Blog

7 tips voor jouw
eerste werkmaand

Na maanden vol van sollicitatiebrieven, bijbehorende gesprekken en overige procedures is het hoge woord eruit en mag de kurk van de fles. Die felbegeerde baan is voor jou! Gefeliciteerd en proost! Meer dan reden voor een feestje. Zorgt dit nieuws er direct voor dat je eigenlijk niet meer kan wachten en begin je het liefst direct op het moment dat de inkt op je contract nog ligt te drogen? No worries.. Voor je het weet is het moment van starten daar. Voel je de spanning stijgen? Dankzij deze tips race jij als een geduchte concurrent voor Max Verstappen dwars door je eerste werkmaand. Riemen vast? Off we go!

Lees je uitvoerig in

Van je eerste maand ( en de maanden die volgen..) maak je natuurlijk graag een groot succes. Liefst vanaf de eerste werkdag in je nieuwe baan. Hoe je dit het slimste aanpakt? Gebruik de tijd voorafgaand aan je eerste werkweek om je, op je gemak, uitvoerig in te lezen. Hoe zichtbaar is het bedrijf online en waarvoor worden de verschillende social media kanalen ingezet? Grote kans dat dit je een representatief beeld geeft van de positieve chaos waarin jij binnenkort terecht komt. Heb je nog wat vrije uren over? Vraag aan je toekomstige collega’s of er belangrijke documenten zijn die je alvast mag doorlezen.

Wees jezelf en heb geduld

Wat gisteren nog zo ver weg leek staat vandaag opeens voor de deur, je eerste werkdag. De spanning die je nu voelt gaat snel plaatsmaken voor een enorme dosis energie om vol overgave alles aan te vliegen. De belangrijkste tip voor je eerste dagen is meteen de eenvoudigste: wees jezelf. Je bent niet voor niets als favoriet uit de sollicitatierondes naar voren gekomen. Weet dat er niemand is die van je verwacht dat je alles binnen een dag onder de knie hebt. Verlang dit ook zeker niet van jezelf.

Neem vanaf je eerste werkdag alles als een spons in je op en stel al je vragen

Spits je oren en geef je ogen goed de kost. Je hebt zonder twijfel al meerdere enthousiaste verhalen gehoord over de manier waarop het er op de werkvloer aan toe gaat. Maar wat is er leuker dan dit allemaal zelf te ervaren? Welke gebruiken zijn er gangbaar, hoe gaat men met elkaar om en welke onderwerpen vliegen er te pas en te onpas over tafel? Schiet niet in de vlekken wanneer je ergens op vastloopt. Trek gewoon aan de bel en stel je vragen aan iedereen om je heen. Stuk voor stuk kennen ze je situatie en hebben ze in dezelfde schoenen gestaan. Stomme vragen bestaan niet en niemand gaat je raar aankijken. Door ze te stellen laat je juist zien dat je enthousiast bent en alles graag zo snel mogelijk eigen maakt. Pluspunten all over the place.

Maak fouten en leer hiervan

Iedereen maakt fouten. Geen verrassingen tot zover. De belangrijkste les? Wees niet bang om ze te maken. Sterker nog: Maak ze vooral en leer er vervolgens van. Een snellere en effectievere leerschool is haast niet denkbaar.
Plan je avonden niet overvol
Je weg vinden binnen een nieuwe werkomgeving vraagt zowel op fysiek als mentaal gebied om forse inspanningen. Ook als je al bekend bent met het werkritme is de kans groot dat je aan het einde van je eerste dagen gebroken thuiskomt. Wees daarom verstandig. Luister naar je lichaam en onderschat je nieuwe avontuur niet. Een uitnodiging voor een verjaardag of een fanatiek potje squashen? Al is er geen haar op je hoofd die dit normaalgesproken afslaat, in je eerste maand doe je er mogelijk toch verstandig aan. Dus.. Tover je bank of bed deze maand om tot je nieuwe beste vriend. Netflix, anyone?

Leer je collega’s beter kennen

Het spreekt voor zich dat je vanaf dag 1 graag laat zien wat je in je mars hebt. Gelijk heb je! Tussen alle hectiek door is het belangrijk om te blijven ontspannen. Neem om de zoveel uur even een break en leer je collega’s hierin beter kennen. Luncht iedereen dagelijks gezellig samen? Benut deze momenten dan en ga lekker met iedereen in gesprek. Waarover? De nieuwe kat van je buurman of de laatste film die je in de bioscoop hebt gezien. Anything. Alles beter dan je pauze gebruiken om achter je telefoonscherm te duiken. Vergeet niet dat plezier en resultaat hand in hand gaan en dat met wie je werkt minstens net zo belangrijk is als welk werk je precies doet. En waar leer je elkaar beter kennen dan tijdens de vrijdagmiddagborrel? Ga onder het genot van een hapje en een drankje (of twee) gezellig met alles en iedereen in gesprek. De overeenkomsten volgen vanzelf. Wedden?

Maak plezier en vergeet niet te genieten

Waarom ben je vol voor deze functie gegaan? Niet alleen om jezelf deze zomer te trakteren op een luxe vakantie of een nieuwe telefoon. Toch? Je hebt plezier in wat je doet en zet er zelfs dagelijks de wekker voor. Vergeet daarom niet te genieten van je eerste weken en loop dwars door de storm van al het nieuws dat op je pad komt. Wees in de beginfase niet te streng voor jezelf en leef naar de wijze woorden van Herman van Veen. Ren, vlieg, val, duik, sta op en ga weer door! You’ve got this!