Blog

Wat betekent de 'war for talent' voor jou?

11 juni 2021 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Wat betekent de ‘war for talent’ voor jou?
Ingo

Wat betekent de 'war for talent' voor jou?

Ga jij nog elke dag met plezier naar je werk? Belangrijke vraag. En mogelijk een confronterende. Want, wat doe je wanneer het eerlijke antwoord: ‘Nee’ luidt? Nu de ‘war of talent’ officieel is uitgebroken dient zich een ideaal moment aan om hier iets aan te doen. Waar komt de ‘war of talent’ vandaan, welke kansen brengt dit ‘conflict’ jou en waar let je op bij de keuze voor een volgende werkgever?

Zekerheid troef

Heeft de crisis ervoor gezorgd dat jij maar moeilijk een baan hebt kunnen vinden? Of dat je langer op je plek bent blijven zitten? Die tijd is voorbij. Qua vacatures zijn we nu al voorbij het niveau van een kleine 1,5 jaar geleden. 'Het kan hard gaan dus. Daar komt bij: de komende 7 jaar breekt voor zo’n 900.000 ouderen de tijd van hun pensioen aan. Binnenkort liggen de baankansen links en rechts voor het oprapen, al zijn de verschillen per branche groot. Er is dus sprake van een oorlog voor talent. Werkgevers onderling zullen steeds meer uit te kast moeten trekken om jou te vinden en binden.

Ok, wat betekent deze 'war' voor jou?

Momenteel staan we aan het begin. Noem het fase 1. De directe gevolgen voor jou, die je misschien al merkt: steeds vaker advertenties van vacatures in je beeldscherm en recruiters of andere hr medewerkers die je benaderen met toffe baankansen. Kort gezegd: alles komt sneller en makkelijker op je af. Een lijn die doortrekt richting fase 2. Waarin men via extra aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden de aandacht gaat proberen te trekken. Hogere salarissen, een auto van de zaak of een aantrekkelijke bonusstructuur, you name it. Hoewel we nog niet in deze tweede fase zitten gaat hij, bij het doorzetten van de huidige trend, zeker aanbreken.

Is de kous daarmee af? Zeker niet. Uiteindelijk leidt actie tot reactie. Het gevolg? Een derde fase waarin huidige werkgevers straks hun nek extra uitsteken. Alles om huidige toppers binnenboord te houden. Een spel dat in de techniek, IT, zorg & marketing branches waarschijnlijk als eerste gespeeld gaat worden.

Heb jij al in je hoofd waar je over 3 jaar wilt staan? Er zijn altijd zaken waar jij scherp op kan zijn om ervoor te zorgen dat je uitkomt, precies daar waar je wilt zijn.

Ga je doen wat je leuk vindt?

Waar ligt je passie? En bij het uitvoeren van welke taken vergeet jij dat je aan het werk bent? Wanneer je op voorhand weet dat jij het grootste deel van je tijd aan de slag gaat met werkzaamheden die in deze categorie vallen zit je goed. Kort samengevat: biedt de functie inhoudelijk precies wat je zoekt? Een vraag die verder gaat dan je werkzaamheden zelf. Maak je impact? Word je genoeg verantwoordelijkheid toevertrouwd? Of sterker nog: ben je zeker van eigenaarschap? Stuk voor stuk condities die in potentie het verschil kunnen maken tussen: ‘ik ga ervoor’ of ‘toch maar niet’.

Kom je terecht bij een topwerkgever?

Toegegeven: er is veel wat een werkgever tot een topwerkgever kan maken. Een goede dosis persoonlijke aandacht, de bedrijfscultuur, de sfeer op de werkvloer, interne ontwikkelingsmogelijkheden, de status van de organisatie richting de buitenwereld. Het is maar net waar je zelf gevoelig voor bent. Ga je er helemaal voor, is de kans groot dat een optelsom van meerdere van deze factoren ervoor zorgt dat je een potentiële nieuwe werkgever dit benoemde stempel meegeeft.

Loop ik binnen?

Hoe zit het met de tegenprestatie voor je inzet? Inzetten op een verdubbeling van je salaris bij het maken van een transfer is misschien wat overdreven, toch kan het maken van een stap gunstige gevolgen hebben op financieel gebied. Maandelijks (vele) extra euro’s op je rekening, een stapel extra vakantiedagen, een auto van de zaak of jaarlijks een persoonlijk opleidingsbudget. Slechts een aantal voorbeelden van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden die het gras aan de overkant snel groener kunnen maken.

Investeer ik hier in mezelf?

Hoe zit het met de kansen die je bij je volgende werkgever gaat krijgen? Vaardigheid beats ervaring volgens de laatste trends. Neemt niet weg dat coaching on the job en leren van de ervaren mensen om je heen goud waard kan zijn. Hoe zit het met het interne verlooppercentage en wie zijn er gestart als stagiaire en inmiddels de lokale manager? Started from the bottom now we’re here. De les hierin? Een volgende job hoeft niet direct de jackpot te zijn. Mogelijk vormt het glimmend toekomstperspectief dat een potentiële werkgever je schetst alsnog die pot met goud.

Waar liggen de baankansen momenteel?

Hier kan ik je alles over vertellen. Ik kan het je ook gewoon laten zien. Hoe? Binnen het actuele Work-on vacatureoverzicht breng ik jou op de hoogte van de nieuwste baankansen van dit moment. Neem eens een kijkje en het ergste dat kan gebeuren is het vinden van die te gekke nieuwe baan. Beloofd.

Wat betekent de ‘war for talent’ voor jou?

Ingo

11 juni 2021

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 31, 2023

  Confrontatie mijdend gedrag op de werkvloer

  Zeg eens eerlijk: Wanneer een collega op de werkvloer iets zegt of doet wat je niet aanstaat, spreek je diegene daar dan op aan of niet? Het aangaan van een confrontatie kan […]
  januari 18, 2023
  blog_gesprek_salaris

  How to: Het gesprek aangaan over je salaris

  Praten over je salaris. Iets wat we in Nederland niet gemakkelijk doen. Misschien met je ouders, broer, zus. Een goede vriend(in) of iemand anders die dichtbij je staat. Toch kan het in […]
  november 14, 2022
  blog_nee_zeggen

  De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten

  Nee zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je als starter nieuw bent op een werkvloer. Vraagt een collega je om iets te doen, zie je dat waarschijnlijk als een […]