Blog

Missie droombaan: zo bereik je jouw ultieme doel

6 april 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Missie droombaan: zo bereik je jouw ultieme doel
Ingo

Missie droombaan: zo bereik je jouw ultieme doel

Misschien droom je al jaren van een bepaalde functie of een specifieke werkgever op je cv. Omdat deze helemaal bij je past. Of het van jongs af aan een droom is om op die positie terecht te komen. Alles begint met die droom, maar een groot vraagteken voor nu: hoe kom je daar en wat heb jij nodig om die doelstelling te bereiken? In deze blog help ik je met het vinden van antwoorden op deze en andere vragen.

Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

Op die felbegeerde positie belanden is makkelijker gezegd dan gedaan. En toch: zij die nu zitten op de plek waar jij graag naartoe groeit zijn ook ooit ergens begonnen. Ook jij kan vandaag die belangrijke eerste stap zetten. Hoe? Door je persoonlijke ontwikkelingsplan uit te schrijven. Good to know: dit mag vrij globaal. Schrijf voor jezelf eens de antwoorden op de volgende vragen uit: wat zijn je kwaliteiten, welke vaardigheden wil je ontwikkelen, welke kennis wil je opdoen en welk tijdspad koppel je hieraan? Hierin is het verstandig om een eventuele einddoelstelling op te knippen in kleine, realistische stappen. Dat helpt je niet alleen om het overzicht te bewaren, maar ook om je voortgang beter meetbaar te maken. Wanneer je over 5 jaar je einddoel bereikt wil hebben, schrijf dan per jaar uit welke stappen je in die periode wilt zetten.

Bekijk een aantal vacatures

Toegegeven: weten waar je naartoe wilt is goud waard. Er schuilt echter ook een gevaar in. Wat je wil voorkomen is dat je oogkleppen op hebt. Er leiden meer wegen naar Rome. Nu je weet welke skills of kennis je wilt ontwikkelen rest de vraag in welke job je dit in je gestelde termijn voor elkaar krijgt. Bestaan er junior vacatures in de gewenste categorie of is er een ander soort job die je laat groeien in dat wat je wilt leren? Om je heen kijken helpt. Welke vacatures zijn er, wat ga je hier doen op welke gebieden ga jij je zodoende ontwikkelen?

Verdiep je in de werkgever

Kom je een vacature tegen waarvan je denkt: yes! Dan is het wel zo prettig om datzelfde gevoel te hebben bij de werkgever zelf. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Over iedere werkgever valt tegenwoordig namelijk online genoeg te ontdekken. Via een eigen website, op de socials of misschien zelfs in de media. De eerste indruk die je hiervan krijgt gaat helpen bij het maken van keuzes. Al hangen deze natuurlijk wel sterk samen met de onderdelen waarop men in jouw ogen punten scoort. Doorgroeimogelijkheden, een werkgever die met je meedenkt over je ontwikkeling, een lage interne doorlooptijd of een jonge, hechte bedrijfscultuur. Een kwartet aan aspecten die mogelijk het verschil maken tussen solliciteren of toch nog even een deurtje verder kijken.

Vraag om feedback (vaak & veel)

Zeker in je eerste jaren van je carrière is er niemand die verwacht dat je alles al weet. Over een functie of een vakgebied. Eigenlijk is het in iedere functie een kwestie van ‘gewoon beginnen’ en veel vragen stellen. Hoort erbij, net als op je bek gaan. Sterker nog: betere lessen zijn er niet. Wat gaat er goed? Wat kan er nog beter? Wat had je anders kunnen doen en hoe zorg je dat dit de volgende keer wel lukt? Waardevolle vragen waar je een antwoord op vindt, juist wanneer je jouw omgeving om feedback vraagt. Op de werkvloer én privé. Het geeft je nieuwe perspectieven op je manier van handelen en maakt je allesbehalve zwakker. Door veel en vaak te vragen om feedback laat je enkel zien bewust bezig te zijn met je ontwikkeling. Al heb je dat as we speak ook aangetoont door deze blog tot het einde uit te lezen. Lekker bezig.

En nu naar die volgende stap. Ik geloof in je.

Missie droombaan: zo bereik je jouw ultieme doel

Ingo

6 april 2022

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]