Blog

How to: omgaan met vastlopers op je werk

28 juni 2022 | Leestijd: 2 - 4 minuten
How to: omgaan met vastlopers op je werk
Ingo

How to: omgaan met vastlopers op je werk

Situatieschets: jij wisselt deze zomer je status van student in voor die van starter en gaat vol enthousiasme van start in een echte grote-mensen-baan. Je eerste dagen lopen gesmeerd, je voelt je welkom vanaf dag 1 en begint zelfs de meeste namen te onthouden. En dat laatste is echt makkelijker gezegd dan gedaan wanneer jij er in 1 klap 50 of meer nieuwe collega’s bij krijgt. Hoe lekker je start ook is, er komt een moment waarop je op de werkvloer tegen een vastloper aanloopt. Hoe ga je hier zo goed mee mogelijk mee om en op welke manier voorkom je ze zelfs in het vervolg? Dat ga je lezen wanneer je deze blog tot aan de laatste letter meepakt. Beloofd.

Wat verstaan we onder een vastloper op de werkvloer?

Kort gezegd is een vastloper een gegeven dat jou in je werk belemmert om te kunnen doen wat je moet doen. Hier op de werkvloer ook wel vaak omschreven als een ‘stuck’. Bijvoorbeeld omdat er last minute een andere taak voorrang heeft gekregen of het je aan informatie ontbreekt en je niet weet waar je deze moet zoeken. Het ding met vastlopers is als volgt: ze overkomen iedereen. En al helemaal wanneer je nieuw bent bij een werkgever. Ja, ook wanneer het om je 2e, 3e of 16e baan gaat. Geen schaamte daar dus. Wel wil je er zo goed mogelijk mee omgaan. Juist om ze in het vervolg zoveel mogelijk voor te blijven. In dit kader ga ik je nu de 3 tips meegeven die mij hierin het meeste hebben geholpen.

3 tips om vastlopers te voorkomen

1 Stel die vragen
Vragen stellen is zo normaal als het poetsen van je tanden voor je gaat slapen. Helemaal wanneer je nieuw bent binnen een functie of organisatie. Precies niemand rekent erop dat je alles al weet en door vragen te stellen laat je juist je leergierigheid zien. Mogelijk heb je al snel het gevoel dat je dingen het liefst zelf uitzoekt, maar niemand verwacht dit van je. Sterker nog: je gaat pas opvallen wanneer je geen vragen stelt Dus: liever 5 vragen teveel dan 1 vraag te weinig.

2 Overleg en communiceer met je collega’s
Zelf last hebben van een vastloper is vervelend. Collega’s de negatieve gevolgen laten van jouw vastloper nog vervelender. In je eerste baan krijg je waarschijnlijk te maken met deadlines en collega’s die afhankelijk zijn van jouw werk of input. Haal je een gestelde tijdslimiet niet, wil je hier op tijd over communiceren. Want ja, communication is key. “Is het erg wanneer ik … volgende week aanlever?” of “Ik red het niet om X en X allebei voor het einde van deze week aan te leveren. Welke heeft hierin voorrang?”Door je vastlopers in een vroeg stadium te benoemen verschaf je jezelf de ruimte en de kans om in overleg met je team een nieuwe volgorde van prioriteiten te creëren. Mogelijk zijn niet alle deadlines even strak als in eerste instantie gecommuniceerd is.

3 Plan je to do’s ruim in
Vastlopers zijn nooit wenselijk, maar vroeg of laat zijn ze er vanzelf. Om ervoor te zorgen dat ze direct je totale planning in de soep laten lopen is het slim om juist rekening te houden met enige vertraging. Blijkt het niet nodig? Winst! Heb je wel last van een stuck, is er dus ook niet direct reden voor paniek en juist dan is het einde van tip 3: zie tip 2 ;).

Succes! You've got this.

How to: omgaan met vastlopers op je werk

Ingo

28 juni 2022

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  november 14, 2022

  De kracht van nee zeggen op de werkvloer en daarbuiten

  Nee zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je als starter nieuw bent op een werkvloer. Vraagt een collega je om iets te doen, zie je dat waarschijnlijk als een […]
  november 2, 2022
  blog werken als talentcoach

  Als Talentcoach kan ik zelf belangrijk maken wat ik belangrijk vind

  Bij Work-on is het geloof in talentcoaching groot. En niet zonder reden. Het aantal mensen dat aan de hand van deze methode een baan weet te vinden tikt jaarlijks de 500 aan. […]
  juni 28, 2022

  Hoe zorg je dat je jezelf niet voorbij loopt?

  Je hoort het vaak: ‘probeer niet aan jezelf voorbij te lopen’. Wat betekent deze uitdrukking eigenlijk? Als je deze blog leest, is de kans groot dat je dit fenomeen al kent. Durf […]