Blogger Rik: Werkt het leven als werkstudent?
 

Werkt een leven als werkstudent?Als student kun je écht een leuke studie gerelateerde (bijbaan) hebben. Juist omdat je jong bent staan bedrijven voor je in de rij. Op de één of andere manier lijken een hele hoop studenten dit niet te beseffen.
Studeren is duur. Gemiddeld kost het leven van een (uitwonende) student ruim 900 euro per maand. Dit is exclusief de slordige 170 euro aan collegegeld die je per maand betaalt.
Zeker sinds de invoering van het sociale leenstelsel is werken naast je studie bijna een must. En het laatste wat je wil is je studententijd afsluiten met een halve ton schuld.
Het is dus niet gek dat 71% van de studenten daarom een bijbaan heeft.


Het begon na mijn stage.

Ik denk dat het hoe dan ook goed is om o.a. werkervaring op te doen. Maar in eerste instantie ben ik vooral om het geld naast mijn studie gaan werken. In de horeca. (I know, origineel)

Daarin heb ik vanaf mijn 14e altijd met ontzettend veel plezier gewerkt. Omdat ik niet echt een idee had wat ik wilde (en kon) ben ik dat als student dus ook maar blijven doen.

Dit heb ik tot ongeveer een jaar geleden volgehouden. Met een klein uitstapje naar het andere typische studentenwerk: straatpromotie. Het werk was prima en ik had veel plezier met collega’s, het was voornamelijk goed te combineren met mijn studentenleven."Mijn bijbaan werd meer dan alleen een manier om mijn studentenleven te kunnen betalen."Het veranderde allemaal toen ik na mijn stageperiode bij mijn stagebedrijf kon blijven werken. In plaats van om 5 uur ’s nachts bier tappen of de hele dag voor een winkel staan te verkleumen word ik nu betaald voor werk dat ik écht leuk vind en mij uitdaagt.

Sinds Mei 2016 heb ik van mijn nood een deugd gemaakt. Nu combineer ik studie met een flexibele bijbaan die me, naast de broodnodige euro’s, een bak aan (relevante) kennis en ervaring oplevert. Ook weet ik nu beter welke richting ik op wil.

Ok, ik moet toegeven het is wel wat drukker en tijdens kantooruren werken was even wennen, maar dat is dan ook het enige negatieve. Ik werk meer uren per week dan voorheen en heb tegelijkertijd meer ruimte voor leuke dingen. Hoe? Door de timemanagement trainingen die ik bij mijn werk heb gekregen. (En die uren?..die uren werden nog vergoed ook.)Ga op zoek naar die leuke relevante bijbaan!


Als ik er nu op terugkijk is de overstap van werk één van mijn beste keuzes geweest van afgelopen jaar. Kijk daarom vooral verder dan de typische studentenbijbaantjes. Er zijn zoveel leukere manieren om je geld te verdienen zonder dat het ten koste hoeft te gaan van je studie en/of studentenleven.

Mijn tip; Ga op zoek naar die ene bijbaan waardoor je sneller leert, unieke kansen tegenkomt en relevante werkervaring opdoet.

Het leven van een werkstudent werkt!Link Nibud https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-studeren/ Geschreven door Rik Looijen, student Commerciële Economie in Utrecht
 
 

Meer over Rik

Wie is Rik?
Ik ben Rik, Rik Looijen. Een 24 jarige ADHD’er met een voorliefde voor praten, creativiteit & reclame.

Wat doet Rik?
Op dit moment ben ik bezig met de specialisatie Creative Industries van mijn opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast maak ik deel uit van het marketingteam van Work-on, werk ik als freelancer aan verschillende marketingcommunicatie gerelateerde klussen, en ben ik voorzitter van Stichting Nacht van de Fooi.
In mijn hoofd raast altijd een tornado vol met ideeën en verhalen.