Je vacature staat open en de eerste reacties komen binnen. Tussen al die cv’s raak je bijna verdwaald. Hoe vind je tussen alle sollicitanten de juiste persoon? Waar moet je op letten? Wie past bij jou? We vertellen je graag meer!

23 juli 2019 | Leestijd: 5 - 7 minuten
patricia_100px_100px

Patricia

Wie past bij jou?

Iemand heeft de hele journey doorlopen en de keuze gemaakt om te solliciteren. Mooi! Nu is het aan jou om die persoon zo snel mogelijk te benaderen. En snel, voordat de kandidaat het aanbod van een ander accepteert. Tijd om actie te ondernemen dus. Je bekijkt de sollicitanten. Er zitten een aantal interessante profielen bij. Tussen alle cv’s vergeet je bijna wat je zoekt. Wie je zoekt. Wie bij je past. Je wilt het beste team samenstellen. Daarvoor moeten wel alle spelers op de goede plek zitten. Dat gaat verder dan een goed cv. De persoon moet passen op die ene plek in het team. Hoe kom je erachter of dat zo is?

Wanneer zit iemand op z'n plek?
Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger. Uit ervaring weten wij welke elementen bepalen hoe veel plezier iemand ervaart in het werk. Wat zorgt dat iemand op de juiste plek zit. Wij definiëren de vier basiselementen van werkplezier: bedrijfscultuur en sfeer, de klik met collega’s, de inhoud van een functie en mogelijkheden voor ontwikkeling en groei. In onze blogs vertellen we je er graag meer over!

Karakter of CV

Er zijn meerdere sollicitanten. Meerdere mogelijkheden dus. Wie nodig je uit voor het gesprek? Kijk je naar het cv of beslis je op basis van gevoel? Bij Work-on doen we beiden. We noemen dat talent coaching. Door de juiste vragen te stellen leren we kandidaten kennen. Wie ze zijn en wat ze drijft. Soms zelfs beter dan zijzelf. Studenten en starters zijn vaak nog op zoek naar een job die bij ze past. De gekozen studie of eerste werkervaring sluit daar lang niet altijd op aan, terwijl ze wel geschikt zijn. Omdat ze de juiste skills hebben of qua karakter goed in het team passen. Eigenschappen die eigenlijk belangrijker zijn dan werkervaring. Je neemt uiteindelijk een persoon aan, niet een cv. Net als jij heeft die persoon een bepaald karakter, drijfveren en valkuilen. Die lees je niet op het cv.

Maar dan?

Oke. Je moet dus een aantal sollicitanten uitnodigen. De eerste indruk van de kandidaten is goed. En nu? Wat doe je om je voor te bereiden voor het gesprek? Je wilt alle kandidaten een eerlijke kans geven, maar hoe pak je dat aan? Om een eerlijke vergelijking te maken wil je ongeveer dezelfde vragen stellen aan kandidaten. Begin daarom met het opstellen van een aantal vragen die je gaat stellen aan iedere kandidaat. Beperk je niet tot de basis, maar maak het persoonlijk. Je probeert erachter te komen of iemand bij je organisatie past. Vraag wat hem of haar bezighoudt. Hoe familie en vrienden die persoon omschrijven. Maak er geen script van. Want het moet natuurlijk wel een gesprek blijven. Vaak zijn die het meest waardevol als je het op z’n beloop laat, want dan kan er een klik ontstaan. Vertel ook iets over jezelf. Een sollicitatiegesprek is uiteindelijk gewoon een gesprek en geen presentatie van de sollicitant. Zie het als een date. Beiden gaan het gesprek aan en doen hun best om zichzelf te presenteren. Klikt het? Dan komt er een vervolgdate. Of in dit geval een volgend gesprek.

Het vervolggesprek

Goed. Er is dus een klik. Misschien zelfs met meerdere kandidaten. Mooi! Dan kun je de vervolggesprekken gaan plannen. Want om een goede indruk van iemand te krijgen, heb je meerdere gesprekken nodig. De sollicitant voert zelf ook verschillende gesprekken. Net als dat jouw kandidaten met elkaar concurreren, concurreer jij ook met andere werkgevers. Neem je tijd en voer met een aantal kandidaten meerdere gesprekken. Hoe vaker je elkaar ziet, des te persoonlijker de gesprekken worden. Op die manier weet je steeds beter of iemand bij je past. Wie je in huis haalt. En wat zijn of haar reden is om bij jou te willen werken.

Maak de keuze niet alleen

Je bent niet de enige die gaat samenwerken met de nieuwe medewerker. Er moet ook een klik zijn met het team. Betrek je collega’s daarom in de sollicitatieprocedure. Laat ze meedenken over sollicitanten of nodig ze uit voor het gesprek. Ze zullen zich daardoor meer betrokken voelen bij de keuze voor een nieuwe medewerker en het bedrijf. Uiteindelijk weten zij het beste wie bij ze past.

Kortom, ga op je gevoel af

Het aannemen van nieuw personeel is niet makkelijk en komt grotendeels aan op gevoel. Dat is lastig als je niet vaak nieuwe mensen aanneemt. Onze talent coaches zijn er niet voor niets in gespecialiseerd. Om je op weg te helpen bij het kiezen van de persoon die bij je past, hierbij een aantal tips:

  • Denk van te voren na over wie de juiste persoon is, waarom de juiste persoon de juiste persoon is.
  • Stel een paar vragen op die je kandidaten gaat stellen. Doel van de vragen is om erachter te komen hoe iemand binnen jouw team past.
  • Toon interesse. Het gaat erom dat je sollicitanten echt leert kennen.
  • Voer meerdere gesprekken. Neem je tijd.
  • Schakel je collega’s in. Vier ogen zien meer dan twee. Maak de keuze voor een nieuwe medewerker dus niet alleen.

Wil jij nieuw personeel aannemen? Dan is het prettig om advies te krijgen. Want wie past nu echt bij je? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Zin om aan de slag te gaan? Wij ook! Vul hieronder je gegevens in en je hoort snel van ons.

Helpen doen we graag

Werk jij met de juiste mensen? Het is niet gek dat je die vraag lastig vindt om te bepalen. Wij helpen je daar graag bij. Vul even je gegevens in, dan gaan we je bellen!