Blog

Opeens liggen de banen voor het oprapen

5 oktober 2021 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Opeens liggen de banen voor het oprapen
Ingo

Opeens liggen de banen voor het oprapen

Momenteel op zoek naar een eerste of een nieuwe baan? Dan mag je een goed gevoel voor timing op je cv zetten. Aan het begin van het derde kwartaal 2021 schieten de openstaande vacatures namelijk als paddenstoelen uit de grond. Hoe staat de banenmarkt ervoor en wat betekent deze opleving voor jou en je baankansen? In deze blog neem ik je mee in de huidige stand van zaken.

Opeens liggen de banen voor het oprapen

‘Niets zo veranderlijk als het weer’. Die uitspraak hoor je vaker. Toch toont de banenmarkt zich op dat gebied een aardige concurrent. Binnen een handvol maanden tijd is de wind 180 graden gedraaid. Het gevolg? Vacatures overload. Tijdens het 2e kwartaal van 2021 telde men in Nederland 106 openstaande vacatures t.o.v. iedere 100 werklozen. Meer vacatures dan werklozen dus. Een situatie die misschien niet direct bijzonder klinkt, maar toch in deze categorie valt. Waarom? Voor de laatste keer dat de verhoudingen net zo lagen als nu, moeten we 50 jaar terug in de tijd.

In welke sectoren is de vraag het hoogst?

De vraag ‘In welke sectoren is de vraag laag?’ levert momenteel een korter antwoord op. Zo’n beetje in elke sector staat men te springen om nieuw talent. De echte uitschieters? De horeca, de zorg en de zakelijke dienstverlening. De meest recente vacatures binnen die laatste sector tref je altijd aan in ons vacatureoverzicht.

Men telde in het tweede kwartaal 106 openstaande vacatures t.o.v. iedere 100 werklozen

Wat betekent dit voor jou?

Dat de banen voor het oprapen liggen. Daarmee ga ik misschien een beetje kort door de bocht, maar wat zeker is, is dat het je kansen biedt. En dat werkgevers zich van hun beste kant gaan laten zien om hopelijk als ‘winnaar’ uit de spreekwoordelijke bus te komen. Schieten de lonen nu zomaar €500.- omhoog? No way Jose. Grote kans dat het in de hoek wordt gezocht die er voor jou echt toe doet. Voorbeelden? Zekerheid via een vast contract, inzicht geven in de heersende werksfeer en een werkgever die meedenkt over een doorgroei traject, afgestemd op jouw ambities. Misschien zelfs gepaard met een persoonlijk budget dat je mag inzetten om de extra skills of kennis op te doen.


Waar je voorkeur ook naar uitgaat, zorg dat je erover in gesprek raakt Aan je positie aan de onderhandelingstafel gaat het niet liggen.

Opeens liggen de banen voor het oprapen

Ingo

5 oktober 2021

Meer voor jouw carrière

mei 12, 2022

Samenwerking Poliservice & Work-on

Voor onze talenten vinden we een baan bij de leukste werkgevers van Nederland. Dat is een belofte die we niet alleen aan onze talenten, maar ook onze partners doen. We werken nauw […]
mei 3, 2022

Een carrièreswitch maken. Zo pak je dat aan!

Kiezen voor een geheel nieuwe carrière is best een beetje eng. Zelfs als je al perfect weet wat je wilt gaan doen en waar je naartoe wilt. Daarom deze carrièreswitch gids. Want […]
april 5, 2022

Missie droombaan: zo bereik je jouw ultieme doel

Misschien droom je al jaren van een bepaalde functie of een specifieke werkgever op je cv. Omdat deze helemaal bij je past. Of het van jongs af aan een droom is om […]

Mogen wij jou helpen?


Wil je graag advies over hoe jij je carrière het best kan starten? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met één onze talentcoaches. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk gesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ’m in!