Blog

Je ontwikkelen op de werkvloer,
hoe doe je dat?

Ontwikkeling. Een typisch buzzwoord. In vacatureteksten en functieprofielen kom je het overal tegen. Het is vaak niet duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. Voor jou, als starter, kan dat best verwarrend zijn. Gaat het om jouw kennis en vaardigheden? Of om het doorgroeien naar een andere functie? Het gaat er uiteindelijk om wat jij wilt ontwikkelen. Jij bepaalt. Maar hoe je te ontwikkelen? En waar te beginnen? Ik geef je graag een zetje. Hopelijk in de goede richting:)
Het liefst werk je in een organisatie waar jij in jouw ontwikkeling volledig begeleid en ondersteund wordt. Het neemt niet weg dat je op eigen initiatief ook ver kunt komen.

Tip: zorg dat jij jezelf regelmatig voorziet van een update. Werk jouw eigen software bij. Wat speelt er in jouw branche, in jouw functie en in jouw vakgebied? Hoe beter jij geïnformeerd bent, hoe beter jij jezelf en anderen in de organisatie kunt adviseren. Maar hoe dan? Als starter is het belangrijk dat je expertise, kennis en ervaring opbouwt. Hoe kun je dat doen of versnellen? Ik geef je wat handvatten.

Weten wat er speelt | lees

Wat boeit jou? Wat wil je leren? Daar begint het. LinkedIn vormt hierin een goede en bereikbare bron. Zoek hier eens naar invloedrijke denkers en ondernemers die in jouw vakgebied of branche actief zijn. 1 eenvoudige klik op de 'volgen' button kan voldoende zijn voor het opdoen van volledig nieuwe inzichten. Voor nu én op de lange termijn. Maak daarnaast eens een overzicht van websites die voor jou relevante informatie bevatten of vol staan met content over interessante onderwerpen. Ook het inschrijven voor een nieuwsbrief helpt je bij de tijd te blijven. Extra voordeel: je zit nergens aan vast en leest jezelf bij op een moment dat het jouw uitkomt.

Weten wat er speelt | kijk

Niet zo’n lezer? Kijk je ogen uit op Ted.com. De plek waar jij vernieuwende ideeën krijgt voorgeschoteld in een beproefd format: 15 minuten presentaties. Gelukkig is ook YouTube een goedgevulde schatkist vol waardevolle informatie. Van leuke ‘how-to-video’s‘ tot verdiepende presentaties. Op bijna elke vraag is het antwoord te vinden.

Weten wat anderen vinden | netwerk

Verbind jezelf met concullega’s, Mensen met dezelfde functie bij een ander bedrijf. Nu het fysiek bezoeken van borrels en events er even niet inzit, vinden veel van dit soort evenementen tegenwoordig online plaats. Wat houd je tegen hier je vragen te stellen? Het is slechts een kwestie van doen. Kijk je toch liever de kat uit de boom? Dan is jezelf aansluiten bij discussiegroepen, bijvoorbeeld op LinkedIn, een goed alternatief.

Beter worden in wat jij doet | oefen

Als jij één van jouw skills wilt verbeteren, weet dan dat je vooral beter wordt door te doen. Cursussen, trainingen en workshops kunnen enorm bijdragen aan jouw vaardigheid. Vaak is het een kwestie van dit zelf aangeven bij jouw leidinggevende of HR. Zijn die mogelijkheden er in deze tijd niet? Het online aanbod aan cursussen om jezelf als starter te ontwikkelen is nu groter dan ooit!

Beter worden in wat jij doet | vind jouw mentor

Feedback is van onschatbare waarde en het komt in vele vormen. Een van de fijnste manieren van feedback? Een mentor. Een mentor kan, maar hoeft niet jouw leidinggevende te zijn. De ideale mentor is iemand die al verder is in jouw vakgebied of in het leven. Zo kun je op de werkvloer gesprekken voeren waarin het draait om wat jij denkt, wilt en voelt. Daar kun je enorm van leren. Belangrijk is dan wel dat je een mentor hebt die eerlijk tegen je is. Van een spiegel leer je meer dan van een aanpak met fluwelen handschoenen. Natuurlijk is een compliment prettig, maar alleen als het oprecht en verdiend is

Slimmer werken | trends

‘Technology is ruling the world’. Zeggen ze. Daar zit een kern van waarheid in. In vrijwel elk vakgebied groeit het aantal slimme software-oplossingen en zijn er veel leuke tools die werk besparen. Kom je een leuke tool tegen? Denk dan een stap verder dan: ‘nice..., hebben!’. Bedenk hoe deze tool ingezet zou kunnen worden, wie dat precies werk zal gaan besparen en weeg serieus de voor- en nadelen af. Hoe beter je dit aan jezelf en je omgeving weet te verkopen, hoe groter de kans dat men instemt met het gebruiken ervan.

Dus, hoe verder?

Alles helemaal op eigen houtje doen is een optie. Eentje die je mogelijk prima ligt! Toch is het soms prettig om te voelen dat je ergens niet alleen voor staat. Het geeft een enorme boost om te werken bij een bedrijf of organisatie waar de ontwikkeling van het personeel wordt gezien als een onmisbare factor. Dat zeg ik uit persoonlijke ervaring. Sta jij stil in je ontwikkeling en leer je graag hoe je sneller stappen zet op dit vlak? Mogelijk biedt een gesprek met 1 van onze talentcoaches uitkomst. De bedrijven waar wij voor werven zijn niet alleen op zoek naar nieuw personeel, ze zorgen er bovendien voor dat deze groep niets tekort komt. Zeker niet op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Ben jij toe aan iets nieuws? Dan is goed advies altijd welkom. Mogelijk is een nieuwe baan of functie het antwoord. Maar welke functie? En waar? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? Jou leren kennen en er samen voor zorgen dat jij in je werk (en privé) helemaal op je plek zit. Dat begint met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Nieuwsgierig? Plan ‘m in.

Mogen wij jou helpen?