Blog

Dit zijn de voordelen van een relevante stage

10 mei 2023 | Leestijd: 2 - 4 minuten
Dit zijn de voordelen van een relevante stage
Ingo

Dit zijn de voordelen van een relevante stage

“Succes he, met de hele dag koffie halen, het papier in de printer bijvullen en fanatieke potjes tafeltennis op de mat leggen.” Als je sommige verhalen, die met een knipoog verteld worden, mag geloven, ben je er als stagiaire maar druk mee. Gelukkig gaat het er in de praktijk vaak anders aan toe. Is een stage een noodzakelijk kwaad, onderweg naar je diploma of een waardevolle kans? Ik geloof, mogelijk net als jij, in die laatste optie en zet daarom graag een selectie aan voordelen van een relevante stage voor je op papier. Lees je mee?

De kans om praktijkervaring op te doen

Alle theoriekennis die je tijdens je studie opdoet is leuk, maar als stagiaire heb je (eindelijk) de kans om alles in de praktijk te brengen. Je stage is bedoeld om kennis te maken met een vakgebied, een rol en de bijbehorende werkzaamheden. Maar hij is vooral bedoeld om te leren. Werkt alles echt zoals je het in theorie geleerd hebt? Maar 1 manier om daarachter te komen… Daarnaast is de kans klein dat jij je gekozen studierichting hebt gekozen door een muntje op te gooien. Die keuze heb je bewust gemaakt. Misschien zelfs met een droombaan in je (achter)hoofd. Voelt het inderdaad aan als ‘het beloofde land?’ Komen de branche, de werkdagen en de rol die je hebt in de buurt van je verwachtingen? Geen beter moment om een potentiële baan af te tasten dan tijdens een stageperiode.
Niet onbelangrijk: Alle lessen die je leert, taken die je uitvoert en verantwoordelijkheden die je krijgt scoren lekker op je cv. Leuk voor nu, waardevol voor later!


Netwerk opbouwen

Een stage stelt je in staat om een eigen netwerk op te bouwen. Iets waar je in je carrière wat mij betreft niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Statistieken tonen aan dat van de ruim 1,5 miljoen mensen die binnen het afgelopen kalenderjaar van baan wisselden, 20 tot 25% van die mensen hun nieuwe job hebben weten te strikken via hun eigen netwerk. Dit maakt deze vorm van relaties opbouwen tot een extreem waardevolle en eentje die zich al jaren bewijst als de meest voorkomende manier waarop werknemers een nieuwe baan vinden.

Omgaan met feedback (geven)

Als rookie in het werkveld ga je te maken krijgen met feedback. Simpelweg omdat je tijdelijke collega’s iets gaan vinden. Van jou en je functioneren. Gelukkig is dit niet iets om direct de bibbers van te krijgen. Het hele doel van een stageperiode is erop gericht om jezelf te ontdekken als professional. Waar ligt je kracht, waar je verbeterpunten? Wat vind je leuk en welke elementen trekken je minder? Hoewel het confronterend kan zijn om feedback te ontvangen, ga je er in het verdere verloop van je carrière alleen maar van profiteren. Omdat het A een bevestiging gaat geven van vermoedens die je al hebt of B zorgt voor een stuk bewustwording. Betreft het constructieve feedback? Tel uit je winst! Daarin draait het om opbouwen, niet afbreken.

Kennismaken met een bedrijfscultuur en je eigen voorkeuren

Iedere organisatie is voorzien van een eigen bedrijfscultuur. Welke het beste bij je past is uiteraard persoonlijk. Ga je lekker op een informele sfeer of past een formele setting beter bij jou? Ik dreig een beetje in herhaling te vallen, maar een stageperiode is de ideale manier om af te tasten waar je wel en waar je geen energie van krijgt. Blijkt een bedrijfscultuur toch niet zo goed bij je te passen? No worries. Weten wat je absoluut niet wil is net zo waardevol als weten wat je wél wilt. Liever dit nu te ontdekken dan tijdens een eerste job wanneer je diploma al in de pocket is.

Kans op een interne baan

Eerder in deze blog vertelde ik al dat 20 tot 25% van de nieuwe banen wordt gevonden via een eigen netwerk. Kennissen opgedaan tijdens een stageperiode vallen 100% in deze categorie. Zo zal je de eerste niet zijn die een toffe baan overhoudt aan een leerzame stage. Simpelweg omdat de basis voor een samenwerking is gelegd in deze periode. Om te voorkomen dat de zoektocht naar een nieuwe collega direct een dure grap wordt voor een werkgever kijkt men eerst dichtbij. Valt iemand voor die nieuwe job te stikken afkomstig uit hun persoonlijke netwerk? Wanneer jij recent een goede indruk hebt achtergelaten is de kans groot dat je een belletje kan verwachten.

En klopt het plaatje voor jou, voel je de connectie met je collega’s, matcht de heersende bedrijfscultuur met je eigen normen en waarden en de job sluit inhoudelijk aan bij dat wat je graag wil doen?

Dan klinkt het voor mij als 1+1=3. You agree?

Dit zijn de voordelen van een relevante stage

Ingo

10 mei 2023

Mogen wij jou helpen?

 

     

    Meer voor jouw carrière

    januari 17, 2024
    Blog_blijven hangen in een baan

    Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

    Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
    oktober 26, 2023
    Blog_solliciteren met ChatGPT

    Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

    Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
    september 6, 2023
    blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

    Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

    Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]