Blog

How to: een gesprek over jouw persoonlijke ontwikkeling aangaan

24 november 2021 | Leestijd: 2 - 4 minuten
How to: een gesprek over jouw persoonlijke ontwikkeling aangaan
Ingo

How to: een gesprek over jouw persoonlijke ontwikkeling aangaan

Jij bent er helemaal klaar voor: het zetten van die extra stap in jouw ontwikkeling. Door nieuwe skills aan te leren binnen een E-learning of kennis op te doen via het lezen van een boek. You name it. Verwacht jij dat je werkgever jou faciliteert in jouw ontwikkeling? Dan moet je open kaart spelen en vertellen over jouw plannen. Hoe pak je dit aan? Waar wil je van te voren goed over nadenken? Wat doe je als blijkt dat je leidinggevende niet overstag gaat? Daar gaan we.

Wanneer ga je dit gesprek over je persoonlijke ontwikkeling aan?

Het enige juiste antwoord luidt: Zodra jij die behoefte voelt. Ja, natuurlijk. Wachten tot je functioneringsgesprek op de agenda staat is een optie. Good luck with that! Bij de meeste organisaties vinden deze om de 6 of zelfs om de 12 maanden plaats. Tot die tijd wippend op je stoel zitten wachten? No way José! Iets met een koe en bij de horens vatten... Een gesprek over jouw ontwikkeling komt namelijk nooit te vroeg.

Zaken waar je vooraf goed over na wil denken

Wel ga je dit gesprek het liefst zo goed mogelijk voorbereid in. Duh. Dat maakt het op voorhand nadenken over een aantal zaken tot een dikke tip. Met het oog op je ontwikkeling zijn de vragen ‘wat wil je leren’ en ‘waar wil je (nog) beter in worden’ altijd relevant. Daarnaast is het het verstandig na te denken over het volgende:

Wat verwacht jij van je werkgever op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling?

Je ontwikkeling is belangrijk. Voor jou én je werkgever. Simpelweg omdat jullie samen profiteren van de groei die je doormaakt. Het is dan ook niet meer dan normaal dat een werkgever (extra) investeert in jou. De vraag blijft hoe en wat je persoonlijk op dit gebied verwacht van je werkgever. Wil je dat ze hierin actief met je meedenken? Of zelfs volledig faciliteren. Via een opleidingsbudget? Momenten van extra begeleiding of de mogelijkheid tot het volgen van diverse E-learnings of andere (externe) cursussen.

Hoe maak je tijd vrij voor jouw ontwikkeling?

Is er ruimte in jouw agenda om je standaard een aantal uur per week op je ontwikkeling te richten? En zo niet, zou dit dan niet alsnog het geval moeten zijn? Dat zijn zaken die je in goed overleg graag bespreekt. 2 stappen vooruit denkend: waarom niet direct een concreet voorstel doen om de boel zo snel mogelijk vast te kunnen leggen. Om de week op je woensdag je agenda blokken tussen 14:00 uur en 17:00 uur bijvoorbeeld. Hoe concreter je voorstel des te makkelijker is het voor de andere kant van de tafel om hier iets van te vinden. Past je voorstel niet, volgt een ander concreet voorstel snel. Mark my words.

Wat als je werkgever je niet wilt faciliteren?

De kans dat een werkgever totaal niet wil of kan bijdragen aan jouw ontwikkeling is klein. Toch is ‘ie er. Mocht dit zich voordoen wil dat nog niet zeggen dat jij je plannen en ambities overboord moet gooien. Sterker nog, ik zeg: ga het gewoon doen! Volg die training, koop die boeken of schaf die software zelf aan. Dan maar in je vrije tijd of van je eigen geld. Ook klein beginnen kan geen kwaad. Er worden online veel gratis cursussen en trainingen aangeboden. Waarschijnlijk ook in jouw vakgebied. Waar onder andere, dat lees je in de blog: Starter, ontwikkel jezelf Wedden dat men bovendien al snel, met terugwerkende kracht, terugkomt op die eerdere beslissing om jou niet te faciliteren wanneer jij grote stappen zet in je ontwikkeling. En zo niet, dan is dit mogelijk toch niet helemaal de plek waar jij moet willen zijn. Dan is een deurtje verder kijken een goed idee.

Zeker wanneer er in de vacature waar je op gesolliciteerd hebt juist heeft gestaan dat de ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden hier standaard voor het oprapen liggen. Hoe ver zit je momenteel bij je manager vandaan? Tijd om even aan te kloppen.

Succes!

How to: een gesprek over jouw persoonlijke ontwikkeling aangaan

Ingo

24 november 2021

Mogen wij jou helpen?

 

   

  Meer voor jouw carrière

  januari 17, 2024
  Blog_blijven hangen in een baan

  Waarom je blijft werken in een baan die niet gelukkig maakt

  Je bent gevoelsmatig klaar met je huidige baan, maar blijft toch zitten waar je zit. Herkenbaar? Jij niet alleen. Uit recent onderzoek van organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat 1 op de 5 […]
  oktober 26, 2023
  Blog_solliciteren met ChatGPT

  Je sollicitatiebrief schrijven met Chat GPT: Slim of niet?

  Ervaar jij het als een drempel om ergens te solliciteren? Dan hangt dit mogelijk samen met de verwachting dat je een indrukwekkende sollicitatiebrief schrijft. Niet jouw specialiteit, eerder een noodzakelijk kwaad. Klinkt […]
  september 6, 2023
  blog afbeelding alles over loopbaan begeleiding

  Kan loopbaanbegeleiding ook voor jou het verschil maken?

  Ga doen wat je leuk vindt. Dat is mijn belangrijkste advies voor iedere carrière samengevat in zes woorden. Klinkt logisch, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je niet goed weet waar […]