Als starter vliegen de nieuwe indrukken je om de oren. Lange werkdagen, scherpe deadlines en een hoop nieuwe collega’s. Ga zo maar door. Voor alles is per slot van rekening een eerste keer. Grote kans dat je termen voorbij hoort komen die je net zoveel zeggen als een Chineestalige reisgids. Waarom zijn ze in het leven geroepen en hoe zorg je ervoor dat jij zonder kleerscheuren uit deze jungle komt? Wij zijn je gids!
Zolang kantoortaal al bestaat zorgt het voor de nodige ergernis. Niet voor niets verschijnen er jaarlijks meerdere ‘top zoveel lijstjes’ die de meest irritante op een rij zetten. Ondanks de aanhoudende kritieken blijft veel kantoortaal toch overeind. Nou, het versterkt het onderlinge teamgevoel. Bovendien is (een deel) van de taal op de werkvloer functioneel. En laten we eerlijk zijn.. Met het afkorten van prioriteit en vrijdagmiddagborrel naar prio en vrijmibo win je, per keer, toch al snel een seconde of vijf ;-).
Hoe voorkom je dat je de woorden van je collega op de verkeerde manier opvat? Best lastig. Wil je echt ontdekken wat er wordt gezegd? Let dan nu even op. Ben je erbij? We delen de kantoortaal op in verschillende categorieën:
Kantoortaal is er dus altijd. Heeft dat ook nadelen? Zeker. Kort op de bal zitten, piketpaaltjes slaan en iets op de rails zetten. Het zijn een paar termen die ervoor kunnen zorgen dat je compleet afdwaalt. En dat is precies het probleem.
Teveel van dit soort taalgebruik zorgt er bij klanten of consumenten al snel voor dat de betrokkenheid verloren gaat en mensen afhaken. ‘Het zal wel’. Waar het onder collega’s voor binding en een sterker teamgevoel kan zorgen, raak je er de rest juist mee kwijt.
Dit betekent niet dat kantoortaal per definitie voor meer betrokkenheid zorgt. Integendeel. Als newbie weet je misschien lang niet altijd wat je collega nu precies bedoeld. En dat kan best lastig zijn..