Blog

STAP budget

16 november 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
STAP budget
Ingo

How to: Het gesprek aangaan over je salaris

Studeren is niet goedkoop. En eerlijk is eerlijk: de inflatie helpt op dit moment ook niet mee. Om Nederland deels tegemoet te komen, is het STAP budget in het leven geroepen door de Rijksoverheid. Een grote pot met geld die het volgen van een opleiding niet alleen aantrekkelijker, maar ook vooral mogelijk moet maken. Hoe zit het nu precies met het STAP budget, welke opleidingen kan je hiermee volgen en wat doe je als je niet als gelukkige uit deze loterij gekomen bent?

Een STAP budget aanvragen? Zorg dat je aan deze voorwaarden voldoet

Klaar om te investeren in jezelf en dat wat je kan? Lekker! Om officieel kans te maken is het wel belangrijk dat je een specifiek rijtje voorwaarde af kan vinken. Dit rijtje ziet er als volgt uit. Je:

 • bent tussen de 18 en 67 jaar oud (pensioenleeftijd)
 • werkt in loondienst, als ZZP’er of bent momenteel zoekende naar een baan
 • vraagt deze tegemoetkoming aan voor een opleiding of cursus die binnen 3 maanden start
 • hebt deze bonus eerder dit jaar nog niet op je rekening mogen bijschrijven
 • neemt de cursus of opleiding af bij een erkend stap aanbieder
 • verstevigt jouw arbeidsmarktpositie met de kennis die je opdoet
 • ontvangt as we speak geen andere financiële bijdragen vanuit de overheid. Denk aan een studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming van schoolkosten.
Overal een vinkje staan? Dan is het een kwestie van de juiste opleiding vinden.

Deze opleidingen zijn te volgen met het stap budget

Welke opleiding voor jou van grote waarde is of kan zijn hangt uiteraard af van jou en je situatie. Zolang de lessen die je eruit meeneemt je positie op de arbeidsmarkt een boost geven, zit je goed. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, initiatiefnemer van het stap budget, mikt daarmee op cursussen of opleidingen die A: je leervermogen vergroten of B: je basis- en/of beroepsspecifieke skills verbeteren.

Aan keuze geen gebrek. Het aanbod gaat van een opleiding tot backoffice medewerker of juridisch medewerker tot een of een cursus sociale psychologie of cognitieve gedragstherapie. Het voltallige aanbod vind je uitgebreid terug op de site van verschillende erkende aanbieders.

Liever direct praktijkervaring opdoen? Bekijk het actuele Work-on vacatureoverzicht

Populariteit STAP budget door het dak

Heb je al in de wachtrij gestaan in afwachting van een stap budget? Op 1 november 10:00 uur sharp gingen de digitale hekken voor een 2e keer open. Ingelogd en wel was het wachten op een goedkeuring van je aanvraag. De grootste groep droop na 5, 6 of misschien wel meer uren wachten af zonder een toezegging van een persoonlijk opleidingsbudget Met een jaarlijks budget van 50 miljoen euro per kwartaal en een bedrag van €1000.- per persoon is de rekensom geen hogere wiskunde. 50.000 gelukkigen per kwartaal. Dat de vraag naar deze bonus aanzienlijk hoger ligt dan dit aantal verrast je waarschijnlijk niet.

En nu?

Wanneer je 1 van de gelukkigen bent ga je uiteraard die felbegeerde opleiding volgen, maar welke keuze maak je wanneer je niet als winnaar uit deze loterij bent gekomen? Als je het mij vraagt heb je een drietal opties:

Wachten op een nieuwe ronde
Een voordeel van deze STAP budget subsidie is dat het komt in fases. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Begin volgend jaar, op 2 januari 2023 staat er een nieuwe uitdeel ronde gepland. 10:00 uur sharp. Mogelijk heb je deze keer meer geluk. Ik help het je hopen. Zo niet, zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven.

Ga het gesprek aan met je werkgever
Het volgen van die specifieke opleiding draagt bij aan jouw kennis en skills. Daar profiteer jij van, maar je werkgever net zo goed. Dikke kans dus dat men bereid is om de kosten voor deze opleiding op zich te nemen. In een gesprek is er de kans om men te overtuigen van de meerwaarde van de beoogde opleiding en hoe zich dat in je functie gaat terugbetalen. What’s in it for them? Op kosten van je baas een opleiding afronden om vervolgens na 3 maanden van job wisselen? Daar zit men natuurlijk niet op te wachten. Dus is de vraag: welke toezeggingen kan je zelf doen?

Denk bijvoorbeeld aan een toezegging dat je na het behalen van je diploma nog minimaal 2 jaar of langer blijft zitten waar je zit. Switch je toch? Dan betaal je een deel terug.

Die opleiding zelf financieren zonder stap budget subsidie
In scenario 3 betaal je deze cursus of opleiding geheel uit eigen zak. Dat maakt dit scenario ook direct je minst favoriete in dit rijtje, I know. Maar wanneer je overtuigt bent van dat wat je gaat leren tijdens die extra uren studeren, is het elke cent waard. Beschouw het als een investering in jezelf die zich gaat terugbetalen. Op de korte en de lange termijn.

Welk scenario ook gaat winnen, ik wens je alle succes.

STAP budget

Ingo

16 november 2022

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 31, 2023

  Confrontatie mijdend gedrag op de werkvloer

  Zeg eens eerlijk: Wanneer een collega op de werkvloer iets zegt of doet wat je niet aanstaat, spreek je diegene daar dan op aan of niet? Het aangaan van een confrontatie kan […]
  januari 18, 2023
  blog_gesprek_salaris

  How to: Het gesprek aangaan over je salaris

  Praten over je salaris. Iets wat we in Nederland niet gemakkelijk doen. Misschien met je ouders, broer, zus. Een goede vriend(in) of iemand anders die dichtbij je staat. Toch kan het in […]
  november 14, 2022
  blog_nee_zeggen

  De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten

  Nee zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je als starter nieuw bent op een werkvloer. Vraagt een collega je om iets te doen, zie je dat waarschijnlijk als een […]