Blog

Klaar voor de volgende stap in je carrière? 6 tips

22 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Klaar voor de volgende stap in je carrière? 6 tips
Ingo

Klaar voor de volgende stap in je carrière? 6 tips

Iedere carrière is er een van fouten maken, leren en groeien. Groeien in wat je wil en in wat je kan. Ben jij voor jouw gevoel klaar voor de volgende stap in je carrière? Omdat je uitgekeken bent op je huidige functie, behoefte hebt aan nieuwe prikkels. Of simpelweg omdat je het gevoel hebt dat je momenteel je eigen potentie niet volledig benut. Hoe weet je waar en wanneer je deze stap wil zetten? Plus, hoe bereid je jezelf zo goed mogelijk voor op het zetten van een volgende stap in jouw carrière? Dat ga ik met je delen aan de hand van 6 tips en tricks. Klaar voor? Vamos!

Evalueer je huidige situatie

Haastige spoed is zelden goed. Wanneer je aanvoelt dat je toe bent aan een nieuwe stap doe je er goed aan om eerst je huidige situatie te evalueren. Op welke vlakken zie je graag verandering of verbetering? Welke doelen streef je na en met welk deel van je huidige functie ben je eigenlijk nog heel tevreden? Met een helder antwoord op deze vragen creëer je voor jezelf een beeld van hoe een volgende stap er voor jou in deze fase van je carrière uit moet zien.

Ga in gesprek met je leidinggevende

Wanneer je kiest voor een volgende baan is het geen uitgemaakte zaak dat je ook wisselt van werkgever. Daarom is het altijd een dikke tip om in gesprek te gaan over je gevoel op dit vlak. Mogelijk thuis, met je familie, vrienden of vriendinnen. Maar ook zeker met je leidinggevende. Iemand die weet wat jij kan en dit op waarde weet te schatten. Ook iemand die in kan schatten of je toe bent aan die volgende baan en je altijd een eerlijke mening zal geven. Welke opties zijn er intern? Wat maakt dat je toe bent aan deze stap en ligt deze mogelijkheid er intern? Op deze manier speel je allebei open kaart. Is men niet in staat om te bieden waar jij naar op zoek bent, dan vergroot je eventueel het begrip voor het feit dat je open staat voor opties extern.

Praat met professionals

Een stap maken in je carrière wil lang niet altijd zeggen dat je ook van werkgever wisselt. Daarom is het altijd een dikke tip om in gesprek te gaan over je dromen en je ambities. Mogelijk thuis, met je familie, vrienden of vriendinnen. Maar ook zeker met je leidinggevende. Iemand die al kennis heeft van dat wat jij in huis hebt en dit op waarde weet te schatten. Daar ben ik zeker van. Ook iemand die in kan schatten wat er nog nodig is om die gewenste vervolgstap te zetten. Welke opties zijn er? Wat maakt dat je toe bent aan deze stap en op welke manier valt hier een passende invulling aan te geven? Kijkend naar de interne opties en de (doorgroei)mogelijkheden weten twee meer dan één en in een open gesprek is er vanuit twee kanten de kans om alle kaarten open op tafel te leggen. Kan je huidige werkgever niet bieden waar jij naar op zoek bent, dan vergroot je eventueel het begrip voor het feit dat je open staat voor opties extern.

Onderzoek externe mogelijkheden

Naast alle interne mogelijkheden wil je je ogen en oren open houden voor de externe mogelijkheden. In veel branches staat men te springen om even nieuwe als slimme en leergierige collega’s. Welke opties heb je ‘buiten de deur’ en welke kansen krijg je daar? Eigen onderzoek doen naar de kansen die de huidige arbeidsmarkt jou biedt is wat mij betreft altijd een aanrader. Welke vaardigheden en ervaringen worden hier gevraagd? Voldoe je hier nog niet aan, dan weet je wat je stip op de horizon is. Kom je wel direct in aanmerking, dan is het een relevante mogelijkheid om direct actie te ondernemen.

Blijf investeren in jezelf

Als professional is het waardevol om in jezelf te blijven investeren. Misschien is het zelfs onmisbaar. Al kan dat natuurlijk voor iedereen anders zijn. Geheel toevallig is het niet. Sterker nog: Zodra ik en mijn marketing collega’s onderzoek doen naar wat starters en young professionals belangrijk vinden binnen hun huidige of hun toekomstige baan, staat persoonlijke ontwikkeling op de eerste plaats. En los van de ervaring die je opdoet, zorgt de ontwikkeling die je als professional doormaakt ervoor dat je goed in de markt ligt. Zowel bij je huidige als bij potentiële volgende werkgevers. Is het nodig om een training te volgen, een specifiek certificaat te behalen of om een X aantal ervaringsjaren mee te nemen om die gewenste stap te zetten? Dan zeg ik niets anders dan: Go for it!

Bouw aan een netwerk binnen en buiten de organisatie

1 op de 5 mensen binnen de beroepsbevolking is het afgelopen jaar van baan geswitcht en veelvuldig weet men deze te vinden via hun eigen netwerk. Via via dus. Platformen als Linkedin zijn hierin krachtige hulpmiddelen, maar ook de ouderwetse ‘mond-tot-mond reclame’ bewijst zichzelf nog jaarlijks als een waardevolle methode. Heb je een goed netwerk op je huidige werkvloer (en daarbuiten) en kent men je situatie, is de kans aanwezig dat zich plots onaangekondigde kansen voordoen. Het hebben of opbouwen van een breed extern netwerk vergroot je kans om in contact te komen met industrieën of organisaties die je in het bijzonder aanspreken. Bijvoorbeeld omdat ze je aanspreken aan de hand van een interne bedrijfscultuur. Dit in combinatie met de functie(s) die hier momenteel open staan.

Bereid je voor op interne of externe sollicitaties

Om klaar te zijn voor de volgende stap in je carrière wil je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk aan het toeval overlaat op het moment dat die kans zich voordoet. Dus bereid je jezelf zo goed mogelijk voor op interne of externe sollicitaties. Hoe? Dat gaat van het schrijven van een sollicitatiebrief tot het up-to-date maken van je cv en je LinkedIn profiel. Op het moment suprême heb je geen tijd te verliezen. Om er zeker van te zijn dat jij en je verhaal een onuitwisbare indruk achterlaten.
You’ve got this!

Klaar voor de volgende stap in je carrière? 6 tips

Ingo

22 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]