Blog

Help, ik ben ambitieus!

16 augustus 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Help, ik ben ambitieus!
Patricia

Help, ik ben ambitieus!

Een bepaalde vorm van ijver bezit iedereen, maar echt ambitieus zijn er maar weinig. Hoe vaak is jou verteld dat je de lat ‘wel hoog legt’? Ben je gewaarschuwd voor een burn-out? Of geïrriteerd geraakt van een collega die geen commitment toont? Beantwoord je deze vragen met ‘meer dan eens’? Dan behoor jij - net als ik - tot de groep werkenden met ambitie en loop je waarschijnlijk ‘meer dan eens’ tegen je eigen ambities aan. Knik je nog steeds instemmend ‘ja’? Mooi. Dan neem ik je in deze blog mee in wat ambitie is en geef ik je tips om met jouw ambitie om te gaan.

Beantwoord je bovenstaande vragen met ‘nooit’ dan is de kans groot dat jij je juist niet herkend in het beeld dat geschetst wordt over ambities. In dat geval wil ik je direct doorverwijzen naar de blog ‘Help ik ben niet ambitieus’. Hierin neemt mijn collega Ingo jou mee in zijn perspectief op het thema ambities en de struggles die hij ervaart als professional zonder (al te grote) ambities.

Iedereen heeft ambitie, toch?

Laten we beginnen bij de vraag: wat is ambitie überhaupt? Tegenwoordig lijkt iedereen ambitie te hebben en dat is deels waar. Ambitie is het streven om hogerop te komen of meer uit jezelf te halen. Het heeft alles te maken met de wil om te ontwikkelen. Veel mensen verwarren het hebben van ambities daardoor ook met de wil om door te groeien in binnen functie of bedrijf, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Je hoeft het niet hogerop te zoeken om verder te komen. In dit artikel van De Steven wordt precies uitgelegd hoe dat zit.

Wat maakt mensen dan meer of minder ambitieus?

Ambitie kent niveaus en dat maakt ambitie voor veel mensen zowel een kracht als een valkuil. De vragen die je net hebt beantwoord met ‘meer dan eens’ geven aan dat jij waarschijnlijk een hoog tot zeer hoog ambitieniveau hebt. Goed is niet meer goed genoeg en je wilt altijd meer en beter. Zelfs als dit ten koste gaat van jezelf.

Is ambitie dan wel altijd zo gezond?

Niet altijd. Wanneer je een hoog of zelfs ongezond ambitieniveau nastreeft leg je de lat hoger dan je (eigenlijk) aankan. Je overvraagt jezelf en dat kan leiden tot stress of uitputting. Op termijn zelfs tot een burn-out. Zeker wanneer je hier te lang mee doorgaat.

‘Ik wil niet doorslaan, maar het gebeurt toch’

Dat is vrij herkenbaar. Gelukkig ben je niet de enige en hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wat kan je doen om je ambitie op een hoog, maar gezond niveau te houden? Dit zijn mijn tips:

‘Ik wil niet doorslaan, maar het gebeurt toch’

Dat is vrij herkenbaar. Gelukkig ben je niet de enige en hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wat kan je doen om je ambitie op een hoog, maar gezond niveau te houden? Dit zijn mijn tips:

Conclusie van het verhaal

Ambities hebben is goed, mits je er zelf als mens gelukkig van wordt. Ambities zijn er uiteindelijk ook gewoon om ze waar te maken. Ga er dus voor, geef alles en verzuip ook af en toe. Dit hoort er allemaal bij. Wedden dat je uiteindelijk weer komt bovendrijven?

Ik ben klaar om mezelf te laten zien


Wij zoeken samen jouw droombaan. Solliciteren maar! Gewoon doen. Je zit nergens aan vast.


DOE EEN OPEN SOLLICITATIE  


Ik kan jullie hulp goed gebruiken


Zoek je een nieuwe baan of weet je nog helemaal niet wat je wilt? Wij helpen je graag! Vinden we leuk.


NEEM CONTACT OP  


Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!BEKIJK ONZE VACATURES     Meer weten

Solliciteren kan je leren

Solliciteren is geen abc’tje en iedere sollicitatie blijft spannend. Of het nu om een eerste of een tiende baan gaat. Het fijne is, dat het zeker valt te leren. Van jouw zoektocht, vacatures vergelijken tot de sollicitatie. Aan de hand van alle antwoorden die je hier gaat vinden, maak jij straks een onuitwisbare indruk. Beloofd!

Aanbevolen voor jou

augustus 15, 2023
Blog_skills

Jouw unieke set aan persoonlijke skills

Waar ben ik goed in en waarin niet? Wanneer was de laatste keer dat jij jezelf die vraag hebt gesteld? Je antwoorden op deze vragen geven een goed beeld van de set […]
januari 17, 2022

Ik ben (nog) niet ambitieus. Nou en!

Ambitie anno 2023. Soms krijg ik het gevoel dat je zonder niet meer meedoet. En ik ben waarschijnlijk niet de enige. Tijd om mezelf een aantal dingen hardop af te vragen: is […]
oktober 22, 2020

Help, ik ben ambitieus!

Een bepaalde vorm van ijver bezit iedereen, maar echt ambitieus zijn er maar weinig. Hoe vaak is jou verteld dat je de lat ‘wel hoog legt’? Ben je gewaarschuwd voor een burn-out? […]

Klaar voor jouw eigen succesverhaal?

Klaar voor jouw eigen succesverhaal?