
Jong talent: studenten, starters en young professionals
Jong talent. Bijna allemaal gestudeerd. Lang niet altijd een idee van de ideale job. Eerst eens over jong talent. De groep die wij hebben ondervraagd over alles wat ze bezighoudt als het gaat om hun carrière. Dan beginnen we natuurlijk bij de basis. De basis die zij zelf hebben gelegd voor de start van hun carrière. Van de ondervraagden heeft 98% een studie gevolgd. 98% waarvan 80% ook daadwerkelijk een diploma heeft behaald. Dat betekent niet dat zij in hun studierichting aan de slag gaan. Want bijna de helft van de respondenten (42%) is nog zoekende in wat hem of haar goed ligt. Waarbij een klein deel (3,9%) überhaupt geen idee heeft wat ‘ie wilt. ‘Go with the flow’ als het gaat om carrière. Dan houden we een groep over. De mensen die wel weten wat ze willen met hun carrière. Soms zelfs zo goed dat ze hun carrière al tot hun pensioen hebben uitgestippeld. Maar dat is meer uitzondering dan regel. De meeste starters doen wat goed voelt, grijpen kansen en zien wel waar hun carrière heengaat (63,2%). Slechts 18,9% laat hun carrière niet aan het lot over en maken een plan voor de komende 5 jaar.
Geen zin om te lezen?
- Een (te) groot gat tussen theorie en praktijk. De vertaalslag maken blijkt lastiger dan gedacht.
- Een gebrek aan goede begeleiding tijdens het inwerktraject.
- Het bedrijfsleven is erg wennen. Starters en studenten weten niet goed hoe een ‘normale’ werkdag eruitziet.
Zoeken naar een job
De zoektocht naar een job begint bij jobboards. Jobboards worden door starters gezien als het meest effectieve kanaal voor het vinden van een baan. Dat is dus ook waar de zoektocht naar een baan voor jong talent begint. Daarbij maken ze vaak gebruik van LinkedIn (39%) en schakelen ze regelmatig een uitzendbureau in (32%). Functieomschrijving en salaris: het belangrijkste in de vacature. 34% van de respondenten geeft aan de functieomschrijving het belangrijkste te vinden in een vacature. Daarnaast speelt ook salaris (23%) voor velen een belangrijke rol. Dat is puur als het gaat om de functie. Want zoomen we in op het bedrijf? Dan letten starters in hun zoektocht met name op de bedrijfscultuur en het team waarin zij terechtkomen.
Aan het werk
Een leuk takenpakket: het belangrijkste in een job. 32,2% van de studenten, starters en young professionals vinden de inhoud van een functie het belangrijkste in een job. De bedrijfscultuur (29%) en klik met collega’s (20,3%) worden daarnaast genoemd als belangrijkste onderdelen van een job. Daarnaast draait het voor de starter om ontwikkeling. Doorgroeien. Dat doen ze het liefst op verschillende manieren. Want er is niet één manier om te leren. 38% van de respondenten geeft aan zichzelf te ontwikkelen door te leren in de praktijk. Het vak uit te oefenen en zo verder te komen. Dat is niet voor iedereen voldoende. Bijna 40% van de starters wilt zichzelf namelijk ontwikkelen door middel van trainingen en workshops. Extra (theoretische) kennis die zij in de praktijk kunnen gebruiken. Het gaat dan niet om complete opleiding. Slechts 17,5% van de starters volgt graag een deeltijdopleiding. Een studie naast het werk. Wat rest is zelfstudie. Bijna 5% van de respondenten geeft aan zichzelf bij te spijkeren door middel van zelfstudie. Wat ze graag ontwikkelen? Skills. Skills (42,8%) is het eerste wat studenten, starters en young professionals willen ontwikkelen. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat ze hun kennis up-to-date houden (37,1%) en dat ze groeien als professional (16,6%). Vast lopen de starters regelmatig. Met name door het gebrek aan goede begeleiding. Starters missen regelmatig de begeleiding van hun leidinggevende. Ze weten niet goed wat er van hen wordt verwacht. Of bij wie ze terecht kunnen met specifieke vragen over hun taken of werkzaamheden. Dit belemmert ze regelmatig in het werk. Waardering vinden starters belangrijk. Gewaardeerd voelen ze zich daarentegen niet. Althans, lang niet altijd. Van de respondenten geeft 70% aan zich ‘voldoende’ gewaardeerd te worden. De rest zit daaronder en voelt zich dan ook onvoldoende gewaardeerd. Jammer. Want belangrijk vinden starters de waardering wel. De balans tussen werk en privé is in balans. Studenten, starters en young professionals vinden een goede sfeer op de werkvloer belangrijk. Ze vinden het leuk om een band op te bouwen met collega’s. Ook buiten het werk om elkaar te zien. Maar een privéleven hebben ze ook. En dat vinden ze uiteindelijk bijna allemaal (93%) belangrijker dan het werk dat ze doen. Ruim 55% vindt dan ook dat hun privéleven niet mag leiden onder hun carrière.