Blog

4 redenen waarom lachen op de werkvloer goed voor je is

Je kent het vast. Zo'n collega waarvan je de lach op honderd meter afstand nog herkent. Begint hij of zij te lachen? Dan doe je automatisch mee. Gelukkig maar! Laten we eerlijk zijn: hoe houden we het anders iedere dag 8 uur met elkaar vol? Onderzoek wijst uit dat we in het algemeen steeds minder lachen. Wat stom eigenlijk. Want: super leuk en hartstikke goed voor je. Ook op de werkvloer! Waarom? Dat ontdek je in deze blog.

Het helpt je presteren onder druk

Lange voorstellen schrijven, een presentatie voorbereiden of andere belangrijke opdrachten. Je hebt er weken de tijd voor, maar pas wanneer de deadline nadert en de druk toeneemt krijg je echt iets uit je vingers. Klinkt herkenbaar? No stress. Je bent echt niet de enige. Druk is een bijzonder effectief middel om het beste in ons naar boven te halen. Juist wanneer de werkdruk toeneemt loont het om te blijven lachen.

Jezelf 8 uur lang focussen? Nou.. Nee. 5 minuten pauze na iedere 25 minuten concentratie. Volgens de is dit de manier om de hele dag scherp te blijven. Eerder van gehoord? Wij zijn fan. Het mooiste van alles: genoeg momenten voor een portie lol onderling. Geloof je ons niet? Probeer het eens! Doen wij ons best de ‘we told you so’ voor ons te houden. We beloven niks..

Het werkt stressverlagend

Wie vol overgave lacht houdt dit niet lang voor anderen verborgen. Omhoog krullende mondhoeken laten zich zien en het bijbehorende geluid volgt op de voet. Effecten die voor iedereen zicht- en hoorbaar zijn. Maar lachen maakt veel meer los. Zo zorgt het ervoor dat je spieren ontspannen, je lichaamstemperatuur stijgt en je bloedsomloop versnelt. Het resultaat? Je ervaart minder stress.

Zeker wanneer grote of spannende deadlines zich aandienen mag humor gezien worden als ideaal medicijn. Why? Plezier en resultaat versterken elkaar. Een flauwe Belgenmop of een gesprek over je favoriete internetgekkies. Whatever gets you going! Gooi ze maar op tafel en vergroot het onderlinge werkplezier. Wie is de René van der Gijp van jouw afdeling?

Je bent productiever

Wanneer je met collega's lacht draagt dit bij aan een positieve werksfeer.Het gevolg? Dagen vliegen voorbij als uren en iedereen stapt ‘s ochtends binnen met een glimlach. Behalve tijdens die verdwaalde offday misschien. Die moet je elkaar maar vergeven.


Puilen agenda’s uit en kom je tijd tekort? Lach en ga er tegenaan! Verschillende studies tonen aan dat veel lachen de productiviteit verhoogt. Voor je het weet is de werkdag omgevlogen en heb je samen alle taken afgestreept.

Het aantal zieken neemt af

Voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging. Waarom slaan we de leukste factor over wanneer we hardop denken aan een gezonde levensstijl? Zo vaak mogelijk lachen! Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan de hele dag slapen, eten en lachen? Wij wachten wel..


Helaas, er moet tussendoor ook nog even gewerkt worden. Lachen brengt afweerstoffen en gelukshormonen in je bloed die je immuunsysteem verbeteren. Uitkomst: de kans dat jij of 1 van je collega’s ziek thuis komt te zitten daalt. Win-win. Ziek thuis valt er maar weinig te lachen.

Ons advies: maak plezier en kies je momenten om dit uitbundig te laten horen. Is leuk. Het maakt je dag er alleen maar mooier op. Enjoy! Tenzij je de hele dag naast Maarten van Rossem zit natuurlijk. Sterkte in dat geval..