Blog

Een baan vinden via LinkedIn? Dit zijn de 5 stappen naar succes

16 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Een baan vinden via LinkedIn? Dit zijn de 5 stappen naar succes
Ingo

Een baan vinden via LinkedIn? Dit zijn de 5 stappen naar succes

LinkedIn inzetten met als doel om een nieuwe baan te vinden. Klinkt als een goed plan. Een idee waarin velen je met succes zijn voorgegaan, maar goed voorbeeld doet volgen. Bij de manier waarop kan je mogelijk nog wel wat tips gebruiken. Sterker nog: daarom ben je hier. Dus is de vraag: Hoe pak je dit slim aan en wat zijn de stappen die je wil zetten om via LinkedIn die nieuwe job te strikken? Ik ga het je vertellen aan de hand van 5 stappen. Loop je met me mee?

De kracht van LinkedIn

Wanneer ik je vertel dat LInkedIn sinds 2003 te gebruiken is in Nederland vertel ik je mogelijk niets nieuws. De cijfers van 2023? Die tonen aan dat Nederland ruim 5 miljoen unieke gebruikers telt. 20% van dit aantal is ook dagelijks actief op het platform zelf. Hoeveel uren van jouw schermtijd gaan er dagelijks richting je sociale media? En welk deel daarvan gaat er richting LinkedIn? Een deel van je tijd in de onderstaande onderdelen steken gaat je op dit platform enorm helpen.

Optimaliseer je profiel en zorg voor een netwerk

Stap 1: Het optimaliseren van je profiel. Klinkt als een logische eerste stap, maar dit maakt ‘m niet minder actueel. Hoe completer jouw profiel, hoe beter een potentiële werkgever in kan schatten welke waarde jij kan vertegenwoordigen. Voor de invulling van het complete plaatje zorg je op je profiel voor:

 • Een recente, representatieve profielfoto
 • Het invullen van je eerder opgedane werkervaring
 • Up-to-date ingevulde vaardigheden en prestaties
 • Het toevoegen van een persoonlijke samenvatting. Waar sta je in je carrière, welke lessen heb je geleerd, waar sta je voor en waar wil je naartoe?

Is het bovenstaande gelukt, dan ligt er een stevige fundering om verder te bouwen. Op naar een groot en waardevol netwerk. Heb je in een eerder stadium al (voormalige) collega’s, vrienden of bijvoorbeeld docenten aan je verzameling toegevoegd? Een breed netwerk gaat je helpen om je kansen op een nieuwe baan te spreiden.

Ben ‘open to work’

Op je profiel heb je de optie om aan te geven dat je open staat voor werk via de ‘open to work’ functie. Een functie waar recruiters met name heel blij van worden. Waarom? LinkedIn is 1 van de plekken waar recruiters veelvuldig zoeken naar nieuwe medewerkers. Voor hun eigen organisatie of eventueel namens een opdrachtgever. Geef jij aan dat je open staat voor een baan, laat je de kans groeien dat je wordt benaderd. Zeker wanneer zij een baan in de aanbieding hebben die voor jou relevant is. Is het vanaf daar achterover leunen en wachten maar? Dat is natuurlijk een optie, maar om je kansen op die nieuwe baan te optimaliseren pak je graag nog even door. Bijvoorbeeld door je opgebouwde netwerk te benutten.

Vraag je netwerk om hulp

Tijd om je netwerk om hulp te vragen bij het vinden van die baan. Hoe? Door in de digitale pen te klimmen. Jouw netwerk is een potentiële bodemloze put aan kansen. Binnen een zelfgeschreven post wil je laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Liefst zo specifiek mogelijk. Welke onderdelen je niet over het hoofd wil zien? Denk aan een antwoord op de vragen:

 • Wat zoek je?
 • In welke regio?
 • Hoeveel uur wil je gaan werken?
 • Vanaf wanneer ben je beschikbaar?
 • Wat zijn jouw kwaliteiten?

Dit geeft je gelijk de mogelijkheid om te vragen naar aanbevelingen, tips over openstaande vacatures of een introductie aan mensen die je verder kunnen helpen op dit vlak. Zit dat ene waardevolle contact niet in je eigen netwerk, dan misschien wel in het netwerk van jouw netwerk. En per like of comment verplaatst jouw post zich sneller dan Max Verstappen op het rechte stuk. Dat is ook direct de waarde van LinkedIn in een notendop. Je zal de eerste niet zijn die via-via-via een te gekke baan weet te strikken.

Volg interessante bedrijven

Zijn er organisaties waarvoor je graag zou werken? Dan is het een dikke tip om deze ook te volgen via LinkedIn. Zo houd je jezelf op de hoogte van eventuele nieuwe vacatures en al het andere actuele bedrijfsnieuws dat men hier besluit te delen. Voorzie jij jezelf direct van een mooi inkijkje in 1 of meerdere bedrijfsculturen. Met wat geluk komt het binnenkort van pas tijdens een sollicitatiegesprek ;).

Zoek en bekijk actuele vacatures

In je zoektocht naar een nieuwe baan kijk je waarschijnlijk online op verschillende plekken. Wist je dat LinkedIn hier perfect voor geschikt is? Net als meerdere bekende jobboards als Indeed of Nationale Vacaturebank beschikt LinkedIn over een eigen vacaturebank. Organisaties die actief zijn op dit platform hebben hier de mogelijkheid om actuele vacatures te delen. Inclusief een mogelijkheid voor jou als potentiële sollicitant om hier direct op te reageren. Zelf zoeken naar vacatures is onder andere mogelijk op basis van trefwoord, locatie en het aantal benodigde jaren aan ervaring.

Kom je er eentje tegen die je direct aanspreekt? Dan is het natuurlijk solliciteren geblazen!

You’ve got this.

Een baan vinden via LinkedIn? Dit zijn de 5 stappen naar succes

Ingo

16 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]