Wat is een arbeidsovereenkomst?

Definitie arbeidsovereenkomst

Een contract waarin de afspraken waaronder je werkt zijn vastgelegd.

Waarom een arbeidsovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst (ook wel arbeidscontract genoemd) is een juridisch document waar jij en je werkgever op terug kunnen vallen, mocht dat nodig zijn. Alle afspraken worden er in genoemd zodat beide partijen precies weten waar ze gedurende de duur van het arbeidscontract aan toe zijn.

H2 Waarom zijn arbeidsvoorwaarden belangrijk Arbeidsvoorwaarden geven jou en je werkgever duidelijkheid over wat jullie van elkaar mogen en kunnen verwachten gedurende de periode van het contract. De voorwaarden worden vaak mondeling in in een arbeidsvoorwaardengesprek besproken en vervolgens (juridisch) vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.

Verschillende soorten arbeidsovereenkomsten

Er zijn verschillende arbeidsovereenkomsten mogelijk. Bij een nul uren contract worden je uren in overleg met je werkgever bepaald. Heb je een min-max contract? Dan spreek je minimum en maximum aantal uur per week of maand met je werkgever af. In een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd is het aantal uur juridisch vastgelegd. Het verschil tussen die contracten is dat er in een contract voor bepaalde tijd al een einddatum is bepaald. En dat contracten voor onbepaalde tijd doorlopen tot één van beiden de arbeidsovereenkomst beëindigd.


Wat staat er in een arbeidsovereenkomst

Dat hangt volledig af van de afspraken die jij en je werkgever maken. Natuurlijk zijn er wel een aantal verplichte documenten waar je niet omheen kan. De (primaire en secundaire) arbeidsvoorwaarden zoals: het salaris, het aantal vakantiedagen en het concurrentiebeding. Maar verder gaat het om wat jij en je werkgever belangrijk vinden.

Klaar om te solliciteren?

Vacatures bekijken in...

Of ontvang de vacatureupdate.

 


 

Klaar om te solliciteren?

Vacatures bekijken in...

Of ontvang de vacatureupdate.