Blog

Tijdens het gesprek

Nog 10 minuten voor je sollicitatiegesprek begint. Spannend! Je loopt het kantoor binnen. Vriendelijk word je ontvangen. Maar nu? Jouw eerste indruk van het bedrijf is goed. Hoe maak jij een goede indruk? Waar let je op tijdens het gesprek? Je wil wel de juiste keuze maken en dit is het moment om een beeld te krijgen en vragen te stellen. Hoe kom je erachter of een bedrijf bij je past? Hoe houd je je hoofd cool? Ik leg het je uit.

Geen presentatie van jou

Misschien nog wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven: onthoud dat het sollicitatiegesprek een gesprek is, geen presentatie of pitch van jou. Een sollicitatiegesprek wordt namelijk nog altijd gezien als een presentatie van de kandidaat. Ten onrechte, vinden wij. Want het bedrijf waar je solliciteert moet zich namelijk net zo goed aan jou presenteren als andersom. Je kunt het vergelijken met een eerste date. Daar gaat ook niet één van de twee een presentatie van zichzelf geven. Je maakt kennis en bekijkt of er een klik is. Is de klik er? Dan maak je een vervolgdate, anders zeg je elkaar aan het einde van het gesprek vriendelijk gedag. Zo werkt het ook met een sollicitatiegesprek. Beide partijen proberen een goede indruk achter te laten. Is er een match? Dan gaan jullie door. Onthoud dit, want het helpt je ook om je zenuwen onder controle te houden.

Bedenk wat je zoekt

Blijf tijdens het gesprek rustig nadenken over wat jij wilt. Een bedrijf is op zoek naar de ideale kandidaat, maar jij bent op zoek naar de ideale werkplek. Wat is voor jou de ideale werkplek?

Je ervaart pas ultiem werkplezier als je op de juiste plek zit. Dat is niet alleen belangrijk voor je werkgever, maar ook voor jou. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger. Benieuwd hoe jij kan zorgen voor ultiem werkplezier?

Meer over werkplezier

Daarbij gaat het niet alleen over de functie, maar ook over het bedrijf. Pas je binnen dit bedrijf? Sta je achter de missie en visie? Voel jij je thuis binnen het team? Heb je een klik met collega’s? Wat vind jij nu eigenlijk echt belangrijk? Best lastig, want dit staat niet in een vacature. Onthoud daarom wat jij belangrijk vindt en bedenk hoe jij erachter komt of de functie en het bedrijf waar je nu solliciteert daaraan voldoet. Daardoor kun je gericht vragen stellen en kom je er sneller achter of een job ook echt bij je past. Een mooi bruggetje naar het volgende onderwerp!

Stel de juiste vragen

Ja, want om erachter te komen of jij de juiste persoon bent voor deze job wil je vragen stellen. Want alleen door proactief op zoek te gaan naar antwoorden, ontdek jij of de baan en het bedrijf bij je past. Denk aan vragen over het bedrijf, de sfeer, de collega’s, je werkzaamheden en noem het maar op. Schrijf je vragen desnoods van te voren op, zodat je niks vergeet. Wees niet bang om fouten te maken, want je mag vragen stellen. Sterker nog, doe het vooral. Je toont hiermee interesse. Slechte vragen bestaan niet.

Vraag door, door, door

Ja, want doorvragen is minstens zo belangrijk. Je wilt antwoorden, geen clichés. Een bedrijf kan ‘informeel’ of ‘gezellig’ zijn, maar waar blijkt dat uit? Als jij het belangrijk vindt dat collega’s onderling een goede band hebben, dan wil je ook weten hoe dat zit binnen dit team. Vraag dus letterlijk waarom een bedrijf gezellig is. Of wat zij doen om de gezelligheid binnen het team te stimuleren. Vaak leidt een simpele ‘waarom’ of ‘hoe’ al tot de antwoorden die je zoekt. Leer jezelf daarom aan om kritisch te zijn in het gesprek en geen genoegen te nemen met clichés. Want daar heb je uiteindelijk niks aan in je job.

Bereid je voor

Tijdens het gesprek heb je baat bij een goede voorbereiding. Hier schreef mijn collega Patricia eerder al een blog over. Lees deze nog even voor je op gesprek gaat, dan weet je precies waar je tijdens het gesprek rekening mee kunt houden. Heb je nog vragen? Twijfel niet en stel ze ons!

Mogen wij jou helpen?


Wil je graag advies over hoe jij je carrière het best kan starten? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met één onze talentcoaches. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk gesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ’m in!