Blog

5 tips voor extra focus tijdens het thuiswerken

Werken vanuit huis. Niet de gezelligheid van de werkvloer. Nieuw voor de meesten. Nu je dagelijks plaatsneemt aan je eigen bureau, keukentafel of op je eigen bank krijg je te maken veel nieuwe prikkels. Vormen van afleiding die je uit je concentratie halen. Vervelend. Daarom een vijftal tips die je gaan helpen om je focus te behouden tijdens je werkzaamheden. Ben je scherp? Daar gaan we.

Benut je (gebrek aan) reistijd

Gefocust aan je dag beginnen vraagt om een frisse start. Wat sluit hier beter bij aan dan een rondje hardlopen of een stukje fietsen buiten. Vooruit die vroege wandeling tellen we ook mee. Waar je normaal gewend bent aan 15, 20, misschien wel 45 minuten reistijd richting je werk, heb je nu tijd over. Een half uur lang snoozen en je in bed nog een extra keer omdraaien. Ook een optie. Maar niet de verstandigste, met het oog op een werkdag waarop je graag extra scherp bent.

Check inkomende berichten op vaste tijden

Nu bijna iedereen vanuit huis werkt worden er andere dingen gevraagd. Ook qua communicatie. Gelukkig zijn er verschillende apps die alles een stuk gemakkelijker maken. Thuiswerken als een pro gaat je steeds beter af. Ken je Slack en Microsoft Teams ondertussen als je broekzak? Wanneer collega’s je hulp nodig hebben weten ze je via deze apps alsnog snel te vinden. Grote kans dat ook je mailbox sneller volloopt dan normaal.

Met het oog op je focus is het belangrijk niet bij ieder inkomende omhoog te schieten. Neem om de 2,5 a 3 uur even een kwartiertje om overal op te reageren. Komen er dringende zaken tussendoor? Dan wordt dit je vanzelf duidelijk gemaakt en improviseer je even. Liever even niet gestoord worden? Benoemde apps als Slack en Microsoft Teams beschikken over de mogelijkheid om je status weer te geven en aan te passen. Staat deze op ‘gefocust aan het werk’, weet iedereen dat je bij ze terugkomt wanneer het jou uitkomt. Scheelt onnodige verwarring. Wel zo fijn.

Maak een takenlijst

Waar liggen je prioriteiten deze dag en welke taken wil je vandaag afronden? Wil je focus, dan helpt het om te weten waarop je focus komt te liggen. Hoe pak je het aan? Simpel: Maak online een to-do-list. Of werk met pen en papier. Het doorstrepen van een voltooide taak geeft verrassend veel voldoening. Wedden? Heeft 1 specifieke taak de grootste prio of zijn ze gelijk, maar zie je ergens tegenop? Plaats deze taken bovenaan. Zo vreet dit geen stiekeme energie en ben je er alleen maar eerder vanaf. Extra tip: maak je takenlijst ook niet te lang. Kies maximaal 3 prioriteiten welke deze dag voorrang krijgen. Heb je aan het eind van je dag tijd over? Is nummer 4 altijd nog zo gevonden.

Creëer je ideale setting

Zonder je collega’s is je zelfgecreëerde werkplek maar een stille bedoeling. Geen collega’s die om de haverklap voorbij lopen, geen geklets op de achtergrond en zelfs het ontbrekende geluid van die luidruchtige koffiemachine valt je opeens op. Werken in stilte. De 1 vindt het heerlijk, de ander 3 keer niks. Het voordeel aan thuiswerken is dat je heel gemakkelijk je eigen ideale setting creëert. Hoe? Bepaal wat werkt voor jou.

Wil je een speld kunnen horen vallen? Sluit jezelf af in volledige stilte. Ga je goed met wat natuurgeluiden op de achtergrond? Open je raam of tuindeuren. Of is je focus maximaal wanneer je favoriete muziek klinkt? Speel af die favoriete playlist. Geen collega die er iets van zegt. Tot het tijd is voor je dagelijkse online meeting met je team misschien. Zet dan het volume even een paar tandjes lager. Nog geen favoriete playlist gevonden? Probeer onze afspeellijst eens! Dikke tip.

Blijf in beweging en beloon jezelf

Het werken vanuit huis zorgt ervoor dat gebruikelijke gewoontes wegvallen. Geen kort praatje bij binnenkomst, geen gezamenlijke teamlunch, geen collega die je klokslag 15:00 uur aan je mouw trekt voor een korte wandeling. Ons advies: neem die break! Zodra je spanningsboog verslapt neemt ook je focus sterk af. Kom om het uur even van je plek. Een paar minuten genoeg. Maar af en toe langer mag ook. Maak, nu je thuis bent, van de nood een deugd. Vouw die was op die je al de halve dag aanstaart, ruim de vaatwasser uit, of stofzuig de woonkamer alvast. Heb je aan het eind van je dag net die 10 minuten extra om je boek uit te lezen of die puzzel van 2000 stukjes af te maken. Winst!

Ook na het afronden van een taak is het slim om even te bewegen. Komt het eind van je takenlijst in zicht? Even een theetje en een banaan voor wat extra power. Voor je het weet knal je weer door en heb je aan het eind van je dag al je prioriteiten afgerond. Netjes! Als dat geen energie geeft.

Mogen wij jou helpen?


Wil je graag advies over hoe jij je carrière het best kan starten? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met één onze talentcoaches. Bij Work-on draait het allemaal om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Dat begint vaak met een persoonlijk gesprek. Daarin ontdek je gelijk wat jij belangrijk vindt in een baan. Nieuwsgierig? Plan ’m in!