Blog

De banen van de toekomst

14 januari 2021 | Leestijd: 3 - 5 minuten
De banen van de toekomst
Ingo

De banen van de toekomst

Op zoek naar klantenservice talent met een vriendelijk luisterend oor, hypotheekadviseurs die niet terugdeinzen voor het stellen van een kritische vraag en administratieve toppers die van nature scherp zijn op iedere komma. Uitstekende kwaliteiten die aansluiten bij de banen anno nu. Hoe zit dit in de toekomst? Welke banen zijn er over 10 jaar trending en welke skills komen hierbij goed van pas? In deze blog laat ik mijn fantasie de vrije loop en neem ik jou mee de toekomst in. Let’s go.

#1 - Als maatje zet jij eenzaamheid professioneel buitenspel

Wat dacht je van een goedbetaalde job als professioneel maatje? Een functie die, gezien de recente ontwikkelingen, ook begin 2021 niet had misstaan. Met de toenemende vergrijzing, die in 2031 z’n piek beleeft, blijft eenzaamheid een belangrijk thema. Ook de jongeren hebben sinds 2020 massaal te maken gekregen met isolatie en eenzaamheid. Een onderwerp dat je als maatje doet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Van samen een dagelijkse wandeling en een spelletje FIFA 31 op de hologram van een playstation 7 tot gezamenlijk dineren onder het genot van een goed gesprek.

De belangrijkste eisen om binnen deze nieuwe rol uit te groeien tot de Lionel Messi van je vakgebied?

 • de tijd op waarde weten te schatten en van haast geen last hebben
 • vermaak is bij jou nooit ver weg en je hebt de lach aan je kont hangen
 • je hart op de juiste plek. Ook aan empathisch vermogen geen gebrek

#2 - De sky is the limit als drone verkeersleider

Het aantal online bestellingen stijgt al jaren explosief en bezorgdiensten kunnen het nog amper bijbenen. De belofte vandaag besteld, morgen in huis is niet meer zo vanzelfsprekend. De oplossing zit hem niet in nóg meer bestelbusjes, maar in een blik omhoog. Het luchtruim in. Waar drones nu door het grote publiek nog veelal wordt gezien als een tool om mooie plaatjes mee te schieten, zorgen ze binnen een aantal jaar voor een belangrijke verschuiving. Alles thuisbezorgd krijgen via drones. Van je boodschappen en belangrijke medicatie tot je nieuwe wasmachine. Klinkt leuk, maar ook als een drukke bedoeling. Een waarbij files verleden tijd zijn en botsingen nog altijd een dure grap.

Dit alles in goede banen leiden? Dat vraagt minimaal om:

 • planningen strakker dan een korset
 • een lange afstands visie
 • last but not least: ruimtelijk inzicht
En? Schuilt er een drone verkeersleider in jou? Grote kans dat je geduld nog wel even op de proef wordt gesteld. Is een jaar of 10 je te lang en scoor je liever vandaag nog die toffe nieuwe baan? Neem dan direct een kijkje binnen ons huidige vacatureaanbod en laat van je horen.

#3 - Als storythinker is het bedenken meer dan genoeg

In 2031 staat deze blog niet alleen vol met nog futuristischere beroepen, tegen die tijd hoef ik hem zelf niet eens meer te schrijven. Dankzij Artificial Intelligence is het doen van het eerste denkwerk en het uittypen van de kern van het verhaal voldoende. De software doet de rest. Foutloos en bovendien sneller dan jij en ik samen. Tegen die tijd volgen er 12 blogs in een uurtje en een nummer 1 bestseller in een week. Peanuts. Dat alles dankzij robots die in dienst staan van de mens. Met deze toekomstige club als vingervlugge storytellers ligt er als storythinker een mooie, nieuwe rol voor het oprapen. Het helemaal maken in deze business? Dan komt het onderstaande goed van pas:

 • een kraakheldere stem voor de nodige instructies
 • gechipte 8G Wifi verbinding
 • een constante voorraad aan creativiteit (per kilo)
Alles leuk en aardig, maar wat doet dit met mijn functie? Blijft hier nog iets van over? Misschien dat ik al het bovenstaande nog eens aandachtig door moet lezen. Tot die tijd houd ik je op de hoogte.

De banen van de toekomst

Ingo

14 januari 2021

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  mei 20, 2021

  Wie, wat, waar, wanneer en hoeveel vakantiegeld? Alles op een rijtje

  Vakantiegeld. Met het einde van mei in zicht ben je de extra inkomsten misschien al aan het uitgeven. Best handig om dan te weten wanneer jij het op je rekening mag verwachten. […]
  april 20, 2021

  De ‘War for Talent’ staat op het punt van uitbreken | Radio 1 & omroep WNL

  De ‘War for Talent’ staat op het punt van uitbreken. In het radioprogramma ‘Stand van Nederland: De zomer van 2021: Generatie Next’ legt Work-ons marketing manager Michiel Faasse uit dat 2020 een […]
  januari 18, 2021

  Stijgende CAO-lonen; hoe zit dat?

  De CAO lonen zijn in 2020 met 3% gestegen. De grootste stijging in 12 jaar. We zitten nog steeds middenin een crisis en jouw loon is misschien al maanden bevroren. Dus, hoe […]