Blog

Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst?

De arbeidsmarkt is gespannen. Voor het eerst in 12 jaar staan er meer dan 278.000 vacatures open blijkt uit deze cijfers van het CBS. Tussen al dat aanbod moet jij zien op te vallen voor die ene persoon waar jij naar op zoek bent. Belangrijk dus dat je weet hoe. Waar moet je op letten? Hoe schrijf je een pakkende tekst? Waar bestaat een goede vacature uit? We nemen je mee.

Voor veel bedrijven is een vacature alleen een beschrijving van de aangeboden functie en het bedrijf. Maar het is meer dan dat. Iemand kies niet alleen de functie. Een goede vacature is daarom eigenlijk net als een vers broodje. Zodra je de geur ruikt, krijg je er zin in. Zelfs als je geen honger hebt. Zo werkt het namelijk ook met vacatures. Een goede vacature is zo aantrekkelijk dat het iemand die jouw bedrijf niet kent ervan overtuigd om bij jou te komen werken. Ook als hij of zij niet op zoek is naar een nieuwe job. In dit geval is het alleen niet de geur die iemand overtuigt, maar de tekst. Met een pakkende tekst probeer je lezers voor je te winnen. Op creatieve wijze, maar zonder onwaarheden te vermelden. Dat is nog niet zo makkelijk.

Je moet allereerst weten voor wie je de vacature schrijft. Dat gaat verder dan een HBO’er met een ICT achtergrond. Wie is de persoon achter het cv? Houd diegene continu voor je bij het schrijven van de vacature. Bedenk letterlijk hoe hij of zij eruitziet. Wat doet diegene in z’n vrije tijd? Hoe communiceert die persoon met anderen? Hoe wilt die aangesproken worden? Vragen die niet direct met de functie te maken hebben, maar je wel helpen om de juiste persoon te bereiken.

Wanneer is je vacature dan goed? Met deze checklist helpen we je op weg.

Zo schrijf je een goede vacature

Opvallende titel

De titel is het eerste wat iemand ziet als hij of zij de vacature opent. Het schetst een beeld van de inhoud en triggert om door te lezen. In een korte zin wil je duidelijk maken wat de voordelen zijn van jouw vacature. Denk goed na over hoe je dat doet. De titel is ook voor de vindbaarheid van jouw vacature het belangrijkste. Maak dus een keuze tussen een algemene titel waar veel op gezocht wordt of een specifieke titel waar alleen de juiste persoon op zoekt.

Pakkende inleiding

Je vacature is geopend. De lezer is dus geïnteresseerd. Nu is het aan jou om die interesse vast te houden met een pakkende inleiding die beschrijft om welke functie en werkgever het gaat. Wij zien dat dit het meest gelezen onderdeel is van de vacature. Belangrijk dus dat deze alles omvat wat de juiste persoon moet weten over de job. Daarbij wil je hem of haar nog niet vermoeien met allerlei details. Die komen later wel. Beperk je vooral tot de kern en benoem alleen datgene wat het verschil kan maken.

Duidelijke functieomschrijving

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job kijkt als eerste naar de functie. Diegene is op zoek naar informatie. Belangrijk dus dat je die informatie biedt. Schets een duidelijk beeld van de functie en werkzaamheden. Wat gaat die persoon doen? Hoe ziet een werkdag eruit? Wat wordt van iemand verwacht? Wees specifiek. Daar ga je misschien mensen mee afschrikken, maar uiteindelijk ben je op zoek naar kwalitatieve sollicitanten en niet naar een hoeveelheid sollicitanten. De vacature moet dus zo concreet zijn dat alleen mensen die interessant zijn, zich melden.

Sterk bedrijfsprofiel

Kandidaten zijn natuurlijk ook benieuwd naar je bedrijf. Het verhaal achter het bedrijf. Dat gaat verder dan een uitleg over de producten of dienstverlening. Het gaat om de bedrijfscultuur, de sfeer en het bestaansrecht. Dat zijn volgens ons belangrijke redenen waarom een kandidaat voor een bepaalde job kiest. Laat daarom zien wie je bent, wat je doet en in welk team de kandidaat terechtkomt. Hoe meer je vertelt, des te beter het beeld van jouw organisatie voor iemand wordt.

Overzicht van de voorwaarden

Naast een omschrijving van functie en bedrijf, zijn de voorwaarden minstens zo belangrijk. Wat wordt er van iemand verwacht? Wat krijgt diegene ervoor terug? Arbeidsvoorwaarden zijn van die typische elementen waar vacatures of jobs mee worden vergeleken. Je moet iemand ook een waardevolle vergelijking gunnen. Dat kan alleen met concrete cijfers en voorwaarden. Daar hoort ook het salaris bij. Veel bedrijven noemen het salaris niet, terwijl dat zeker één van de belangrijkste redenen is om voor een baan te kiezen. Houd daar rekening mee bij het beschrijven van de arbeidsvoorwaarden. Je wilt er niet pas in het gesprek achter komen dat jouw verwachtingen en die van de kandidaat meters uit elkaar liggen. Wij vermelden daarom al in onze vacatures altijd een salaris. Dan weet de sollicitant gelijk waar aan toe is.

Stuur aan op actie

Hoe logisch het ook klinkt. Veel bedrijven vergeten in de vacature te vermelden hoe iemand kan solliciteren. Terwijl het daar uiteindelijk om draait. Onze tip? Beschrijf niet alleen hoe iemand kan reageren, maar ook hoe de sollicitatieprocedure er verder uitziet. Wat gebeurt er nadat iemand solliciteert? Wat ga jij doen en wat kan iemand verwachten? Geef je een garantie hoe snel iemand terugkoppeling krijgt bijvoorbeeld? Wij geven de garantie iedereen binnen 24 uur op werkdagen te benaderen bijvoorbeeld. De meeste mensen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Zeker als het gaat om een grote verandering, zoals hun baan. Stuur dus aan op actie en biedt mensen informatie.

Bied de mogelijkheid om vragen te stellen

Hoewel je natuurlijk je best hebt gedaan om zo duidelijk en specifiek mogelijk te zijn in je vacature, is de kans groot dat mensen nog vragen hebben. Bied ze dan ook de mogelijkheid om die te stellen. Bijvoorbeeld via een contactformulier of door direct contact op te nemen met de persoon die over de vacature gaat. Maak in ieder geval duidelijk hoe iemand vragen kan stellen, zodat het iemand er niet van weerhoudt om te solliciteren.

Onthoud voor wie je schrijft

Het belangrijkste is dat je weet voor wie je de vacature schrijft. Een vacature spreekt het meeste aan wanneer deze is geschreven alsof iemand het tegen je vertelt. Gebruik daarom geen onnodig moeilijke taal. Het gaat erom dat je iemand interesseert, niet dat je interessant doet. Gebruik dus alleen vakjargon wanneer dat echt nodig is.

Wil jij nieuw personeel aannemen? Dan is het prettig om advies te krijgen. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een vacature. Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Zin om aan de slag te gaan? Wij ook! Vul hieronder je gegevens in en je hoort snel van ons.

Meer over hr en recruitment

oktober 4, 2023
blog afbeelding het moment om een collega aan te nemen

Wat is hét moment om die nieuwe collega aan te nemen?

Wat is hét moment om die nieuwe collega aan te nemen? Die vraag nu on the spot beantwoorden is geen ABC’tje. Dat de arbeidsmarkt, zeker in specifieke sectoren, nauw is, zal je […]
juli 4, 2023
Vacatures schrijven met chatGPT

Vacatures schrijven met behulp van AI

Ben je regelmatig (te)veel tijd kwijt aan het schrijven van een sterke vacaturetekst? Goed nieuws. Met behulp van AI is een vacature in een paar minuten geschreven. Hoe? Dat vertel ik je […]
juli 4, 2023
Hoe bereik je young professionals?

Hoe bereik je young professionals?

Lukt het niet met de werving van nieuwe collega’s? Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is een goede recruitmentstrategie belangrijk. Waar bestaat deze uit en hoe bereik je jong talent? In […]

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je wekelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom hr, recruitment, duurzame flexibiliteit, de arbeidsmarkt en personeel. We gaan je niet spammen. Beloofd.