Blog

Vieze vaat: op de werkvloer

Je kent het wel. Je hebt een lange (werk)dag achter de rug en besluit na het eten op de bank te ploffen met een film. Die vaat ruim je zo wel op voor je weggaat. Maar voor je het weet is het tijd om te gaan en staat je vaat nog op tafel. Tja. En nu? De kans is groot dat je besluit om de vaat te laten staan. Laten we eerlijk zijn. We doen het allemaal weleens. Maar ja, echt fijn voor anderen is het niet. Je huisgenoot komt thuis in een vies huis. Ruimt het misschien zelfs op, omdat het in de weg staat. En dat kan leiden tot frustratie. Het was per slot van rekening niet zijn of haar eigen rommel...

Nu denk je misschien: wat heeft dat met de werkvloer te maken? Nou, daar kom ik nu op. De werkvloer is de plek waar je als fulltimer veel tijd doorbrengt. Waarschijnlijk zelfs meer tijd dan thuis. Het is de plek waar je eet, leeft en ‘samenwoont’ met al je collega’s. Collega’s die elke dag zorgen voor nieuwe vaat. Vieze vaat. En die wordt (net als thuis) lang niet altijd opgeruimd..

Ergernis nummer 1

Tja. Je had het misschien niet verwacht, maar de vaat is bij veel bedrijven echt een ding. Mensen ruimen hun borden niet op. Laten hun glazen staan. Collega’s raken gefrustreerd en er ontstaan onderlinge irritaties. Het management probeert de club bij elkaar te houden en vraagt iedereen z’n eigen spullen op te ruimen. Het gaat een tijdje goed en dan gaat het mis. Er blijft meer vaat staan. Een uitnodiging voor anderen om datzelfde te doen. En het zijn vervolgens weer dezelfde collega’s die de boel opruimen. Het is een vicieuze cirkel waar bijna geen enkel bedrijf uit lijkt te komen. Zelfs niet met de komst van een vaatwasser. Want is het niet de afwas die gedaan moet worden, dan wel de vaatwasser die in- en uitgeruimd moet worden. Er is altijd vaat. En vaat ruimt zichzelf nooit op.

Overdreven of slim?

Bij sommige bedrijven is de vieze vaat zelfs zo’n probleem dat ze in de sollicitatieprocedure een persoonlijkheidstest doen. Ze laten zijn/haar kopje staan, terwijl ze die van zichzelf meenemen naar de keuken. Puur om te checken of iemand geneigd is om vieze vaat op te ruimen. Overdreven? Misschien wel. Slim? Tja.

Join the club

Nu vraag je je misschien af waarom we je dit vertellen. Zelf vind je de vaat misschien niet zo belangrijk. Maar, (en nu komt het) dat is het wel. Althans, wel voor je collega’s. Het team waarmee je dagelijks werkt. 5 dagen per week in hetzelfde kantoorpand bivakkeert. En met wie je (waarschijnlijk) graag een band opbouwt. Daarom is het belangrijk dat jij helpt. En je behulpzaam opstelt als het gaat om de vaat.


Dit zijn de do’s and dont's voor de vieze vaat op de werkvloer.

DO:

Ruim je eigen glas/bord altijd op.

Blijft er een glas/bord van je collega staan? Neem die dan gelijk even mee.

Check of er een schoonmaakrooster is. Sta je er nog niet op? Bied je hulp aan.


DON'T:

Afwachten tot je gevraagd wordt om schoon te maken.

Je vieze glazen/borden laten staan.

Wegduiken wanneer er iets schoongemaakt moet worden.

Heb je vragen?


Over de werkvloer in het algemeen of een specifiek onderwerp? Stel ze ons. We helpen je graag een beeld te vormen over de werkvloer en gewenst gedrag. Ook als het niet gaat om de vieze vaat.