Blog

Ik ben (nog) niet ambitieus. Nou en!

17 januari 2021 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Ik ben (nog) niet ambitieus. Nou en!
Ingo

Ik ben (nog) niet ambitieus. Nou en!

Ambitie anno 2022. Soms krijg ik het gevoel dat je zonder niet meer meedoet. En ik ben waarschijnlijk niet de enige. Tijd om mezelf een aantal dingen hardop af te vragen: is het erg om als starter geen plan voor de lange termijn te hebben? Wat als je simpelweg totaal niet bezig bent met het vinden van een antwoord op die ‘waar zie jij jezelf over 5 jaar’ vraag? Ben je wel zo ambitieloos als de wereld je doet geloven en hoe gaan anderen om met dit stempel? Dat en meer lees je in deze blog.

Voor ik verder ga wil ik je graag kort meenemen in mijn verhaal. Als copywriter houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van Work-on vacatures. Wat wil zeggen dat er wekelijks meer dan 20 geschreven vacatures uit mijn pen vloeien. In zeker 90% van de gevallen vormen de doorgroeimogelijkheden binnen die functies een belangrijk onderdeel. Waarom is dit waar het tegenwoordig om lijkt te draaien? Laatst kreeg ik de vraag waar ik trots op ben. Mijn 100% eerlijke antwoord? Dat ik elke dag mag doen wat ik het allerliefste doe: schrijven! En ja, dan reken ik zelfs slapen en eten mee;). Gelukkig zijn ze hier zelfs zo gek me er nog goed voor te betalen ook. Vanuit vrienden krijg ik vaker de vraag waarom ik die stap ‘hogerop’ niet zet. Een vraag die jou mogelijk iets te bekend in de oren klinkt. Ben ik volgens de buitenwereld niet ambitieus omdat ik geen 'stappen maak'? En zo ja, wat dan nog.

Zorg dat het jouw ambitie blijft

Op de vraag ‘waarom jij op je eigen manier met je ambitie wil omgaan?’ kan ik vele antwoorden geven. Graag licht ik er een tweetal in het bijzonder uit.

Je hebt tijd genoeg

Aan het begin 2022 ligt de pensioengerechtigde leeftijd op 66 jaar en een beetje. En deze leeftijd gaat in de komende jaren nog veel verder oplopen. Een snelle rekensom leert dat je als starter minimaal nog 40 werkende jaren te gaan hebt. Alle tijd dus ook om (eventuele latere) ambities op de werkvloer uit te laten komen. En alles behalve haast. Zeker wanneer bijvoorbeeld het maken van een mooie reis hoog op je lijstje staat. Ik zeg doen!

Je werkt om te leven

Doen wat je, op dat moment, leuk vindt is altijd een goede motivatie. Plus niet alle ambities zijn werkgerelateerd. Mogelijk maakt je huidige baan juist andere ambities mogelijk. Denk aan de ambitie om genoeg tijd over te houden voor andere hobby’s, je werk nooit mee naar huis te nemen, er ‘s nachts niet wakker van te liggen of iedere andere vorm van werkstress te ervaren.

Hoe gaan anderen om met hun (gebrek aan) ambitie?

Met je diploma vers in de pocket staat de druk er als starter vaak gelijk op. Een onderwerp waar Nicky over mee kan praten. Afgestudeerd in politicologie en een master bedrijfskunde. Haar belangrijkste vraag: Waarom moet je altijd maar een plan hebben?

“De reactie van mijn docent was treffend toen ik hem, tellen na het behalen van mijn masterdiploma, aangaf dat ik eigenlijk helemaal geen plan had. Ik moest het doen met een ‘hoe bedoel je’ en een ‘ja dat kan natuurlijk ook, succes daarmee!’ naar mijn hoofd. Ik wilde gewoon even afgestudeerd zijn. Daar was en ben ik nog altijd trots op!

“Ik heb geen zin om te doen wat iedereen doet, omdat dit nou eenmaal zo hoort.”

Nicky: “8 maanden later werk ik nog altijd 3 dagen per week bij mijn bijbaan. Het ene moment voel ik de twijfels, het andere moment geniet ik van de manier waarop ik mijn tijd nu kan indelen. Ik heb geen zin om te doen wat iedereen doet, omdat dit nou eenmaal zo hoort. Deze zomer ben ik in 2 maanden naar Spanje gefietst. Gewoon omdat ik daar zin in had. Ook al zeggen mensen dat zoiets toch niet zomaar kan, dat bepaal ik gelukkig mooi echt even zelf. Ik heb genoeg tijd om te lezen, om te sporten. Niet bezig zijn met de drang naar altijd maar meer. Zo houd ik net genoeg tijd over om gewoon even tevreden te zijn.”

Conclusie

Waarom een waardeoordeel te hangen aan ambities van een ander? En blijft het hebben van een andere visie op ambitie taboe? Of kunnen er simpelweg meerdere versies naast elkaar bestaan. Ik hoop vurig op die laatste. Tot het zover is blijf ik met plezier binnenstappen op kantoor, neem ik mijn werk niet mee naar huis, slaap ik geen seconde minder vanwege m’n werk en houd ik, net als jij, meer dan genoeg tijd over om te verdelen over familie, vrienden en allergrootste hobby's. Die ambitie gun ik iedereen.

Ik ben (nog) niet ambitieus. Nou en!

Ingo

17 januari 2022

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 31, 2023
  Blog_confrontatie_mijdend_gedrag

  Confrontatie mijdend gedrag op de werkvloer

  Zeg eens eerlijk: Wanneer een collega op de werkvloer iets zegt of doet wat je niet aanstaat, spreek je diegene daar dan op aan of niet? Het aangaan van een confrontatie kan […]
  januari 18, 2023
  blog_gesprek_salaris

  How to: Het gesprek aangaan over je salaris

  Praten over je salaris. Iets wat we in Nederland niet gemakkelijk doen. Misschien met je ouders, broer, zus. Een goede vriend(in) of iemand anders die dichtbij je staat. Toch kan het in […]
  november 14, 2022
  blog_nee_zeggen

  De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten

  Nee zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je als starter nieuw bent op een werkvloer. Vraagt een collega je om iets te doen, zie je dat waarschijnlijk als een […]