Blog

Je bent (bijna) klaar met je studie en wilt aan het werk. Er is slechts één probleem: je weet totaal niet wat je wilt. Herkenbaar? Lees dan snel verder.

3 juli 2019 | Leestijd: 5 - 7 minuten
patricia_100px_100px

Patricia

Wat als je het echt niet weet?

Het is niet gek dat je als student of starter niet weet welke richting je op wilt. Je hebt het grootste gedeelte van je studie doorgebracht in een collegezaal of in de kroeg. Ver weg van het bedrijfsleven. Logisch dus dat je nog moet ontdekken wat je leuk vindt of goed kan. Met deze tips helpen we je op weg:

Stap 1 | Loop je CV na

Daar staat namelijk meer op dan je denkt. Tijdens je studie had je waarschijnlijk al een bijbaan of liep je stage. Daarin heb je kennis en ervaring opgedaan die je meeneemt naar een volgende baan. Ga eens bij jezelf na welke bedrijven, functies of werkzaamheden je zijn bijgebleven en waarom. Haalde je er voldoening uit? Of juist niet? Zet alles op een rij en bedenk welke punten je graag terugziet in een volgende baan. En welke absoluut niet. Dat helpt je gerichter te zoeken naar een vacature die bij je past.

Stap 2 | Vraag familie en vrienden om feedback

Er is niemand die jou beter kent dan je familie en vrienden. Soms beter dan jij jezelf kent. Maak daar gebruik van en vraag naar jouw opvallendste karaktereigenschap of talent. Wie weet verrassen ze jou met iets waar je nog niet aan had gedacht. Of nog beter, wat je niet van jezelf wist. Dat brengt je weer een stapje dichterbij het weten wat je wilt.

Stap 3 | Ga op zoek naar vacatures

Heb je een beeld van wie je bent als professional en je wensen voor een baan? Dan wordt het tijd om het aanbod te bekijken. Scrol door de vacatures en denk na over wat jou aanspreekt. Is het de omschrijving van het bedrijf, de functie of zijn het de secundaire arbeidsvoorwaarden? Wat het ook is: onthoud het of schrijf het op. Die informatie helpt je bij het zoeken naar een baan. Voor je het weet heb je een droomfunctie gevonden.

Bedankt voor deze informatie. En nu?

Nu heb je van ons een aantal tips gekregen die je helpen bij het vinden van een leuke job. Maar de belangrijkste die je we je nog willen geven: maak de drempel voor een gesprek niet te hoog. In een sollicitatiegesprek ontdek je pas echt wat een functie inhoudt. Ga het gesprek aan en ontdek wat je leuk vindt. Of juist niet. Alleen zo kom je erachter wat bij je past. Heb je vragen? Twijfel niet en stel ze ons!

Het is overigens prettig om goed advies te krijgen. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ‘m in. Onze talentcoaches helpen jou graag verder.

Mogen wij jou helpen?