Blog

Je ontwikkelen op de werkvloer,
hoe doe je dat?

Ontwikkeling. Een typisch buzzwoord. In vacatureteksten en functieprofielen kom je het overal tegen. Het is vaak niet duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. Voor jou, als starter, kan dat best verwarrend zijn. Gaat het om jouw kennis en vaardigheden? Of om het doorgroeien naar een andere functie? Het gaat er uiteindelijk om wat jij wilt ontwikkelen. Jij bepaalt. Maar hoe je te ontwikkelen? En waar te beginnen? Ik geef je graag een zetje. Hopelijk in de goede richting:)
Het liefst werk je in een organisatie waar jij in jouw ontwikkeling volledig begeleid en ondersteund wordt. Het neemt niet weg dat je op eigen initiatief ook ver kunt komen.

Tip: zorg dat jij jezelf regelmatig voorziet van een update. Werk jouw eigen software bij. Wat speelt er in jouw branche, in jouw functie en in jouw vakgebied? Hoe beter jij geïnformeerd bent, hoe beter jij jezelf en anderen in de organisatie kunt adviseren. Maar hoe dan? Als starter is het belangrijk dat je expertise, kennis en ervaring opbouwt. Hoe kun je dat doen of versnellen? Ik geef je wat handvatten.

Weten wat er speelt | lees

Wat boeit jou? Wat wil je leren? Bedenk wat jij echt interessant vindt. En zoek, bijvoorbeeld op LinkedIn, naar invloedrijke denkers en ondernemers die in jouw vakgebied of branche actief zijn. Zoiets eenvoudigs als iemand volgen kan een volledig nieuw inzicht geven. Maak een overzicht van websites en nieuwsbrieven die voor jou relevante informatie of onderwerpen bevatten. Tip: surf er wekelijks doorheen of loop op een vast moment door de nieuwsbrieven.

Weten wat er speelt | kijk

Niet zo’n lezer? Kijk je ogen uit op Ted.com. De plek waar jij vernieuwende ideeën krijgt voorgeschoteld in een beproefd format: 15 minuten presentaties. Gelukkig is ook YouTube een schatkist vol waardevolle informatie. Van leuke ‘how-to-video’s‘ tot verdiepende presentaties. Op bijna elke vraag is het antwoord te vinden.

Weten wat anderen vinden | netwerk

Verbind jezelf met concullega’s, Mensen met dezelfde functie bij een ander bedrijf. Ga naar borrels en events. Stap op mensen af. Stel vragen. Dit is een kwestie van veel doen en dan komen de juiste mensen op je pad. Liever veilig vanuit je stoel beginnen? Online kun je vrij snel het gesprek aangaan met een interessant netwerk, sluit je aan bij discussiegroepen. Bijvoorbeeld op LinkedIn.

Beter worden in wat jij doet | oefen

Als jij één van jouw skills wilt verbeteren, weet dan dat je vooral beter wordt door te doen. Cursussen, trainingen en workshops kunnen enorm bijdragen aan jouw vaardigheid. Vaak is het een kwestie van dit zelf aangeven bij jouw leidinggevende of HR. Zit dat er nu niet in? Online kun je veel cursussen vinden, bijvoorbeeld op LinkedIn.

Beter worden in wat jij doet | vind jouw mentor

Feedback is van onschatbare waarde en het komt in vele vormen. Een van de fijnste manieren van feedback? Een mentor. Een mentor kan, maar hoeft niet jouw leidinggevende te zijn. De ideale mentor is iemand die al verder is in jouw vakgebied of in het leven. Zo kun je op de werkvloer gesprekken voeren waarin het draait om wat jij denkt, wilt en voelt. Daar kun je enorm van leren. Belangrijk is dan wel dat je een mentor hebt die eerlijk tegen je is en jou niet met fluwelen handschoenen aanpakt en alleen maar de hemel in prijst. Get real.

Slimmer werken | trends

‘Technology is ruling the world’. Zeggen ze. Daar zit een kern van waarheid in. In vrijwel elk vakgebied groeit het aantal slimme software-oplossingen en zijn er veel leuke tools die werk besparen. Kom je een leuke tool tegen? Denk dan een stap verder dan: ‘nice..., hebben!’. Bedenk hoe deze tool ingezet zou kunnen worden, wie dat precies werk zal gaan besparen en weeg serieus de voor- en nadelen af.

Dus, hoe verder?

Je kunt het helemaal op eigen houtje doen. Wie weet ligt jou dat prima! Toch is het heel fijn om te werken in een bedrijf of organisatie die actief is om jou op alle bovenstaande punten verder te helpen. Een bedrijf die de ontwikkeling van het personeel als een hele belangrijke waarde van de organisatie ziet. Sta jij stil? Wil jij graag meer leren en sneller stappen maken? Ga dan eens het gesprek aan met één van onze talentcoaches en ga aan de slag bij één van onze partners. Dat zijn bedrijven die niet alleen op zoek zijn naar goed personeel, maar de werknemers ook goed behandelen. Al helemaal op het vlak van (persoonlijke) ontwikkeling.

Mag er aan jouw situatie wel iets verbeterd worden? Dan is het prettig om goed advies te krijgen. Een nieuwe baan of functie kan het antwoord zijn. Maar welke functie? En waar? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Dat begint met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daarin ontdek je gelijk waar jij past. Nieuwsgierig? Plan ‘m in.

Mogen wij jou helpen?