Blog

De kracht van ‘nee zeggen’ op de werkvloer en daarbuiten

15 november 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten
Ingo

De kracht van ‘nee zeggen’ op de werkvloer en daarbuiten

Nee zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je als starter nieuw bent op een werkvloer. Vraagt een collega je om iets te doen, zie je dat waarschijnlijk als een mooie kans om iets voor diegene te betekenen. Logisch. Maar voor je het weet loop je over en kom je niet meer aan je eigen taken en prioriteiten toe. Daarom lees je in deze blog wat de waarde is van af en toe nee zeggen, hoe je dit doet en waarom het ook in je privéleven van pas gaat komen.

Waarom nee zeggen belangrijk is

De les van deze blog? Een ‘nee’ is geen persoonlijke afwijzing, maar een middel om jezelf te beschermen. Van dingen die meer energie kosten dan ze opleveren of van zaken die op dat moment voor jou geen prioriteit hebben. Nee zeggen zorgt ervoor dat je je eigen grenzen bewaakt. Bijvoorbeeld om je eigen prioriteit van die dag af te kunnen ronden. Je collega een nee verkopen wil namelijk niet zeggen dat de bereidheid om diegene te helpen ontbreekt.

Nee, maar..

Nee zeggen tegen een collega kan op vele manieren. Ook zonder de indruk te wekken dat je iets niet wilt doen. Want wanneer je graag helpt, maar de timing ongelukkig is ontkom je er soms niet aan. Hoe je zo’n nee slim verpakt? Dat ziet er in de praktijk als volgt uit:

Nu even niet, later heb ik tijd voor je
Dikke kans dat iemand die om je hulp vraagt dit doet omdat het voor hem of haar op dat moment belangrijk is. Wat lang niet altijd wil zeggen dat iets ook echt nú moet gebeuren. Met een volgende reactie kom je hier snel genoeg achter en haal je gemakkelijk een eventuele angel uit het woord nee: “Nee, dit past nu even niet. Op een later tijdstip heb ik hier wel tijd voor. Bijvoorbeeld morgenvroeg of om 15:30 uur vanmiddag. Is dat ook oké?”

Blijkt er inderdaad minder spoed dan in eerste instantie gedacht, help je die collega op een moment dat het ook jou uitkomt. Collega geholpen en jij niet in tijdnood =winwin.

Doe jij iets voor mij, doe ik iets voor jou
Wanneer iets wel echt nu moet gebeuren voelt nee zeggen mogelijk niet als een optie. Toch is het er eentje wanneer je op hetzelfde moment wat verder vooruit kijkt. Als jij iets voor die persoon doet, kan hij of zij dan ook iets voor jou betekenen? Waardoor je onderaan de streep geen tijd inlevert. Een passend antwoord op een hulpvraag wordt dan: “Nee, eigenlijk niet omdat ik druk ben met …, maar wanneer jij X doet voor mij, dan heb ik wel ruimte om dit voor je te doen. Is dat een idee?”

Zo voorkom je jouw probleem te maken van iets wat niet jouw probleem is, maar kom je wel met een oplossing die mogelijk het verschil kan maken.

Nu even niet, maar een volgende keer graag!
Een potentieel gevaar van een nee verkopen is dat je de volgende keer niet meer gevraagd wordt. In sommige gevallen klinkt dat als winst, maar niet altijd. Wanneer je graag ergens bij aanhaakt bijvoorbeeld, maar nu echt geen tijd of simpelweg andere dingen aan je hoofd hebt. Gelukkig valt ook dit probleem slim te tackelen. Hoe? Door een reactie te geven die in lijn ligt met: “Ik vind het super leuk om hierbij te helpen, maar ik kan niet onder X of X uit. De volgende keer haak ik graag aan.”

Zo laat je in een paar tellen blijken dat het niet aan je enthousiasme ligt, maar dat slechts de ongelukkige timing in dit geval spelbreker is.

Timing die er ook in de privésfeer voor kan zorgen dat je af en toe een moment voor jezelf nodig hebt.

Nee zeggen in de privésfeer

Eerlijk zeggen: zeg jij een avondje met vrienden af wanneer je merkt dat je behoefte hebt aan een avondje voor jezelf? Of ga je toch omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt. Als dit je iets te herkenbaar klinkt, ben je zeker niet de enige. Het is een fabeltje dat de struggle om nee te zeggen alleen op de werkvloer voelbaar is. En dat vind ik best gek. Want als je niet eerlijk kan zijn tegen je familie of vrienden, tegen wie dan nog wel?

Als je het mij vraagt, is begrip hierin het sleutelwoord. Waarom? Toch komen opdagen omdat je denkt dat een andere keuze op weinig begrip kan rekenen is best gemeen. Gemeen omdat je je eigen signalen negeert, niet goed naar jezelf of je lichaam luistert en gemeen naar je vrienden omdat je hen de kans ontneemt om begrip te tonen voor je situatie. Wedden dat een simpele: “Nee, ik heb even een avondje voor mezelf nodig. Volgend weekend ben ik er weer bij.” geen enkele gevolgen gaat hebben? Los van het begrip vanuit je vrienden dan. Die krijg je er wel gratis bij.

Of ik nog meer tips voor je heb? Later misschien. Voor nu is ook mijn antwoord nee en daar moet je het voorlopig mee doen.

De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten

Ingo

15 november 2022

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]