Blog

Wie, wat, waar, wanneer en hoeveel vakantiegeld? Alles op een rijtje

20 mei 2021 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Wie, wat, waar, wanneer en hoeveel vakantiegeld? Alles op een rijtje
Ingo

Wie, wat, waar, wanneer en hoeveel vakantiegeld? Alles op een rijtje

Vakantiegeld. Ver voor het einde van mei in zicht ben je de extra inkomsten misschien al aan het uitgeven. Best handig om dan te weten wanneer jij het op je rekening mag verwachten. En belangrijker nog: om hoeveel euro’s het gaat. Voor de geldkraan daadwerkelijk begint te stromen neem ik graag mee. Het fenomeen vakantiegeld roept namelijk nogal wat vragen op. Tijd voor antwoorden. Daar gaan we.

1: Wanneer ontvang jij je vakantiegeld?

Ergens tussen eind mei en eind juni. De exacte datum? Die durf ik je niet met 100% zekerheid te geven. Beetje flauw, maar hij is namelijk afhankelijk van jouw werkgever. Ontvang jij je loon, net als de meeste Nederlanders, op de 25e of 26e van de maand? Dan is dit ook de dag waarop je vakantiegeld op jouw rekening verschijnt. Ieder jaar bouw je per gewerkte maand een fraai bedrag op. De uitbetaling hiervan, die volgt in 1 keer.

2: Om hoeveel vakantiegeld gaat het?

8% van jouw brutoloon wordt maandelijks gereserveerd en opgeslagen. Voor uitzendkrachten is dit zelfs 8,33%. Dus het antwoord op de vraag hoeveel jij precies gaat ontvangen? Voor mij een blinde gok, voor jou slechts een simpele rekensom. Het totaalbedrag dat je tot op dit moment opgebouwd hebt, is af te lezen op je meest recente loonstrook. Is het vanaf daar een kwestie van ‘kan ik even vangen?’ Kleine kans helaas..

3: Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld

Dat hangt er vanaf. De belastingdienst zou de belastingdienst niet zijn als ze geen hap uit je opgebouwde spaarpot nemen. Je voelt hem al aankomen: ‘Leuker kunnen we het niet maken’. Welk percentage jij aftikt hangt af van je bruto jaarsalaris. Een handige samenvatting? Die tref je in het onderstaande overzicht. Kijk maar:

Bruto jaarloonTe betalen belasting percentage
Van €0.- tot €6.511,-0%
Van €6.512.- tot €20.142.-36,55%
Van €20.143.- tot €68.507.-40,85%
Vanaf €68.508.-51,95%

4: Wat gebeurt er met je vakantiegeld bij een overstap naar een nieuwe baan?

Je vakantiegeld is onderdeel van jouw secundaire arbeidsvoorwaarden en blijft van jou. No worries. Wel is er een grote kans dat je het op een ander moment ontvangt. Namelijk gelijktijdig met de uitbetaling van je laatste loon. Heb je op dat moment ook nog ongebruikte vakantiedagen staan die je liever laat uitbetalen dan dat je ze opneemt? Dan voegt dit bedrag zich automatisch bij dit finale ontvangstmoment.

5: Wat als jij je vakantiegeld niet hebt ontvangen?

Geduld. Daar begint het vooral mee. Iedere werkgever heeft officieel tot 30 juni de tijd om al het opgebouwde vakantiegeld uit te betalen. Heb je na die datum nog altijd niets ontvangen? Dan riskeert de werkgever een boete die aardig kan oplopen. Hoe zit het precies?
Een praktijkvoorbeeld van jouw vakantiegeld Binnen de onderstaande voorbeelden gaan we uit van het volgende uitgangspunt*: als medewerker ben jij inmiddels 15 maanden in dienst bij dezelfde werkgever. Maandelijks ontvang je €2500.- bruto als tegenprestatie voor je inzet.

Situatieschets 1: Je werkgever betaalt netjes op tijd. Een snelle rekensom leert je dat jij na een vol jaar in dienst €1920.- aan vakantiebonus mag bijschrijven.

Situatieschets 2: Je werkgever is 1 tot 3 werkdagen te laat met betalen. Niet waar je op zit te wachten. Niet netjes ook, maar mogelijk is er iets misgegaan, of zijn er andere aanwijsbare redenen die de (gelukkig beperkte) vertraging verklaren. Hoe dan ook, met wat vertraging zie jij diezelfde 1920 euro’s alsnog op je bankrekening verschijnen.

Situatieschets 3: Je werkgever is meer dan 3 werkdagen te laat met betalen. Vanaf dit moment volgen er extra (financiële) consequenties. Vanwege de vertraging heb jij namelijk recht op compensatie. De som vakantiegeld kan oplopen met maximaal 50%. Maar let op: die 50% wordt berekend o.b.v. het brutoloon. Niet t.o.v. de opgebouwde som vakantiegeld. Hoe dit precies zit? Over de werkdagen 4 tot en met 8 waarop de betaling uitblijft ontvang je 5% compensatie per dag. (5% van €2500.- = €125.- per dag. Vanaf dag 9 en verder bedraagt de compensatie 1% per dag extra met een maximum van 50% extra. Worst case scenario, heb jij dus recht op €1920.- + €1250.- = €3170.-.
*Pas het bedrag aan op jouw situatie om de voor jou relevante som te berekenen.

Oké en nu?

Heb jij de rekensom al gemaakt? Je weet nu hoeveel vakantiegeld jij krijgt. Of waar je recht op hebt. Sluit dit voor je gevoel nog altijd aan bij wat je waard bent? Welk salaris mag je als starter eigenlijk verwachten? Mijn collega Michiel heeft zich hier eerder al in verdiept en helpt jou graag bij het berekenen van jouw verdiende loon.

Zo, dat waren alle vragen. Samen met hun antwoorden. Beloof je dat je niet al je vakantiegeld in 1 keer uitgeeft? Of wel natuurlijk, je hebt er hard genoeg voor gewerkt.

Geniet ervan!

Wie, wat, waar, wanneer en hoeveel vakantiegeld? Alles op een rijtje

Ingo

20 mei 2021

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 31, 2023

  Confrontatie mijdend gedrag op de werkvloer

  Zeg eens eerlijk: Wanneer een collega op de werkvloer iets zegt of doet wat je niet aanstaat, spreek je diegene daar dan op aan of niet? Het aangaan van een confrontatie kan […]
  januari 18, 2023
  blog_gesprek_salaris

  How to: Het gesprek aangaan over je salaris

  Praten over je salaris. Iets wat we in Nederland niet gemakkelijk doen. Misschien met je ouders, broer, zus. Een goede vriend(in) of iemand anders die dichtbij je staat. Toch kan het in […]
  november 14, 2022
  blog_nee_zeggen

  De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten

  Nee zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je als starter nieuw bent op een werkvloer. Vraagt een collega je om iets te doen, zie je dat waarschijnlijk als een […]