Blog

Jouw unieke set aan persoonlijke skills

18 augustus 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Jouw unieke set aan persoonlijke skills
Ingo

Jouw unieke set aan persoonlijke skills

Waar ben ik goed in en waarin niet? Wanneer was de laatste keer dat jij jezelf die vraag hebt gesteld? Je antwoorden op deze vragen geven een goed beeld van de set aan skills die jij als professional en vooral als mens bezit. Al ben je zeker geen uitzondering wanneer je de antwoorden schuldig moet blijven. Wat verstaan we überhaupt onder skills, is er een verschil tussen kwaliteiten en skills en hoe gaan ze ook in jouw carrière het verschil maken? Dat vraagt om een blog om alles tot op de bodem uit te zoeken. Lees je mee?

Wat zijn skills?

Skills zijn eigenlijk niets meer en niets minder dan vaardigheden. Een handeling waar je goed in bent of kan worden. Zoals wel meer Engelse woorden heeft deze term de laatste jaren zijn weg ook in de Nederlandse taal gevonden. Om één of meerdere skills onder de knie te krijgen is het vaak een kwestie van oefening baart kunst. Al helpt het ook zeker wanneer je talent hebt voor specifieke skills.

Natuurlijke aanleg vs aangeleerd

Kwaliteiten en vaardigheden. Zijn ze gelijk of zit er verschil tussen deze twee? Wanneer je ziet en hoort hoe vaak ze in één adem worden genoemd ben je geneigd om dat eerste te geloven. Toch is er een duidelijk verschil aan te wijzen. Zo zijn kwaliteiten aangeboren en vaardigheden aangeleerd. Voorbeelden van die eerste categorie? Denk aan een goed gevoel voor taal, creativiteit, integriteit of overtuigingskracht. Voorbeelden van aangeleerde vaardigheden zijn bijvoorbeeld het redigeren van een tekst, het verbinden van een hand of het bespelen van een muziekinstrument. Natuurlijk zit er wel vaak een verband tussen kwaliteiten en vaardigheden. Wanneer je assertief en extravert bent, is de kans groter dat het salesvak je goed ligt dan wanneer je jezelf meer aangesproken voelt door de termen introvert en afwachtend.

Waardevolle skills op elke werkvloer

De 1 leert graag door te doen, de ander laat zich liever leiden door een natuurlijke aanleg/voorkeur. In welke categorie jij valt laat ik even in het midden. Welke kwaliteiten benut jij in het bijzonder binnen je job? Of welke zou je graag benutten in die context? En heb je dit per toeval ontdekt of is het een bewuste keuze (geweest)? Dikke kans dat het besluit om hier op professioneel vlak iets mee te doen, nauw samenhangt met de vraag of je er plezier uithaalt. Al zijn er ook skills die in vele, zo niet elke job, van meerwaarde zijn. Gewoon omdat ze (bijna) overal terugkomen.

Welke skills behoren er tot jouw unieke skills set?

Ga je op zoek naar een lijst van mogelijke skills die je kan bezitten, kom je tot een lijst die langer is de gemiddelde rij in de Efteling. Assertief, accuraat, ambitieus, analytisch vermogen. En dat is alleen nog maar het begin van skills met de letter a. Wat ik je duidelijk wil maken? Dat het onmogelijk is om ze allemaal af te vinken. Het mooie is, dat dat ook helemaal niet hoeft en niemand dit van je verwacht. Neem bijvoorbeeld skills op het gebied van timemanagement, samenwerken, constructieve feedback geven of zakelijk schrijven. Stuk voor stuk waardevolle skills als je het mij vraagt en de ene is misschien meer gehoord dan de andere, maar dat maakt ‘m niet per definitie waardevoller dan elke andere skill.

Wat dit je zegt?

Dat het in de kern geen zin heeft om jouw skills die met die van een ander te vergelijken. Iemand ergens om bewonderen mag, maar het wordt gevaarlijk wanneer je van jezelf vraagt dat je ‘even hetzelfde doet’. Onderlinge verschillen maken juist dat iemand op geheel eigen wijze van meerwaarde kan zijn binnen een organisatie. Jezelf en je skills in je carrière ontwikkelen is belangrijk, maar dat geldt ook voor een realistische blik.

Welke skills passen perfect bij jou en je karakter? En welke minder? Het is de kunst om de antwoorden op die eerste vraag te omarmen. Slaag je daarin, weet ik zeker dat ze je gaan helpen om het ver te schoppen in je carrière.

Ik ben klaar om mezelf te laten zien


Wij zoeken samen jouw droombaan. Solliciteren maar! Gewoon doen. Je zit nergens aan vast.


DOE EEN OPEN SOLLICITATIE  


Ik kan jullie hulp goed gebruiken


Zoek je een nieuwe baan of weet je nog helemaal niet wat je wilt? Wij helpen je graag! Vinden we leuk.


NEEM CONTACT OP  


Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!BEKIJK ONZE VACATURES     Meer weten

Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!

Aanbevolen voor jou

augustus 14, 2023
blog_onzekerheid_werkvloer

Onzekerheid op de werkvloer is niets vreemds

Het moment waarop je keuzes moet maken met betrekking tot je studie en je professionele toekomst komt haast eerder dan het punt waarop je jouw eigen tanden gaat poetsen. Lichtelijk overdreven misschien, […]
oktober 22, 2020

Help, ik ben ambitieus!

Een bepaalde vorm van ijver bezit iedereen, maar echt ambitieus zijn er maar weinig. Hoe vaak is jou verteld dat je de lat ‘wel hoog legt’? Ben je gewaarschuwd voor een burn-out? […]
januari 17, 2022

Ik ben (nog) niet ambitieus. Nou en!

Ambitie anno 2023. Soms krijg ik het gevoel dat je zonder niet meer meedoet. En ik ben waarschijnlijk niet de enige. Tijd om mezelf een aantal dingen hardop af te vragen: is […]

Klaar voor jouw eigen succesverhaal?

Klaar voor jouw eigen succesverhaal?