Blog

Thuiswerken als een pro

Tja. Daar zitten we dan met z’n allen. In 1 keer werkt Nederland niet meer op kantoor, maar thuis. Zijn alle meetings en afspraken vervangen door videogesprekken. En heeft het uitzicht op de werkplek van je collega plaatsgemaakt voor de huiskamer van de overburen.

We draaien er niet omheen: het is best even wennen. Ook voor ons. We werken nu 1 week thuis en voelen ons inmiddels pro op het gebied. Mede doordat we al talloze tips met elkaar hebben uitgewisseld. De do’s and dont’s van het zitten, werken en pauze nemen.

Die willen we je natuurlijk niet onthouden, daarom bij deze de tips van onze collega’s. Doe er je voordeel mee!

Ga voor comfort

Nu je thuiswerkt mag je de kledingvoorschriften laten voor wat ze zijn en kiezen voor een outfit die echt bij je past. Eh, lekker zit. Staat er een videocall gepland? Dan wil je je pyjama misschien toch verruilen voor iets representatievers. Of in ieder geval de bovenkant van je outfit dan. Op camera ziet niemand dat jij onder tafel je oude joggingbroek aanhebt. Zolang je shirt of blouse maar past bij het moment, zit je goed!

Creëer een goede werkplek

Comfort zit ‘m niet alleen in kleding, maar ook in je omgeving. Zorg dat je in een ruimte werkt waar je rustig zit. Maak het gezellig voor jezelf. Betekent dit voor jou verse bloemen op tafel en de kaarsen aan? Ga ervoor!

Begin op tijd!

Je kunt je reistijd en opstartstruggles skippen nu je nergens heen hoeft. Slaap die tijd lekker uit. Maar onthoud: ’s ochtends ben je het meest fris. De tijd die je nodig hebt om een taak af te ronden is ’s ochtends vele malen korter dan ’s middags. Door lekker op tijd te beginnen, haal je het meeste uit je dag.

Manage je tijd en energie

Natuurlijke koffiebreaks, korte werkonderbrekingen en lol op de werkvloer.... je gaat ze missen. Zoek je perfecte tools (to-do-lijst, agenda, todoist, remember the milk etc) en blok max. 1,5 uur voordat je je benen strekt. Door je tijd en energie goed te verdelen, houd je je dagen beter vol. Jezelf motiveren op tijd koffie te zetten of 20 sit-ups te doen? Zet een timer en doe het!

Merk je dat je snel bent afgeleid en automatisch (voor de 10e keer in 15 minuten..) Facebook intikt in je zoekbalk? Check dan eens ‘Todobook’. Deze extensie verandert je tijdlijn op Facebook of LinkedIn in een to-do-list die je eerst moet afwerken voor je je tijdlijn te zien krijgt. Zodra je taken zijn voltooid heb je 5 minuten toegang voor je je volgende lijst hebt toegevoegd. Handig!

Zie communicatietools als 'game met levels' en speel die shit uit!

Dit is hét moment dat je ongestoord 10 minuten kunt graven onderin de kelder van Slack of Microsoft Teams naar die ene koppeling met leuke gifjes. Wij zijn benieuwd welke je tegenkomt!

Ontwerp je eigen 'operating system’

Wat werkt voor jou? Wel of geen alerts aan op je telefoon of laptop? Hoe vaak per dag naar je mail kijken? Ga op zoek naar manieren om jouw taken, doelen, reminders en agenda op één plek te kunnen zien of bewerken. Analyseer ook berichten en vragen die je vaker krijgt. Maak steengoede reacties óf automatiseer die! Jouw control room. Richt ‘m in zoals jij wilt.

Blijf bewegen!

20 sit-ups (daar zijn ze weer), 30 sec planken of een totale work-out. Beweging helpt je de dag door. Blijf niet op je stoel zitten en ga af en toe naar buiten voor een wandeling. Een rondje om het huis telt in dit geval gewoon mee.

Eet en drink voldoende

Vergeet tijdens het werken niet te drinken. Je hebt geen collega’s om je heen die thee voor je pakken. Je moet het nu echt zelf doen. Hetzelfde geldt ook voor eten. Zorg voor lekkere (voedzame) lunches. Een goede avondmaaltijd. Nu je niet meer hoeft te reizen, heb je alle tijd om te koken. Maak er gebruik van!

Chat, bel en deel je scherm

Bedenk dat chat net zo werkt (en dus net zo onbelangrijk is) als het gemompel van de collega naast je (als je op kantoor had gezeten) die je daarmee langzaam uit je werk haalt. Benut het waar je kan, maar blijf bellen voor overleg. Iemand horen geeft nuance, plezier en de mogelijkheid tot discussie/directe samenwerking. Op chat is dat toch lastig. Mis je het samen schouder-aan-schouder werk dat je met je workbestie regelmatig doet? Ben niet bang om dan met een tool te werken waarin je vanuit een videocall je scherm kunt delen (google hangouts, slack of zoom). De samenwerkervaring is 95% identiek....extra voordeel: je ruikt nooit wat die ander voor de lunch heeft gegeten.

Denk om je houding!

Je werkt nu 1 week thuis. Waarschijnlijk volgen er nog wel meer. Zorg dus dat je komende weken goed blijft zitten. Je hebt er niks aan als je over 4 weken rondloopt met rugklachten. Moeite met het vinden van een goede houding? Wissel je werkhouding af. Corrigeer jezelf wanneer je onderuit zakt.

Bedankt voor de tips! En nu?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Laat ons weten hoe het thuiswerken bevalt. En deel jullie eigen tips!

Mogen wij jou helpen?