Blog

De sollicitatieprocedure is in volle gang. Na een aantal gesprekken denk jij de juiste persoon te hebben gevonden. Maar geldt dat andersom ook? Een sollicitant moet uiteindelijk ook voor jou kiezen. Pas jij bij hem of haar?

23 juli 2019 | Leestijd: 5 - 7 minuten
patricia_100px_100px

Patricia

Hoe pas jij bij hem of haar?

De eerste gesprekken zijn gevoerd. Je hebt de ideale kandidaat misschien al voor ogen. Dat betekent alleen niet dat hij of zij ook voor jou kiest. Net als dat jouw kandidaten met elkaar concurreren voor de functie, concurreer jij met andere werkgevers voor de kandidaat. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er momenteel meer dan 277.000 vacatures openstaan. Genoeg keuze dus. Wat maakt dan dat een sollicitant voor jou kiest? Waar baseert hij of zij de keuze op?

Volgens ons wordt die keuze grotendeels bepaald door gevoel. Iemand die zich op z’n gemak voelt, is sneller geneigd om voor jou te kiezen. Maar ja. Waar hangt dat vanaf?

Wij definiëren vier basiselementen die invloed hebben op de keuze voor een bedrijf:

Bedrijfscultuur

Bedrijfscultuur
Vrolijke collega’s, aangename werkplezier, de werkplekken en manier van waardering krijgen. De bedrijfscultuur is belangrijker dan ooit. Het speelt allemaal mee in de keuze voor een nieuwe job. De ideale bedrijfscultuur kan voor iedereen anders zijn. Belangrijk dus om mee te nemen in de sollicitatieprocedure. Hoe zou jij jullie bedrijfscultuur omschrijven? Waar is een kandidaat naar op zoek?

Lees de blog
Persoonlijke ontwikkeling

Ontwikkeling
Ontwikkeling wordt in bijna alle vacatures genoemd. Vaak onduidelijk wat er precies mee bedoeld wordt. Gaat het om kennis en vaardigheden? Het doorgroeien naar een andere functie? Best verwarrend. En dat terwijl studenten en starters juist op zoek zijn naar een plek waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Belangrijk om van te voren te bespreken dus. Dit kan namelijk net de doorslag geven om voor jou als werkgever te kiezen.

Lees de blog
Klik met collega's

Klik met collega's
Wat je doet is belangrijk, maar waar en met wie je samenwerkt is net zo bepalend voor het werkplezier. In veel functies sta je de hele dag met collega’s in contact en werk je actief samen. Belangrijk dus dat je nieuwe medewerker weet in wat voor team hij of zij terechtkomt. En dat diegene ook in het team past. Goede communicatie leidt tot positiviteit, productiviteit en succesvolle samenwerking. Goed om rekening mee te houden dus.

Lees de blog
Snapt iemand wat de functie inhoudt?

Inhoud functie
Iemand die solliciteert is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Eén die beter bij hem of haar past. In de sollicitatieprocedure kijkt een kandidaat dus ook kritisch naar de functie. Sluiten de werkzaamheden aan bij wat de kandidaat wil doen? Is de functie relaxed of ligt de werkdruk juist erg hoog? Zit er voldoende uitdaging in of misschien te veel? Volgens ons komt de ideale functie neer op ‘flow’. Een state-of-minde waarin de talenten en vaardigheden van een persoon optimaal worden benut. Denkt de kandidaat bij jou in ‘flow’ te komen?

Lees de blog

Kortom, denk aan het belang van de kandidaat

Neem de ontbrekende karaktereigenschappen of skills als uitgangspunt voor de zoektocht naar de juiste persoon voor deze plek. Benieuwd hoe je die vindt of waar je op moet letten? Je bent niet de enige optie voor hen. Zeker in de huidige arbeidsmarkt heb je veel concurrentie. Houd daarom rekening met de belangen van je kandidaten. Naast salaris zijn er ook andere voorwaarden die de keuze voor jou kunnen vergroten. Bied net iets meer en je bent de concurrent een stap voor. Dat is nog niet zo makkelijk. Om erachter te komen wat een kandidaat wilt, moet je hem of haar leren kennen. Weten wie het is en wat hem of haar drijft om te doen wat ze doen.

Wil jij nieuw personeel aannemen? Dan is het prettig om goed advies te krijgen. Want hoe pas jij bij de kandidaat? Bij Work-on draait het juist om die vragen. Ons doel? De juiste persoon op de juiste plek krijgen. Zin om aan de slag te gaan? Wij ook! Vul hieronder je gegevens in en je hoort snel van ons.

Helpen doen we graag

Werk jij met de juiste mensen? Het is niet gek dat je die vraag lastig vindt om te bepalen. Wij helpen je daar graag bij. Vul even je gegevens in, dan gaan we je bellen!