Je werkt nog niet met de juiste mensen en wilt daarom nieuw personeel aantrekken. Maar hoe doe je dat? Waar vind je de juiste mensen? Dat leggen we je in deze blog graag uit.

23 juli 2019 | Leestijd: 5 - 7 minuten
patricia_100px_100px

Patricia

Hoe zoek je de juiste mensen?

De geschikte kandidaat heb je al voor ogen. Heb je dat niet? Check dan eerst even deze blog over wie de juiste persoon is. Als je dat weet kun je aan de slag met de vacature. Pas dan begint het echte werk. Het plaatsen van een vacature alleen is niet genoeg. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er op dit moment meer dan 278.000 vacatures openstaan. Hoe zorg je dan dat jouw vacature er tussenuit springt? En belangrijker nog: dat de juiste persoon ‘m ziet? Uiteindelijk draait het er namelijk niet om hoe jij zoekt, maar om hoe iemand jou vindt. Dus, hoe wordt jouw vacature gevonden?

Wij doen dit dagelijks, dus weten er inmiddels het een en ander van. We gebruiken hiervoor een Customer Journey. Wij noemen het ook wel de Candidate Journey. Letterlijk het pad dat de kandidaat aflegt voordat hij of zij solliciteert. Het helpt je inzicht te krijgen in de denkwijze van een kandidaat, zodat je op het juiste moment aanwezig bent op de plaats waar iemand zoekt. We nemen je mee in (denk)proces van een persoon bij het kiezen voor een nieuwe baan.

Zo denkt een kandidaat

Stap 1 | Huidige situatie is niet optimaal

De mens houdt van nature niet van verandering. Zeker niet als het gaat om hun carrière. Daar kunnen we niks aan doen, dat heeft de evolutie voor ons bepaald. Het is spannend om je baan op het spel te zetten en te kiezen voor het onbekende. Het onzekere. Iemand gaat dus niet zomaar solliciteren. Dat doet die persoon alleen als de huidige situatie niet optimaal is. Doordat diegene te weinig verdient, geen klik heeft met collega’s, niet blij is met de functie of het bedrijf niet langer bij iemand past. Wat de reden ook is. Die persoon gaat eerst bij zichzelf inventariseren waarom hij of zij niet blij is, voordat die gaat nadenken over een nieuwe situatie. Voor studenten is dat natuurlijk anders. Zij gaan nog op zoek naar een baan, maar ook zij zullen hierbij rekening houden met de factoren die het werkplezier verhogen.

Stap 2 | Gras is groener aan de overkant

Als iemand merkt niet blij te zijn met de huidige situatie, dan wil diegene daar verandering in brengen. Bijvoorbeeld door om zich heen te kijken. Wat is er nog meer? Wat spreekt aan. Iemand is op zoek naar meer werkplezier, betere arbeidsvoorwaarden of allebei. Biedt een nieuwe job de oplossing? Het is goed om te bedenken dat iemand in deze fase vooral op zoek is naar informatie, zonder daar iets mee te doen. Biedt informatie. Vertel alles wat je kunt over een functie, maar laat ook zien wie je bent en wat je doet. In tekst, video of noem het maar op. Presenteer jezelf want dit is je kans om te laten zien wat je in huis hebt.

Stap 3 | Oriënteren

Goed. Langzaam dringt tot iemand door dat dit niet de juiste plek is voor diegene. Het wordt tijd voor een nieuwe job. Door eerdere zoekopdrachten hebben de meeste mensen wel een idee van functies die ze aanspreken of het vakgebied waarin ze willen zoeken. Sommigen weten het echt niet. Zij gaan op zoek in vacaturebanken. Lezen vacatures en bekijken potentiële werkgevers. Wat is interessant? Welke vacatures moeten ze onthouden? Dit is het moment waarop jouw vacature de juiste persoon moet aanspreken. Alle onderdelen moeten kloppen. De functie, het verhaal over het bedrijf, de werkzaamheden en het gevoel dat iemand bij de vacature krijgt. Wees specifiek. Je schrikt hiermee mogelijk mensen af, maar dat is ook het doel. Dat klinkt tegenstrijdig, maar de vacature moet zo concreet zijn dat alleen mensen die interessant zijn, zich aanmelden. Anders kost het jou alleen maar onnodig tijd in de selectie. Als iemand (nog) niet solliciteert kan dat liggen aan dat diegene nog vragen heeft. Bied daarom altijd in de vacature al de mogelijkheid om vragen te stellen. Anders loop je het risico dat de juiste persoon afhaakt. Wil je meer weten over hoe je een goede vacature schrijft? Lees dan deze blog.

Stap 4 | Nog even nadenken (geldt niet voor iedereen)

Een fase die vaak voorkomt is de overdenk fase. In deze fase is iemand niet actief op zoek naar een nieuwe job, maar wel bereikbaar. Het besluit om van baan te switchen is min of meer al genomen. Het is alleen nog niet concreet. Die persoon laat het even rusten. Wie weet komt de ideale functie binnenkort wel op zijn of haar pad. Voor bedrijven is de overdenk fase heel interessant. In deze fase kun je namelijk al je slimme marketingtrucs uit de kast halen om jouw bedrijf opnieuw onder de aandacht te brengen bij mensen die al eerder hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn. Door bijvoorbeeld je verhaal te delen of unieke voordelen te laten zien. De juiste persoon heeft jouw vacature namelijk al gezien. Het is nu aan jou om die persoon opnieuw te benaderen. Dat kan al voldoende zijn om een volgende stap te maken.

Stap 5 | Tijd voor actie: solliciteren

Oke. De vacature is een aantal keer bekeken. Die persoon weet wat het bedrijf doet. Dan wordt het tijd om te solliciteren. Iemand volgt de procedure en doet wat gevraagd wordt. Spannend. De eerste stap naar een nieuwe baan is nu echt gezet! Voor de meeste mensen is het super spannend om te solliciteren. Maak het ze dan niet onnodig moeilijk. In de doelgroep die wij bemiddelen zien we bijvoorbeeld dat zo’n 52% van de sollicitatie via mobiel verloopt, in plaats van desktop. Onthoud dat je liever een paar goede sollicitaties binnen krijgt dan honderd waar je niks aan hebt en pas je sollicitatieprocedure daarop aan. Houd het proces relevant en eenvoudig, zodat het ook de juiste persoon niet te lastig wordt gemaakt.

Kortom, wees daar waar de kandidaat is

Uiteindelijk draait het erom dat iemand jou vindt. Dat kan met de inmiddels ruim 278.000 openstaande vacatures nog best lastig zijn. Daarbij is het belangrijk om te bedenken dat iemand niet zomaar van baan switcht. Hij of zij heeft tijd nodig om de voordelen van een nieuwe baan in te zien en de negatieve aspecten zoals onzekerheid achterwege te laten. De keuze wordt niet binnen één dag gemaakt en jij bent niet de enige optie die een kandidaat overweegt. Wil je meer weten over waar een kandidaat op let? Of waar jij op moet letten in de sollicitatieprocedure? Dan nodigen we je uit om verder te lezen in onze blogs!

Wil jij nieuw personeel aannemen? Dan is het prettig om advies te krijgen. Want hoe vind je de juiste persoon voor de job? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Zin om aan de slag te gaan? Wij ook! Vul hieronder je gegevens in en je hoort snel van ons.

Helpen doen we graag

Werk jij met de juiste mensen? Het is niet gek dat je die vraag lastig vindt om te bepalen. Wij helpen je daar graag bij. Vul even je gegevens in, dan gaan we je bellen!