Blog

Kiezen met wie je wilt samenwerken is misschien wel de lastigste keuze die je als leidinggevende kunt (gaan) maken. Waar ga je op letten? Hoe bepaal je je keuze? In deze blog neem ik je mee.
Leestijd: 5 - 7 minuten
Michiel Faasse

Michiel

17 februari 2020

Hoe weet ik dat ik
de juiste persoon aanneem?

Misschien wel de lastigste beslissing die je als leidinggevende moet maken. Kiezen voor de persoon die jouw plannen uit gaat voeren. Met wie jij dagelijks gaat samenwerken. De persoon die naar jou luistert en naar wie jij wil luisteren. Is er een manier om te weten dat je de juiste beslissing maakt? Zijn er ‘best-practices’?

Van een aantal toppers weet je het gewoon

Ja, zo eerlijk is het. In mijn ervaring, die in 10 jaar is verspreid over zeker 100 keer ‘gefeliciteerd, je hebt de baan’, overkomt dit je gewoon. Je hebt een cv gezien, telefonisch kort kennisgemaakt en dan volgt de persoonlijke kennismaking. Zodra de eerste hand geschud is en de begroetingen zijn uitgesproken kan eigenlijk de hele procedure al het raam uit. Je instinct heeft zojuist aan je bevestigd: deze persoon is volledig betrouwbaar, hier wil ik mee werken.

Kan je dan nog de mist in?

Jazeker! Heb je namelijk een onvolledige vacature gedeeld en ben je in de telefonische kennismaking niet kritisch geweest op een aantal belangrijke criteria? Dan ga je er later in het gesprek helaas achterkomen dat je de ‘perfecte collega’ hebt gesproken voor een functie die je niet hebt. Ik merk dat deze missers mij steeds minder vaak overkomen omdat ik meer aandacht besteedt aan de voorkant: het functieprofiel, de vacature, de screening en selectie.

Wat als dat gevoel niet zo sterk is?

Veel van de mensen waar ik dagelijks met enorm veel plezier en voldoening mee werk (of dat in het verleden gedaan heb) hebben me pas nadat ze begonnen die bevestiging gegeven. Dat ze echt de juiste persoon zijn kan ook komen omdat ze na bepaalde tijd in een iets aangepast functie ‘precies’ passen. Als ik zo terugkijk is er wel een gemene deler die er voor gezorgd heeft dat deze mensen mij overtuigd hebben: ze waren zelf scherp op waar zij vinden dat ze passen. Ze wilden van mij weten hoe ik de cultuur zie en leef. Ze hebben mij getoetst op waarden. Ze hebben het gesprek gebruikt om vanuit een gelijkwaardige positie ook mij/de organisatie te beoordelen en zichzelf daarmee te matchen.

Dus: mensen die zichzelf goed kennen passen beter bij het bedrijf?

Nee, dat is natuurlijk niet zo. Toch merk ik dat als functie-inhoudelijk een kandidaat volstaat; heeft de kennis, heeft de ervaring of opleiding, kan fulltime aan de slag en op het goede momenten starten. Dat daar nooit het probleem zit. Juist door in het gesprek veel aandacht te geven aan ambities, motivatie, hoe gelukkig maken? Waar ongelukkig van worden? Dat daar het sleutelmoment zit voor succes.

Mijn conclusie: hard in selectie en kiezen voor de klik met het team en de bedrijfscultuur

Ga het gesprek aan met een beperkt aantal kandidaten die volledig aan de minimale eisen voldoen en richt het gesprek vooral op persoonlijke kennismaking, overtuiging en cultuur.

Gedaan? Dan is dit al 90% de juiste match. Werk samen nog even het juiste profiel uit en ben bereid het takenpakket op termijn iets aan te passen en je zit al snel op 100%.

Leuk, maar liever echt
met iemand in gesprek?

 

Dat kan. Schroom niet om je vragen aan ons te stellen. Wij denken graag met je mee over hoe jij de instroom van nieuw personeel en omgang met externe recruitmentpartijen het beste kan reguleren. Plan een gesprek in, dan helpen we je verder!


Plan een gesprek