Blog

Welke eerste baan past bij jou? Hier let je op!

16 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Welke eerste baan past bij jou? Hier let je op!
Ingo

Welke eerste baan past bij jou? Hier let je op!

Met je diploma vers in de pocket ben je ready om vol vertrouwen de arbeidsmarkt binnen te stappen. Qua aanbod valt er vaak nogal wat te kiezen en als starter of young professional heb je nu eenmaal niet de ervaring die voor veel functies gevraagd wordt. Die wil je juist opdoen. Dus is de vraag waar die job aan moet voldoen? En waar wil jij op letten om ervoor te zorgen dat je daar straks op je plek zit? Ik bespreek het graag met je aan de hand van drie essentiële punten. Let’s go!

Bepaal wat je nu belangrijk vindt in die eerste baan

Je wil gaan voor een baan waar je nu gelukkig van wordt en die aansluit wat je nu belangrijk vindt. Eentje waarin je jouw sterke punten benut en je zwakke punten kunt verbeteren. In de baan zelf draait het vooral om de branche, een rol die je aanspreekt en een takenpakket dat zorgt voor een lach op je gezicht. Geeft de job zelf je inhoudelijk genoeg uitdaging, dan wil je dat ook de randvoorwaarden aansluiten bij je wensen. Bijvoorbeeld: hoeveel uur wil je wekelijks werken? En heb je al nagedacht over of de maximale reistijd die je kwijt wil zijn aan het reizen van en naar de werkvloer?

Verschuift je wensenlijstje ergens in de toekomst, handel je daar op dat moment naar. Angst voelen om een cv te ontwikkelen waar meerdere werkgevers op terugkomen lijkt steeds minder nodig. Uit onderzoek is gebleken dat men tegenwoordig sowieso sneller van baan wisselt. 10, 20 of 30ish jaar werken voor 1 en dezelfde werkgever lijkt niet langer

Bekijk welke bedrijfscultuur je aanspreekt

Gaat het over een bedrijfscultuur, past de ene beter bij je dan de andere. Gelukkig bestaan er meerdere. De vraag is: welke past bij jou? Zonder een goede fit wordt het lastig om jezelf thuis te voelen op de werkvloer. Op de korte en de lange termijn. Ik kan dit natuurlijk niet voor je invullen. Wel kan ik je meegeven wat je mag verwachten. Lees je over een informele, open cultuur, weet je dat hiërarchie een beperkte rol speelt en dat samenwerken hier vaak de sleutel is tot succes. Een omgeving waarin jouw mening (zwaar) meetelt. Spreekt men over een ambitieuze cultuur, is veel ingericht op het bereiken van een bijzonder doel. Grote kans dat men hier zoekt naar medewerkers die graag nieuwe dingen leren, zich verder ontwikkelen en willen doorgroeien.

Stel verwachtingen qua salaris en arbeidsvoorwaarden

Hoe zit het met factoren als salaris en arbeidsvoorwaarden? Elementen die waarschijnlijk gedurende je hele carrière van belang blijven. Hoe zwaar dit weegt, dat bepaal je natuurlijk zelf. Of ze ook doorslaggevend zijn? Maybe. Lang niet voor iedereen, maar belangrijk zijn ze zeker. Het bepalen van je eigen kaders gaat je helpen om je nog beter toe te spitsen op die ene passende job. Zet je vol in op een beoogd salaris of ga je voor een persoonlijk ontwikkeltraject, een jaarlijks vitaliteitsbudget en alle kans om door te groeien in je functie (en voorwaarden)? Spoiler alert: Naar het één is het waarschijnlijk wel iets langer zoeken dan naar het ander.

Sta jij, net als vele andere starters in het werkveld, in de startblokken om te leren en jezelf op meerdere gebieden te ontwikkelen? Dan is het goede nieuws dat vele startersbanen hier ook op ingericht zijn. Jobs waarin je met enthousiasme verder komt dan met bakken aan ervaring. Banen waarin je leert, ervaring verzameld door te doen en nog fouten mag maken om van te leren.

Kennismaken met een bedrijfscultuur en je eigen voorkeuren

Iedere organisatie is voorzien van een eigen bedrijfscultuur. Welke het beste bij je past is uiteraard persoonlijk. Ga je lekker op een informele sfeer of past een formele setting beter bij jou? Ik dreig een beetje in herhaling te vallen, maar een stageperiode is de ideale manier om af te tasten waar je wel en waar je geen energie van krijgt. Blijkt een bedrijfscultuur toch niet zo goed bij je te passen? No worries. Weten wat je absoluut niet wil is net zo waardevol als weten wat je wél wilt. Liever dit nu te ontdekken dan tijdens een eerste job wanneer je diploma al in de pocket is.

En nu?

Op naar die job! Twijfel je sterk over de richting die je op wilt? Mijn talentcoach collega’s helpen je graag om te ontdekken wat het beste bij jou en je ambities past.

Welke eerste baan past bij jou? Hier let je op!

Ingo

16 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]