Blog

Jouw mensen op de juiste plek?

Leidinggeven is een veelzijdige job. Het aansturen van het team is slechts één van je vele taken. Logisch dus dat je niet altijd ziet hoe medewerkers samenwerken. Of als team presteren. Resultaat is vaak leidend. Medewerkers worden individueel gecoacht waardoor je minder let op de samenstelling. Toch is het goed om daar af en toe bij stil te staan. En te kijken naar de rolverdeling binnen het team. Zitten jouw mensen op de juiste plek? Benut je alle vaardigheden of mis je kansen? Werk je met de juiste mensen? En hoe kom je erachter wie dat zijn? Wij helpen je op weg.

Tip: compenseer kracht en valkuil
Leidinggevende focussen zich vaak op wat minder goed gaat of waar iemand aan moet werken. Maar er wordt vaak niet gekeken wie op dat zelfde onderdeel excelleert. Terwijl die persoon juist kan helpen om de ander beter te maken. Het is eigenlijk net als op school. Leraren kiezen er vaak voor om de leerlingen die een laag cijfer scoren bijles of meer aandacht te geven. Waardoor het kan gebeuren dat goed scorende leerlingen zakken in cijfer, omdat ze minder aandacht en tijd krijgen. In plaats daarvan kan je ook goed scorende leerlingen inzetten om de slecht scorende leerlingen beter te maken. Daar profiteert uiteindelijk het hele team van.

Stap 1 | Wie zijn de spelers

Kijk eerst eens naar het huidige team. Om het juiste team samen te stellen moet je eerst weten wie de spelers zijn. Hoe iemand werkt wordt grotendeels bepaald door karakter. Stel dus eerst vast welke karakters het team bevat. Hiervoor kun je gebruikmaken van het DISC-model. Dit model laat door middel van kleur zien welk temperament een persoon bezit en geeft inzicht in de manier waarop iemand reageert of met bepaalde situaties omgaat. Een sterk team bestaat uit een mix van kleuren. Ieder mens heeft sterke en zwakke punten. Het is de truc om die te zien en te gebruiken om elkaar aan te vullen en te versterken. Want dat maakt van een groep een team.

Stap 2 | Talent en werkplezier

Oké. Nu je meer weet over de persoon, is het tijd om te kijken naar de professional. Welke vaardigheden beheersen jouw medewerkers? Welke talenten kun je onderscheiden? Blijft er potentieel onbenut? Verlies daarbij niet de ambities en drijfveren van het team uit het oog. Iemand die de ruimte krijgt om zichzelf te ontwikkelen, ervaart meer werkplezier. Wie meer plezier heeft in het werk groeit sneller. En dat draagt bij aan een positief resultaat. Een win-winsituatie voor talent en organisatie.

Stap 3 | De ontbrekende schakel

Je weet wie de spelers zijn. Welke vaardigheden zij beheersen. En wat hen motiveert om te doen wat ze doen. Maar zit iedereen ook op de juiste plek? Mis je iemand? Een karakter of expertise? Mensen zijn geneigd om te denken in functies. Terwijl het vaak gaat om een eigenschap of vaardigheid die de onderneming mist. Iemand die gestructureerd werkt bijvoorbeeld. In plaats van een administratief medewerker. Of iemand die over voldoende empathisch vermogen beschikt om gevoelige vragen van klanten te beantwoorden op de klantenservice afdeling.

Kortom, kijk naar de persoon in plaats van de functie

Neem de ontbrekende karaktereigenschappen of skills als uitgangspunt voor de zoektocht naar de juiste persoon voor deze plek. Benieuwd hoe je die vindt of waar je op moet letten? Lees dan verder in onze blogs.

Wil jij nieuw personeel aannemen? Dan is het prettig om advies te krijgen. Want wie zoek je echt? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Zin om aan de slag te gaan? Wij ook! Vul hieronder je gegevens in en je hoort snel van ons.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom hr, recruitment, duurzame flexibiliteit, de arbeidsmarkt en personeel. We gaan je niet spammen. Beloofd.