Van crisis naar 'War for talent'?

Opinie door Michiel Faasse, marketing manager Work-on. (origineel)

Als ik de NRC open sla valt mij op dat er niets gaat zoals we willen. Kritiek van links en rechts. Van de (test-)evenementen deugt niets en van de vaccinatiestrategie nog veel minder lees ik ook op Twitter. Het lijkt erop dat we midden in de crisis zitten en dat de vooruitzichten niet best zijn, maar is dat ook echt zo? Als ik specifiek naar de arbeidsmarkt kijk dan zijn we bijna uit de crisis. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk.

Voor ik jullie mijn positieve blik gun wil ik toch nog even terugkijken, want ik ontken niet dat de huidige situatie ruk is. De corona crisis hakt er zwaar in. Ik zie dit in mijn directe omgeving bij onze talenten en mijn collega’s; vrijwel allemaal millennials en zoomers. Het thuiswerken gaat ze, als digital natives goed af, maar gelukkig zijn ze niet. Juist deze groep wil werken op kantoor, want aan het begin van je carrière wil je opgenomen worden in een team of organisatie. Je wilt deel uitmaken van een groter doel. Je hebt die schouderklopjes nodig en de harde feedback ook. Koffiepraat, sociale contacten en de algehele werksfeer op een kantoor leer je waarderen. Ook zoek je bewust of onbewust een voorbeeld. Een mentor of slimme collega waarvan je alles af kunt kijken. Waardoor je leercurve die enorme spurt maakt. In die eerste jaren kom je erachter wat er echt van je verwacht wordt en welke vaardigheden echt belangrijk zijn. Dit missen ze nu. Ze maken een valse start.

Een jaar met corona laat z’n sporen achter, want 1 op de 3 geeft aan zich nu (erg) eenzaam te voelen. De verzuimcijfers zijn het hoogste in 17 jaar en er zijn terecht grote zorgen over meer burn-outs onder deze jonge doelgroep. De huidige situatie is dus nog helemaal niet rooskleurig, maar dat gaat snel veranderen.

De arbeidsmarkt heeft een forse tik gehad, sommige sectoren lagen bijna knock-out, maar krabbelt op dit moment snel overeind. De werkloosheid krimpt en het aantal mensen die een nieuwe baan vinden stijgt al maanden op rij. De afgelopen weken is het aantal vacatures bij onze klanten verdubbeld en zien we overal dat mensen weer worden benaderd met kansen. In mijn dagelijkse werk zie ik de concurrentie snel oplopen. Al deze signalen zeggen los van elkaar misschien niet zoveel, maar bij elkaar opgeteld zie ik een stoplicht dat overtuigend op groen gesprongen is.

Terwijl we de huidige crisis bijna uit zijn merk ik dat de volgende oorlog al voor de deur staat. De ‘war for talent’. En dat is helemaal geen vervelende situatie voor de jongste generatie op de arbeidsmarkt. Reminder; begin 2020 was er sprake van een erg krappe arbeidsmarkt. Talent was schaars en was een overschot aan vacatures. Die situatie kunnen we binnen een paar maanden weer bereiken. Sterker nog; de komende jaren gaan er honderdduizenden werkenden met pensioen en we hebben simpelweg niet voldoende jongeren om al deze waardevolle senioren op te vangen. Mogelijk zitten we dus nog voor het einde van 2021 alweer in de volgende crisis. Dan zijn de starters niet het slachtoffer, maar hebben ze echt wat te kiezen.

Ik was dan ook heel blij en trots dat ik in het programma Stand van Nederland: De zomer van 2021: Generatie Next (omroep WNL) op Radio 1 mocht spreken over de situatie van studenten en starters. De situatie nu en straks. Ik ben hoopvol. Juist voor deze groep.

Hier kun je mijn gesprek met Elen Demir, Farid Tabarki en Sam de Muijnck terugluisteren.

Voor werkgevers heb ik één advies. Deze oorlog gaat in alle hevigheid losbarsten, dus zorg dat je nu de juiste talenten vindt en bindt.

Persoonlijk betekent dit dat mijn werk weer echt uitdagend wordt en af en toe ronduit lastig, maar hé dat betekent wel dat we de huidige crisis te boven zijn en de wereld weer aan de voeten ligt van deze belangrijke generatie! Dus ik zeg: kom maar op met die oorlog!

ps: werkgevers, we hebben met z'n allen wel een gigantische uitdaging om de schaarste, die deze 'war for talent' veroorzaakt, de komende jaren op te vangen. Opleiden is de sleutel als je het mij vraagt. Binnenkort zal Work-on dan ook onze eigen Talent Academy lanceren, waarin wij al onze talenten structureel de kans geven te blijven leren. To be continued...