Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Definitie van secundaire arbeidsvoorwaarden

Extra beloningen die je als werknemer bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden (zoals salaris) krijgt.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er?

Secundaire arbeidsvoorwaarden worden gezien als extra ‘beloningen’. Voorbeelden zijn:

 • het aantal (extra) vakantiedagen
 • onkostenvergoedingen
 • opleiding- of trainingsbudget
 • lease-auto
 • telefoon van de zaak
 • thuiswerken
 • loopbaanbegeleiding
 • Waarom zijn secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk?

  Secundaire arbeidsvoorwaarden leveren je vaak mooie voorwaarden op. Denk aan een extra vakantie, mooie ontwikkelingsmogelijkheden of een fijne pensioenregeling. Die voorwaarden zijn uiteindelijk dus misschien wel interessanter dan die paar euro’s meer per maand op je bankrekening.

  Wat is verschil tussen primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden?

  Onder primaire arbeidsvoorwaarden vallen de afspraken die je maakt over salaris, de functie en het aantal uur dat je gaat werken. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn (zoals de naam al zegt) de voorwaarden die niet direct invloed hebben op de te verrichten arbeid. Denk aan het aantal vakantiedagen of eventuele opleidingsbudget dat je krijgt. Wat je dan overhoudt zijn de tertiaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn de arbeidsvoordelen waar je verder van mag genieten gedurende de arbeidsovereenkomst. Denk hierbij aan lunch in de kantine, georganiseerde (werk)vakanties of een borrel op de vrijdagmiddag.

  Waar heb je recht op?

  Zoals we al eerder zeiden verschillen de arbeidsvoorwaarden per persoon, contract en bedrijf. Zeker als het gaat om secundaire arbeidsvoorwaarden. Die bepalen bedrijven namelijk zelf.

  Waar je in ieder geval recht op hebt is het wettelijk minimum. Bijvoorbeeld als het gaat om vakantiedagen. Daarover lees je meer op de website van Rijksoverheid.

  Zijn de secundaire voorwaarden bespreekbaar?

  Zeker. De secundaire arbeidsvoorwaarden bespreek je in het arbeidsvoorwaardengesprek. Deze vindt standaard plaats voor een contractonderhandeling. Dat is dus vaak op het moment dat je in een nieuwe job begint. Of wanneer je gaat praten over eventuele verlenging. Ben je al aan het werk? Dan kun je minimaal twee keer per jaar in gesprek. Voor het beoordelingsgesprek is in bijna elke organisatie een vaste structuur.

  Klaar om te solliciteren?

  Vacatures bekijken in...

  Of ontvang de vacatureupdate.

   


   

  Klaar om te solliciteren?

  Vacatures bekijken in...

  Of ontvang de vacatureupdate.