parallax background
De 9 beste sollicitatietips
 

Sollicitatie? Let op de volgende aspecten!

We kennen allemaal het gespannen gevoel vlak voordat je het kamertje binnen stapt met jouw potentiële toekomstige werkgever. Hoewel deze situatie voor velen als imposant wordt ervaren mag je niet vergeten dat jouw concurrentie zich in dezelfde positie bevindt. Met een goede dosis zelfreflectie gecombineerd met (soms geveinsd) zelfvertrouwen kun je het heel ver schoppen in een sollicitatie. Hoewel de volgende tips helaas geen garanties geven, zullen ze de kans op die baan van je dromen significant vergroten.Tip 1: Voorbereiding is key!

De meeste sollicitanten zullen gespannen zijn tijdens het gesprek, dat is logisch. Belangrijk is om te zorgen dat deze spanning niet omslaat in onzekerheid. Onzekerheid wordt namelijk vaak gekoppeld aan incompetentie en laat dat nou precies hetgeen zijn waar een werkgever absoluut niet naar op zoek is.

Een manier om dergelijke beeldvorming te voorkomen is door grondige voorbereidingen te treffen. Niet alleen zal jouw potentiële werkgever geïmponeerd zijn door de kennis en voorbereiding die zijn getroffen, maar op een onbewust niveau zal je als sollicitant sterker in je schoenen staan als je er vertrouwen in hebt dat je beter bent voorbereid dan de concurrentie.Hieronder een paar concrete voorbereidingstips:Doe onderzoek naar de geschiedenis van het bedrijf:
Wie zijn ze? Wanneer zijn ze begonnen? Wat zijn de doelstellingen? En, misschien wel het belangrijkst, vanuit welke overtuiging wordt gewerkt?


Doorgronden van bedrijfscultuur:

Probeer te achterhalen wat de gemiddelde leeftijd is van de overige werknemers.
Probeer te achterhalen hoe de kledingetiquette zijn.
Probeer te achterhalen of het bedrijf een platte of diepe hiërarchische structuur hanteert.


Doorgronden van diensten/producten:
Probeer te achterhalen welke producten/diensten het bedrijf op de markt zet.
Wat weet je al van hun producten/diensten? Is het mogelijk om een connectie te vinden tussen de het bedrijf en persoonlijke ervaring. Misschien heb je zelf al gebruik gemaakt van hun producten/diensten.


Tip 2: Wat zoekt de werkgever?

De werkgever is erbij gebaat om een zo competent mogelijke werknemer aan te nemen om zodoende de kans op het voortbestaan van het bedrijf zo groot mogelijk te houden. Het is daarom essentieel dat je als sollicitant zo competent mogelijk overkomt. Dit doet men door voorbereid en met zelfvertrouwen te spreken over de vaardigheden die jij belangrijk acht voor de werking van het bedrijf. Maak hierbij tevens oogcontact met de persoon of personen aan de andere kant van de tafel. Er is namelijk niets dat zo onzeker overkomt als iemand die geen oogcontact durft te maken.


Tip 3: Waarom moet jij aangenomen worden?

Aan de hand van de informatie die is verzameld in tip 1 moet je proberen te bedenken hoe jouw specifieke vaardigheden van toepassing kunnen zijn in de werkzaamheden van het bedrijf. Probeer jezelf te onderscheiden van de concurrentie door deze concrete vaardigheden (op discrete wijze) te benoemen. Hierbij kan ook worden gedacht aan praktijkvoorbeelden waarin deze vaardigheden van pas kwamen in andere situaties.


Tip 4: Waar ben je minder goed in?

Naast hetgeen dat je kunt bieden zal de werkgever ook geïnteresseerd zijn eventuele zwakke punten die van invloed kunnen zijn op de werkzaamheden van het bedrijf. Het is niet noodzakelijk om een complete lijst te presenteren van al jouw eigenaardigheden, maar je moet wel voorbereid zijn op de vraag naar de zwakke punten. Het antwoord: “Ik ben te perfectionistisch” telt niet.


Tip 5: Articuleren

Helder en duidelijk spreken is van essentieel belang voor goede communicatie. Wil jij dus dat je verhaal goed overkomt zorg dan dat je duidelijk spreekt. Het komt daarnaast positief over op de werkgever als je in staat bent om jouw argumenten op een heldere manier te verwoorden. Vind je het lastig om (onder druk) heldere antwoorden te formuleren? Zorg dan dat je dit oefent. Oefening baart kunst.


Tip 6: Heb je antwoord klaar

Wees voorbereid op de vragen die ze gaan stellen. De set met vragen zal uiteraard verschillen bij elk gesprek, maar het is toch slim om alvast de meest generieke vragen voorbereid te hebben. Hieronder zie je een lijst met voorbeeldvragen.
- Wat kun je voor ons betekenen?
- Hoe zou je jouw karakter beschrijven?
- Beschik je over managementvaardigheden?
- Wat zijn jouw ambities?
- Wat weet je van de functie?
- Waarom ben je specifiek voor ons gaan solliciteren?
- Wat zijn de meest belangrijke ontwikkelingen van onze branche?
- Hoe zie je jezelf in 5 jaar?
Etc.


Tip 7: Kom op tijd

Wees op tijd. Als je te laat komt sta je al 1-0 achter voordat het gesprek überhaupt is begonnen. Zorg voor speling van minimaal 50% van je reistijd. Dit betekent dus dat je met een geplande reistijd van een uur, anderhalf uur van tevoren moet vertrekken. Een kwartier voor aanvang van je gesprek aankomen is prima als het gesprek dichtbij is, maar als je 3 uur moet reizen met het openbaar vervoer is dat kwartiertje een veel te kleine foutmarge.


Tip 8: Wees jezelf

Wees jezelf. Als er dingen van je verlangd worden die niet in jouw straatje passen vraag je dan af of dit wel de baan voor jou is. Niets is erger dan een baan waarbij je constant een interne strijd moet voeren met jezelf om je te motiveren. Denk dus goed na of een baan wel echt bij je past. Is dat niet het geval? Zoek dan verder! Je baan is immers een belangrijk deel van je leven. Zorg dus dat je een baan kiest die bij je past.


Tip 9: Ontspan

Een ontspannen en zelfverzekerde indruk wordt gelinkt aan competentie. Je bent bovendien niet voor niks uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoewel de persoon aan de andere kant van de tafel er imposant uit kan zien (alleen al door het simpele feit dat hij/zij waarschijnlijk al jaren ervaring heeft met het werk, het pand, de mensen en de bedrijfscultuur) mag je niet vergeten dat het een mens is die tegenover je zit.


Succes!


[addtoany]