch carrièrepad uit te stippelen.

Welke branche spreekt je aan?

Welke (nieuwe) branche spreekt je direct aan? Misschien heb je al een idee, misschien moet je nog op onderzoek uit. Beide is helemaal oké. Grondig onderzoek doen naar een branche (en diens voor- en nadelen) is part of the game. De keuze, die is in ieder geval reuze. Van sales, marketing en customer support tot finance, IT, logistiek of het onderwijs. Is er een branche die er direct uitspringt wat jou betreft? En sluit deze mogelijk aan bij de lijst met skills, dromen en doelen die je zojuist hebt opgeschreven?

Heb je een nieuwe job of een branche voor ogen, is de kans klein dat ik je kan vertellen of ‘ie echt zo leuk is als jij nu denkt. Tenzij je een carrière in de marketing als copywriter nastreeft. Wat ik wil zeggen is dat niemand je meer over een job of een carrière kan vertellen als een ervaringsexpert. Iemand die al actief is in de branche of job die jij, met je succesvolle carrièreswitch, voor ogen hebt. Hoe is het om te werken als? Waar halen zij dagelijks hun werkplezier uit en hoe kom jij ooit daar waar zij nu zijn? Vragen die stuk voor stuk een goed antwoord verdienen. Dus trek vooral de stoute schoenen aan en ga op onderzoek uit. Is het niet in je eigen netwerk, dan daarbuiten.

Denk aan je eigen ontwikkeling

Of jij nu al klaar bent om die begeerde carrièreswitch te maken kan ik niet voor je invullen. Hierin speelt je eigen ontwikkeling een grote rol. Zo heb je een beeld nodig van de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om het in die volgende job of nieuwe sector te gaan maken. Heb je een specifieke opleiding nodig of gaat het vooral om een specifieke mindset en een set aan skills? Hoe beter je voorbereiding, des te groter de kans op succes. Wanneer het gebrek aan relevante ervaring je in de weg zit, is een traineeship misschien een uitkomst. Traineeships bieden een kans om waardevolle praktijkervaring te sparen en zo de kneepjes van het vak te leren. Zonder dat hier (vanuit beide partijen) direct torenhoge verwachtingen of beloftes aan vastzitten. Zo’n traineeship duurt vaak 6 tot 10 à 12 maanden waarin je als collega leert door te doen en volledig meedraait op de werkvloer. Een soort snuffelstage deluxe dus.

Voorbeelden van een succesvolle carrièreswitch

Goed voorbeeld doet volgen. Daarover geen twijfel. En in het maken van een carrièreswitch ben je zeker geen uitzondering. Zoals eerder geschetst, zijn vele mensen je al succesvol voorgegaan. Mensen die na jaren overstappen richting de zorg of ervaring uit het bedrijfsleven overbrengen op jonge studenten binnen het beroepsonderwijs.

Een aantal bekende voorbeelden? Acteur Levi van Kempen ruilde een leven voor de camera’s in voor een rol in de cockpit als piloot. Arie Boomsma opende op latere leeftijd met succes een eigen gym en Michael Jordan maakte een uitstapje als honkballer. Een switch die vanaf 1994 2 seizoenen duurde en niet zo succesvol werd als zijn basketbal loopbaan. Al was die natuurlijk ook lastig te overtreffen met o.a 6 NBA titels en 5 MVP awards.

In de categorie ‘iets minder bekend, maar zeker net zo succesvol’. Als kleine jongen droomde Martijn van een carrière bij de politie. Toch wist een passie voor het commerciële hem nog meer te boeien en zo sloeg hij met zijn carrière een andere weg in. Ook mijn collega Naomi kan en mag hier een aardig woordje over meepraten. Na een leuke start van haar werkende leven als klantadviseur bij CZ, koos zij voor een carrièreswitch en een rol als Talentcoach bij Work-on.

Conclusie

Het zetten van de stap zelf blijft altijd spannend. Toch raad ik je aan om het te doen. Zeker als je gevoel je dit al een tijdje influistert. Een goede voorbereiding scheelt gelukkig een slok op een borrel.

Graag een keer sparren over dit onderwerp? Als talentcoaches maken mijn collega’s en ik graag tijd voor je vrij.

Mogen wij jou helpen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog Carrière Carrièreswitch

Hanna Hermsen

Talentcoach