parallax background
Merte over haar serieus leuke bijbaan
 

Een interview met MerteMet de laatste tentamens achter de rug is het voor de meeste studenten tijd om de collegebanken te verruilen voor het terras of het strand. Een heerlijke periode, maar voor de meesten ook een redelijke aanslag op de portemonnee. Die welverdiende vakantie moet immers ook ergens van betaald worden!
Je kan uiteraard je stufi voor een paar maanden omhoog schroeven, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Ik ging op onderzoek uit en had een gesprek met Merte Jonker. Zij werkt naast haar studie twee dagen per week als officemanager bij Edemocracy in Utrecht.


Zeg Merte vertel eens, wat doe je precies?

Naast mijn studie International Business en Management Studies werk ik nu ongeveer een half jaar als officemanager bij Edemocracy. Wij organiseren digitale verkiezingen voor ondernemingsraden en helpen bedrijven in het contact tussen bestuur en werknemer. Dit doen we op verschillende manieren waaronder met onze app de participatieapp. Als officemanager heb ik heel verschillend werk en ondersteun ik eigenlijk op allerlei gebieden. Elke dag anders en dat maakt het werk juist zo leuk.Ah, hoe ziet zo’n dag eruit?

Ik begin altijd om 9 uur. Eerst zet ik alle apparaten aan en schenk ik mezelf een kopje koffie in. Vervolgens kruip ik achter mijn bureau en open ik binnengekomen mail en stuur ik die, indien nodig, door naar mijn collega’s.


"Lang niet alle kantoorbaantjes zijn rocketscience dus het is echt heel goed te combineren met het studentenleven."Daarna schrijf ik alles op wat ik die dag moet doen, ‘Ik ben een echt zo’n typisch lijstjespersoon’ (zegt Merte lachend), en begin ik met het opstellen van offertes. Vanaf daar verschilt het heel erg per dag, maar zodra ik de dagelijkse klussen heb afgerond pak ik de telefoon en ga ik lekker mensen bellen. Dit kunnen salesgesprekken zijn of juist een belletje om te kijken of alles naar wens is bij een klant.Klinkt goed, hoe ben je hier eigenlijk terechtgekomen?

Ik heb hiervoor allerlei verschillende baantjes gehad en was toe aan iets anders. Iets waar ik niet alleen geld kon verdienen, maar wat ook goed was voor mijn ervaring en cv. Vervolgens kwam ik via een huisgenootje bij Work-on terecht. Nadat ik me had ingeschreven werd uitgenodigd op gesprek en kon ik vervolgens vrij snel beginnen bij mijn eerste baantje. Dat was wel echt prettig, ik hoefde zelf vrijwel niets te doen en voordat ik het wist kon ik aan de slag bij mijn nieuwe job.

Merte van Edemocracy

Wat is het leukste dat je daar hebt gedaan?

Twee weken geleden kreeg ik de kans om een presentatie te geven bij DHL. Hoewel ik op mijn opleiding regelmatig presentaties geef vond ik het ontzettend spannend om nu ineens zo’n presentatie voor een echte klant te mogen doen. Gelukkig ging het heel goed en was het bovendien ontzettend leerzaam. Als je normaal een presentatie op het HBO geeft ben je alleen maar je stukje aan het opdreunen terwijl het ook juist de bedoeling is dat je af en toe wat vragen stelt en je verhaal aanpast op de kennis en het niveau van de klant.


"Ik vind het leuk om veel verantwoordelijkheden te hebben, maar wil ook vooral met mensen bezig zijn."


Ook ben ik op een gegeven moment in aanraking gekomen met sales. Ik was nooit echt van het bellen en/of verkopen van dingen maar naarmate mijn kennis groeide ben ik gaandeweg begonnen met het voeren van salesgesprekken. Soms kom ik een prospect tegen waarvan ik besluit om er vol voor te gaan. Als ik dan vervolgens wordt uitgenodigd om ons verhaal te komen vertellen in een persoonlijk gesprek geeft dat echt een kick!Waar zie jij jezelf zitten over een paar jaar?

Na het afronden van mijn HBO wil ik eerst een master gaan doen. Ik weet nog niet precies welke, maar ik neig nu naar sociologie. Ik vind de dynamiek tussen mensen heel interessant; hoe mensen op elkaar reageren en groepsdynamiek. En daarna, ja geen idee. Ik vind het leuk om veel verantwoordelijkheden te hebben, maar wil ook vooral met mensen bezig zijn. Het klinkt misschien een beetje cliché maar ik zie mezelf wel binnen een management rol bij een wat grotere organisatie.


"Doordat ik via Work-on werk heb gekregen had ik heel snel een chille baan en loopt alles wat werk betreft op rolletjes."Een kantoorbaan in combinatie met het studentenleven, gaat dat wel?

Een kantoorbaan brengt natuurlijk wel wat meer verantwoordelijkheden met zich mee. Dat is heel leerzaam, maar soms weleens lastig. Je kan altijd een drankje gaan drinken, maar moet wel weer op tijd naar huis. Daardoor mis je soms wat sociale dingen. Soms loopt dat een beetje uit de hand, maar zolang niemand dat doorheeft maakt dat niet uit. Ik heb verschillende bijbaantjes gehad via Work-on. Nu heb ik een bijbaan met behoorlijk wat verantwoordelijkheid, maar lang niet alle kantoorbaantjes zijn rocketscience dus het is echt heel goed te combineren met het studentenleven.


Zou je het anderen aanraden om, net als jij, zo’n soort bijbaan te nemen?

Oh absoluut! Sterker nog ik heb ook al een hoop mensen bij Work-on aangedragen. Waarom? Omdat ik zie hoe relaxed ik het zelf vind. Er zijn superveel baantjes en je kan zo aan de bak. Ook is het werken via een uitzendbureau heel fijn. Doordat ik via Work-on werk had ik heel snel een chille baan en loopt alles wat werk betreft op rolletjes.

Het werk zelf is ook echt leuk! Ik had verwacht dat het alleen om administratieve klussen zou gaan waarbij het lekker makkelijk was om een goedkope student te plaatsen, maar als ik kijk naar het werk wat ik nu doe zie ik dat dat lang niet altijd zo is! Ten slotte is het natuurlijk ook erg prettig dat je wekelijks wordt uitbetaald. Erg handig, want dan hoef ik niet de hele maand te wachten op mijn geld.Tot slot wat speelt er nu bij Edemocracy waar je eigenlijk nog niets over mag vertellen?

(Merte zucht lachend.) Ik weet dat we op dit moment bezig zijn met een heel groot project bij een overheidsinstantie. Hoewel ik hier zelf niet direct bij betrokken ben is het ontzettend gaaf en leerzaam om te zien hoe het werken met zo’n account in zijn werk gaat. Meer kan ik er niet over zeggen, het wordt in ieder geval een heel leuk en groot project!


Klinkt dit verhaal je goed in de oren, maar twijfel je of jij wel in aanmerking komt voor zo’n bijbaan? Neem contact met ons op! Wij zijn benieuwd wie jij bent en wat je wensen zijn. Wanneer jij een van onze talentcoaches benadert denken ze graag met je mee!


Geschreven door: Rik Looijen, student Commerciële Economie in Utrecht
 

 

Meer over Rik

Wie is Rik?
Ik ben Rik, Rik Looijen. Een 24 jarige ADHD’er met een voorliefde voor praten, creativiteit & reclame.

Wat doet Rik?
Op dit moment ben ik bezig met de specialisatie Creative Industries van mijn opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast maak ik deel uit van het marketingteam van Work-on, werk ik als freelancer aan verschillende marketingcommunicatie gerelateerde klussen, en ben ik voorzitter van Stichting Nacht van de Fooi.
In mijn hoofd raast altijd een tornado vol met ideeën en verhalen.