Blog

Hoe vind ik een baan na mijn studie?

22 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Hoe vind ik een baan na mijn studie?
Ingo

Hoe vind ik een baan na mijn studie?

Jaren van blokken voor je tentamens, eindeloze hoorcolleges en vol goede moed schrijven aan je scriptie. Ze liggen achter je en gelukkig niet zonder resultaat. Met je schooldiploma vers of bijna in de pocket sta je inmiddels te trappelen om te beginnen met die eerste echte grote-mensen-baan. Voor het zover is moet je die eerste baan nog wel weten te vinden. Dus is de vraag: Wat doe je, Waar let je op en waar zoek je om zo goed en zo snel mogelijk te slagen in je missie. Ik help je graag aan een vliegende start. 3, 2, 1 let’s go!

zelfreflectie: Ontdek je passie en je talent

Voor je op zoek gaat naar die eerste baan doe je er goed aan om jezelf eerst onder de loep te nemen. Waar ben je goed in, waar word je enthousiast van en welke baan of banen spreken je in het bijzonder aan? Hoe specifieker je antwoorden op deze vragen, des te gerichter jij je zoektocht in kan schieten. Dat is voor de ene starter gemakkelijker dan voor de ander. Zo komt iemand die de PABO opleiding volgt waarschijnlijk voor de klas te staan, maar kan een ander met een hbo diploma Commerciële Economie nog alle kanten op. Benieuwd in welke eerste baan jouw huidige skills goed tot hun recht komen? Mijn talentcoach collega’s gaan graag met je in gesprek om met je mee te kijken.

Bouw een eigen netwerk op

Het opbouwen en onderhouden van een eigen netwerk is zelfs waardevol tot ver na het vinden van een eerste baan. Wist je dat 1 op de 5 mensen binnen de beroepsbevolking het afgelopen jaar is geswitcht van baan? En gebruik maken van een eigen netwerk bleek de meest gebruikte methode hiervoor. Wie er (nu al) binnen jouw netwerk vallen? Familie, vrienden, kennissen, klasgenoten, docenten, stagebegeleiders, trainingsmaatjes, teamgenoten van je sportvereniging, collega’s vanuit je bijbaan. You name it. De kans dat 1 van hen een mooie eerste baan voor je heeft, groeit wanneer jouw netwerk dat ook doet. Zeker omdat zij allemaal ook weer hun eigen netwerk hebben en zodoende het lopende vuurtje zichzelf snel kan verspreiden. May the odds be ever in your favor.

Zoek op de juiste plek en vind relevante vacatures

Als starter solliciteren op een functie waar 3 jaar aan relevante werkervaring wordt gevraagd? Good luck with that. Dat heeft weinig zin. Liever vind je relevante startersvacatures en daarvoor moet je weten waar te zoeken. Heb je al gedacht aan de volgende plekken:

Work-on Uitzendbureau
Aangezien je deze blog leest ben je niet onbekend met deze naam. En ja ik weet, het ‘wij van wc eend’ risico is hoog door Work-on bovenaan deze lijst te zetten. Maar dat risico loop ik in dit geval graag. Waarom? Als uitzendbureau is Work-on er specifiek voor de starters en de young professionals op de arbeidsmarkt. Door relevante banen aan te bieden in populaire vakgebieden als finance, hr en marketing. En door talenten als jij bij te staan aan de hand van talentcoaching, om er zo voor te zorgen dat iedereen die via Work-on aan het werk gaat zich goed, lees: thuis voelt binnen een job. Op de korte en op de lange termijn. In contact komen met een talentcoach? Dat is eenvoudig mogelijk door een appje te sturen of vrijblijvend je gegevens achter te laten.

Unieke werken bij pagina’s
In de krappe markt zoals we die in 2023 voor veel vakgebieden kennen doen werkgevers steeds meer om zich te tonen aan nieuw talent. Heb je zo een aantal organisaties top of mind waar je graag jouw carrière zou willen starten? Grote kans dat ze een eigen werken-bij pagina hebben waarop een werkgever een uniek inkijkje geeft. Dit met als doel om jou te laten zien hoe het is om te werken voor deze organisatie. Hoe gaat het eraan toe op de werkvloer en hoe ervaren huidige medewerkers het om hier onderdeel te zijn van het geheel? Wanneer een organisatie zo’n eigen pagina heeft, zijn de meest actuele vacatures gelukkig nooit ver weg en vast op diezelfde pagina te vinden.

Verschillende jobboards
Wie een eerste baan zoekt komt al snel online en bij 1 van de bekende jobboards uit. Zie het als een online vacaturebank waar eigenlijk voor ieder wat wils te vinden is. Bekende namen als Indeed of Nationale Vacaturebank doen bij velen een belletje rinkelen. Heb jij hier recent al een kijkje genomen? Dan is je misschien opgevallen dat je de optie hebt om niet alleen op titel of locatie te zoeken, maar er ook een factor ervaring valt mee te geven aan je zoektocht.

LinkedIn
Als starter is LinkedIn een mooie plek om een digitaal cv bij te houden en een uitstekende plek om een personal brand te creëren of een netwerk op te bouwen. Werkgevers gaan hier deels in mee, maar zien dit platform ook vooral als een locatie om hun nieuwste vacatures te promoten. Hier een kijkje nemen kan zodoende nooit kwaad. Zelf zoeken naar vacatures is onder andere mogelijk op basis van trefwoord, locatie en het aantal benodigde jaren aan ervaring. Kom je er eentje tegen die je direct aanspreekt, heb je bovendien direct de kans om te solliciteren. In een eerder geschreven blog help ik je bovendien om LinkedIn zelf in te zetten bij het vinden van een baan. Doe er je voordeel mee!

Maak indruk met een cv en een sollicitatiebrief

Die wauw vacature gevonden? Dan is het tijd voor een verpletterende eerste indruk. Aan de hand van een mooi cv en een persoonlijke sollicitatiebrief. In die eerste leg je de nadruk op relevante vaardigheden en dito ervaringen die je eerder hebt opgedaan. In je sollicitatiebrief mag je motivatie om te solliciteren extra naar voren komen. Het wordt niet voor niets op veel plekken ook een motivatiebrief genoemd. Ben je van plan om 1 sollicitatiebrief te schrijven en deze voor meerdere functies te gebruiken? Dat is niet de beste aanpak. Wel kan je werken aan een standaardopzet waarin je de reden waarom je enthousiast wordt van de specifieke functie keer op keer toespitst. Hoe specifieker jij bent in je brief, des te groter de kans dat je een goede indruk maakt. Heb je ervaring vanuit een bijbaan, stage of studievereniging? Vermelden! Alle beetjes kunnen het verschil maken. Heb je deze niet, no worries. Er zijn genoeg plekken waar enthousiasme het nog wint van ervaring en 9 van de 10 keer vraagt men in die vacatures juist specifiek om een starter.

En nu?

Zoeken maar! En vergeet niet: Iedereen is ooit begonnen met een eerste baan. You’ve got this. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van die baan of bij het bepalen welke baan het beste bij je past? Onze talentcoaches staan met een glimlach voor je klaar.

PS: Eenmaal aan de bak helpen de tips in deze blog je fluitend door je eerste werkmaand heen.

Hoe vind ik een baan na mijn studie?

Ingo

22 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]