Blog

Wie past bij jou?

Iemand heeft de hele candidate journey doorlopen en de keuze gemaakt om te solliciteren. Mooi! Nu is het aan jou om de sollicitanten zo snel mogelijk te benaderen. Tijd om actie te ondernemen dus.

Je bekijkt de sollicitanten. Zo te zien zitten er in ieder geval een paar interessante profielen tussen. Door alle cv’s vergeet je bijna wat je zoekt. Wie je zoekt. Wie bij je past. Je wilt het juiste team samenstellen met alle spelers op de juiste plek. De persoon die je zoekt moet passen op de missende positie. Hoe kom je erachter of deze sollicitant die persoon is?

Wanneer je dit voor het eerst doet kan het best een lastige opgave zijn. In deze blog neem ik je mee naar de basis. Het vinden van de persoon die echt bij je organisatie past.

Laten we dan ook beginnen bij de basis. Wanneer zit iemand op z’n plek?

Iemand zit op z’n plek wanneer die persoon echt werkplezier ervaart. In de functie, bij het bedrijf en met de collega’s eromheen. Is dat echt zo belangrijk? Ja 100%. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger. Tel de mensen in je organisatie bij elkaar op en je ziet de effecten van werkplezier direct terug.

Werkplezier is alleen geen onderdeel van het werk dat je aan of uit zet. Wel of niet hebt. Het is een optelsom van elementen: de bedrijfscultuur waarin je werkt, de inhoud van de functie, de klik met het team en de ontwikkelingsmogelijkheden binnen jouw bedrijf. De juiste sollicitant vindt bij jou een ideale verhouding tussen deze elementen.

Hoe vind ik die persoon tussen alle sollicitanten?

Dat is de uitdaging. Je weet hoe je bedrijfscultuur in elkaar zit. Welke tradities er zijn en wat jullie belangrijk vinden. Je weet hoe het team in elkaar zit. Uit welke personen het team bestaat en wat voor mensen het zijn. Je weet ook wat voor functie je hebt openstaan en welke doorgroeimogelijkheden er zijn. Je kunt kandidaten toetsen door vragen te stellen over eerder opgedane werkervaring en de bedrijfscultuur die ze daarin hebben ervaren. Het zegt niet alles, maar geeft je in ieder geval een indruk van de eventuele match met deze kandidaat.

Is een cv dan helemaal niet belangrijk bij het selecteren van kandidaten?

Jawel. Zeker wel! Ik probeer alleen duidelijk te maken dat het niet alleen draait om het cv. Je neemt uiteindelijk een persoon aan, geen cv. Die persoon heeft - net als iedereen - een bepaald karakter, drijfveren en valkuilen. Die lees je niet op het cv, maar bepalen wel het succes van deze kandidaat op langere termijn.

Wat kan ik verder doen om de match met mijn organisatie te maken?

Denk aan het voeren van meerdere gesprekken met meerdere kandidaten. Het maken van assessments. Je collega’s deel uit laten maken van de sollicitatieprocedure. Door het niet van 1 enkel gesprek te laten afhangen en met meerdere mensen te kijken, voorkom je dat je je blindstaart op 1 indruk. Je leert iemand echt kennen, net als dat zij de kans krijgen jou te leren kennen. Wat mij betreft de basis en het begin van een goede arbeidsrelatie!

Kortom, ga op je gevoel af

Het aannemen van nieuw personeel is niet makkelijk en komt grotendeels aan op gevoel. Stel veel vragen, toon interesse en probeer je kandidaten echt te leren kennen. Doe het niet alleen en vertrouw op het oordeel van je collega’s. Dan zit het met jouw procedure wel goed!

Deze blog is onderdeel van de serie ‘Werk jij met de juiste mensen?’. Naast deze blog over wie bij je past, hebben we ook blogs geschreven over de juiste mensen, hoe je de juiste mensen vindt en hoe jij bij hem of haar past.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws rondom hr en recruitment direct in je mailbox. We gaan je niet spammen. Beloofd.

 

     

    Meer over hr en recruitment

    oktober 4, 2023
    blog afbeelding het moment om een collega aan te nemen

    Wat is hét moment om die nieuwe collega aan te nemen?

    Wat is hét moment om die nieuwe collega aan te nemen? Die vraag nu on the spot beantwoorden is geen ABC’tje. Dat de arbeidsmarkt, zeker in specifieke sectoren, nauw is, zal je […]
    juli 4, 2023
    Vacatures schrijven met chatGPT

    Vacatures schrijven met behulp van AI

    Ben je regelmatig (te)veel tijd kwijt aan het schrijven van een sterke vacaturetekst? Goed nieuws. Met behulp van AI is een vacature in een paar minuten geschreven. Hoe? Dat vertel ik je […]
    juli 4, 2023
    Hoe bereik je young professionals?

    Hoe bereik je young professionals?

    Lukt het niet met de werving van nieuwe collega’s? Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is een goede recruitmentstrategie belangrijk. Waar bestaat deze uit en hoe bereik je jong talent? In […]