Aan het werk

Hoe zit dat?
Veel gestelde vragen

Vind hier het antwoord op al jouw vragen

Ga je starten in een nieuwe job? Hier lees je de veelgestelde vragen en antwoorden. Zit jouw vraag er niet bij? Vraag het ons. Wij staan altijd klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Algemeen

1Inloggen
Iedereen die zich inschrijft bij Work-on, krijgt direct online toegang tot een persoonlijke pagina. Je inloggegevens voor dit profiel ontvang je per e-mail van ons.
Op deze pagina vind je onder andere jouw CV, motivatiebrief en actieve sollicitaties. Wil je dit alles graag inzien maar weet je je wachtwoord niet meer? Geen zorgen! Geef dit aan op de inlogpagina en je ontvangt meteen een nieuw wachtwoord per e-mail.

Niet vergeten
Vergeet niet je cv en motivatie bij te werken wanneer nodig. Zo houd je ons, maar je ook toekomstige werkgevers, zo goed mogelijk up-to-date!
2Uitschrijven nieuwsbrief/mail
Ontvang je met regelmaat e-mails van ons, maar zijn deze voor jou op dit moment niet nodig? Onderaan de ontvangen e-mail vind je altijd een link waarmee je je gemakkelijk uitschrijft.
Heb je ons (voorlopig) helemaal niet meer nodig, dan kun je dit aangeven bij jouw talentcoach.

Altijd welkom
Wij nemen dan geen contact meer met je op om te bemiddelen. Je bent natuurlijk altijd welkom om na verloop van tijd weer contact met ons op te nemen, graag zelfs.
3Wachtwoord wijzigen of vergeten
Je wilt snel even iets checken op je online profiel, maar je bent je wachtwoord vergeten. Ga naar Mijn Work-on en klik op 'wachtwoord vergeten'. Je ontvangt dan meteen een nieuw, automatisch gegenereerd, wachtwoord per e-mail.
Nadat je hebt ingelogd, kun je heel eenvoudig je wachtwoord wijzigen door naar het tabje ‘inloggegevens’ te gaan op je profiel. Kies hier voor je eigen wachtwoord zodat je de volgende keer direct goed kunt inloggen.
4RI&E (Risco Inventarisatie en Evaluatie)
Lees hier alles over hoe wij jouw veiligheid waarborgen.
Dat lees je hier

Salaris en meer

1Wanneer krijg ik uitbetaald?
Wij maken het salaris elke woensdag over. Dit betekent dat jouw salaris op donderdag of vrijdag al op jouw rekening staat, mits jij je uren op tijd hebt geregistreerd. Was je te laat? Dan ontvang jij jouw salaris een week later.

Standaard betalen wij wekelijks uit, maar je kunt er voor kiezen om elke vier weken uitbetaald te worden. Heb je liever een vierwekelijkse uitbetaling? Dan ontvang je in deze weken salaris. Vergeet niet elke week je uren op te geven!


2Wat staat er op mijn loonstrook?
Dat leggen we graag uit aan de van een voorbeeld. Bekijk hier een voorbeeld van een loonstrook.

Geen zin om te lezen? In deze video laten we zien hoe jouw loonstrook eruit ziet.


  • (1) Bovenin staat de datum en de week van de verloning. Heb je een 4 weken verloning? Dan staat hier de periode.
  • (2) Jouw NAW-gegevens, geboortedatum en IBAN waarop jouw salaris wordt gestort.
  • (3) "LB% bijz. Tarief” is het percentage loonbelasting dat wordt berekend over bijzondere beloningen en bepaalt de hoogt van de in te houden loonbelasting op bijvoorbeeld vakantiegeld of overuren. Het “minimumloon” dat hier wordt genoemd is het wettelijk minimumloon. Bij “tabel” staat bij jou wit of groen. De kleur van de loonheffingstabel heeft betrekking op het ‘soort loon’ dat je verdient. De verschuldigde belasting over je inkomen wordt berekend aan de hand van belastingtabellen. De witte tabellen zijn voor inkomsten uit een huidige dienstbetrekking (bijvoorbeeld salaris). Voor iedereen die in loondienst werkzaam is, is de zogenoemde witte tabel van toepassing. De groene tabellen zijn voor inkomsten uit een vroegere dienstbetrekking (bijvoorbeeld pensioen of een WW-uitkering). Het verschil tussen deze tabellen is of er wel of geen recht op arbeidskorting is. Achter de kleur van de tabel staat het tijdvak waarover het salaris is berekend (één of meerdere weken). “Code LB” is de code voor loonbelasting. 1 staat voor loonheffingskorting toepassen en 0 voor loonheffingskorting niet toepassen. Loonheffingskorting is een korting op de belastingen die je moet betalen en is afhankelijk van je inkomen. De loonheffingskorting mag je slechts bij één werkgever toepassen. Dat betekent dat als je meerdere werkgevers hebt, je moet kiezen op welk loon je de loonheffingskorting van toepassing wilt laten zijn. Dat kun je het beste doen bij de werkgever waar je het hoogste brutoloon verdient.
  • (4) Hier staat het type contract dat je hebt en of het om een oproepovereenkomst gaat.
  • (5) “Gewerkt” is het aantal gewerkte dagen in de betreffende week. “LTV-dagen SVW” staat voor het totaal aantal dagen van de werkweek waar Sociale Verzekerings Wetten over betaald wordt. SVW staat voor Sociale verzekeringswet. Het getal achter deze term drukt het aantal dagen uit waarover je een werknemersverzekeringsuitkering krijgt. Het aantal dagen bepaalt de duur en de lengte van die uitkering (denk bijvoorbeeld aan werkloosheidswet of ziektewet). “LTV-dagen LH” is het totaal aantal dagen van de werkweek waar loonheffing over wordt betaald. Onder cumulatief staan de totalen vanaf januari.
  • (6) Hier staan je gewerkte uren x het percentage van jouw uurloon. Wachtdagencompensatie is een een procentuele opslag op het bruto-uurloon. De wachtdagcompensatie is bedoeld om het verlies van inkomen op te vangen als je ziek wordt. Jouw uurloon is exclusief deze wachtdagcompensatie. Is er sprake van een toeslag op jouw uren omdat je overwerkt, dan zie je dat hier ook terug. Heb je recht op uitkering van feestdaguren of neem je vakantie-uren op, dan zie je dit ook terug in deze tabel. 
  • (7) Hier staan looncomponenten zoals reiskosten, bonus of onkostenvergoedingen. Er staat ook bij of het om een netto of bruto looncomponent gaat. 
  • (8) Hier vind je terug: Jouw “loon/salaris”. Het totale brutoloon. “Wachtdag over” is het bedrag dat je ontvangt ter wachtdagcompensatie. “Totaal loon” is jouw bruto loon plus wachtdagcompensatie. “Premie aanv. Zw” is het bedrag dat jij afdraagt aan de Ziektewet. Iedereen die jonger is dan de AOW-leeftijd en een loon of uitkering ontvangt, betaalt mee aan de premies werknemersverzekeringen. Waaronder ook de Ziektewet. “Heffingsloon tabel” dit is het deel van je loon waarover belasting wordt ingehouden. Oftewel: je loonheffing. “Loonbelasting tabel” is de te betalen belasting deze maand. "verr. Arb. Kort.” Houdt in dat wie werkt, belastingaftrek krijgt. De hoogte daarvan hangt af van wat je verdient met dat werk (is wel gemaximeerd). Hoe meer je verdient, des te minder korting je krijgt. Als je de loonheffingskorting toepast op het salaris, dan wordt deze arbeidskorting direct met het salaris verrekend. Anders kan dit verrekend worden via de aangifte inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. “WGA inh.” staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. Deze premie is landelijk verplicht. De hoogte verschilt per werkgever. Werknemer en werkgever betalen beiden de helft. Het deel werknemer wordt ingehouden op het netto loon. “Netto componenten” zijn de declaraties die eventueel bij 7) op de loonstrook staan. “Netto EQ loon” is het bedrag dat je minimaal zou mogen overhouden na alle inhoudingen (zoals bekeuringen of bedragen voor huisvesting of kleding). Dit type inhoudingen zijn bij Work-on zeldzaam.   Dan houden we over “Uit te betalen”. Dit is het nettoloon dat wordt overgemaakt.
  • (9) Bij 9 staat aangegeven of en welke pensioenregeling er van toepassing is. Hier vind je ook je reserveringen terug, namelijk: “Vak. Geld” is je vakantiegeld en “vak. Dagen” zijn je vakantiedagen uitgedrukt in euro’s. Daarnaast heb je nog “kort verzuim”. Naast vakantiedagen heb je in een aantal gevallen recht op verschillende soorten bijzonder verlof of kort verzuim. Bijzonder verlof kan worden aangevraagd bij een bijzondere gebeurtenis of bij familieomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een jubileum, een huwelijk of iemand in jouw (directe) familie die is komen te overlijden. Kort verzuim kan worden aangevraagd bij bijvoorbeeld een dokter of tandarts bezoek. Je bouwt per gewerkt uur kort verzuim op. Als je bijvoorbeeld naar de dokter moet, dan kan je opnemen wat je hebt opgebouwd. Als je nog maar 0,5 uur hebt opgebouwd en een afspraak van een uur hebt, kan je toch maar een 0,5 uur kort verzuim opnemen en uit laten betalen. Wil je checken hoe je dit opbouwt en of je hier recht op hebt, kijk dan in de CAO. “Uren” staan voor de bruto reserveringen (totaal vakantiedagen en kort verzuim) omgerekend in uren. Per reservering wordt bij aangegeven hoeveel procent er van het brutoloon aan de betreffende reservering wordt opgebouwd. Dit percentage (per reservering) vind je terug onder “Percentages”. “Deze week” is het bedrag dat er aan de reservering in de betreffende week is opgebouwd. “Cumulatief” is het totaal aan bruto reserveringen dat jij hebt openstaan.
3Worden mijn reiskosten vergoed?
Je werk is niet om de hoek en daarom reis je met het OV of met de auto. Indien van toepassing bij de opdrachtgever, heb je net als jouw collega’s recht op reiskostenvergoeding.
4Waar vind ik mijn jaaropgave?
Jouw jaaropgave vind je net als je salarisstroken terug in E-uur.
5Hoe zit dat met vakantiegeld?
Voor uitzendkrachten geldt dat 8,33% van jouw brutoloon maandelijks wordt gereserveerd en opgeslagen. Ergens tussen eind mei en eind juni wordt het opgebouwde bedrag (tegelijk met je salaris) naar je overgemaakt. Wil je weten hoeveel vakantiegeld je mag verwachten? Het totaalbedrag dat je tot op dit moment hebt opgebouwd is af te lezen op je meest recente loonstrook.

Uren
registreren

1Hoe registreer ik mijn uren?
Bij Work-on werken we met een online urenregistratiesysteem, genaamd E-uur. In E-uur vul jij aan het einde van een gewerkte week je uren in, geef jij je reiskosten door en vind jij je loonstroken terug. Per mail ontvang je van ons je inloggegevens voor E-uur. Ga naar www.e-uur.nl en log in met je gegevens. Heb je geen inloggegevens ontvangen? Laat je talentcoach dit dan zo snel weten.

Tip: leer jezelf aan om na een gewerkte week direct je uren in te vullen, zodat je dit niet vergeet. Je vult je uren in door een urenbriefje ‘aan te maken’. Elk gewerkt uur telt. Werk je dus bijvoorbeeld 40 uur per week van maandag t/m vrijdag? Dan vul je op iedere individuele dag (maandag t/m vrijdag) een 8 in.

Heb je afspraken gemaakt over een reiskostenvergoeding? Vul naast je uren dan ook je reiskosten op de desbetreffende dag in. Reis je met het ov? Vul dan je kosten in en upload jouw reiskosten overzicht in de E-uur app. Dit overzicht kun je bijvoorbeeld downloaden via ‘Mijn NS’. Reis je naar werk met de auto? Bereken dan het aantal kilometers dat jij moet reizen (bijvoorbeeld met de ANWB routeplanner) en vermenigvuldig dit met het bedrag waar jij recht op hebt aan kilometervergoeding.

Klaar met het invullen van je uren? Druk dan op ‘aanbieden’. Eerder wordt het urenbriefje namelijk niet gecontroleerd en krijg je ook niet uitbetaald. Dat zou zonde zijn. Zorg er dus altijd voor dat je uren uiterlijk de zondag na je gewerkte week zijn aangeboden.

Wil je weten hoe E-uur exact werkt? Bekijk dan onderstaande video's waarin onze talentcoach Nadia een rondleiding geeft door het systeem.

Uitleg E-uur Dashboard


Uren registeren deel 1

Uren registeren deel 2
2Hoe werkt de urenregistratie app?
E-uur is ook beschikbaar als app voor je smartphone. Ga naar www.e-uur.nl/app, navigeer naar ‘kandidaten’ en klik op ‘download E-uur als app’. De download start direct. Staat de app open op je smartphone? Mooi! Dan kun jij je uren op dezelfde wijze registreren als hierboven is uitgelegd.
3Wanneer moet ik mijn uren, reiskosten en declaraties uiterlijk indienen?
Belangrijk: jouw uren, reiskosten en declaraties moet je op tijd declareren. Wat is op tijd? Uiterlijk zondag! De opdrachtgever moet jouw uren namelijk nog goedkeuren voor wij jou kunnen uitbetalen. Ben je een keer te laat? Dan krijg je een week later uitbetaald. Tip: zet een herinnering in jouw agenda.

Ziek zijn

1Wat moet ik doen als ik ziek of weer beter ben?
Allereerst: beterschap wanneer je ziek bent! Belangrijk is dat je zo snel mogelijk bij jouw leidinggevende (werkgever) en talentcoach meldt dat je ziek bent. Dat betekent dus dat je 2 telefoontjes moet plegen vóór 9:00 uur. Let op: sms’en, mailen of WhatsAppen is niet voldoende.
Ben je de dag daarna nog ziek, dan bel je opnieuw voor 9:00 uur. We vragen je dit om elke dag even te doen totdat je weer beter bent. Zo zijn we up-to-date en komen we niet voor onverwachte verrassingen te staan.

In sommige gevallen zal een casemanager van Acture B.V. contact met jou opnemen om de duur van jouw ziekte vast te stellen en daarmee de hoogte van jouw ziektegeld bepalen. Je krijgt hierover een mail met extra informatie.

Work-on betaalt wekelijks het ziektegeld uit.

Beter melden?
Ben je beter en klaar om weer aan de slag te gaan? Daar worden wij natuurlijk ook blij van. Meld je daarom ook weer beter bij je talentcoach.

Benieuwd hoe het zit met loondoorbetaling tijdens de werkdagen waarop jij ziek bent? Check dan het kopje ‘Wat zijn wachtdagen?’ hieronder.
2Wat zijn wachtdagen?
Als je ziek wordt zijn er regels van toepassing over de zogenoemde wachtdagen. Wachtdagen zijn ziektedagen die niet worden uitbetaald. Welke regels op jou van toepassing zijn hangt af van de fase waarin jij je bevindt. (Zie het kopje Hoe werkt een uitzendcontract (Fase 1, 2 en 3) hieronder)

Fase 1 & 2
In deze fase heb je altijd een wachtdag. Dit betekent dat de eerste dag dat je ziek bent en had moeten werken, niet wordt uitbetaald. Work-on betaalt wekelijks jouw ziektegeld.

Fase 3
Hoeveel wachtdagen er in jouw situatie van toepassing zijn hangt af van gemaakte afspraken. Deze afspraken zijn gemaakt tussen Work-on en het bedrijf waarvoor jij werkzaam bent. Het is er in geen geval meer dan 1.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je talentcoach. Wil je meer weten over uitbetaling tijdens ziekte? Kijk dan in Artikel 25 van de NBBU CAO voor uitzendkrachten.

Vakantiedagen
en kort verlof

1Hoeveel vakantie-/verlofdagen heb ik?
Work-on vond voor jou de perfecte (bij)baan. Maar hoe leuk je baan ook is, iedereen wil er wel eens een dag (of 2 of 37) tussenuit. Bij elke volledig gewerkte maand heb je recht op 16 2/3 uur vakantie. Je bouwt alleen vakantiedagen op over je daadwerkelijk gewerkte uren. Werkte je geen volledige maand, dan heb je recht op een evenredig deel hiervan. Wil je je vakantiedagen inzetten? Neem dan even contact op met jouw talentcoach.

2Wanneer kan ik mijn vakantie-/verlofdagen opnemen?
Wil je een vakantie- of verlofdag opnemen? Dan bespreek je dit met jouw opdrachtgever en vervolgens met jouw talentcoach. Deze vraag je altijd per mail aan bij jouw desbetreffende talentcoach zodat jouw talentcoach dit kan verwerken, maar ook kan kijken hoeveel uren jij hebt opgebouwd.

Uitzendcontracten
en rechten

1Hoe werkt een uitzendcontract (Fase 1,2 en 3)?
De CAO voor uitzendkrachten kent verschillende fasen. Niet geheel onbelangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, want elke fase geeft jouw rechten weer. Hoe langer je werkzaam bent via Work-on, hoe meer rechten je hebt.

Fase 1 & 2
Iedereen die start met werken begint uiteraard in fase 1 en 2. Deze fase duurt 52 weken ongeacht het aantal uren dat je werkt. Belangrijk voor jou om te weten is onder andere dat als je niet werkt, je geen loon ontvangt.

Fase 3
Je bent lekker bezig en voor je het weet beland je in fase 3. Deze fase duurt 3 jaar waarin je een overeenkomst aangaat voor bepaalde tijd. Wij mogen jou tijdens deze fase maximaal 6 overeenkomsten voor bepaalde tijd geven. Één van je rechten tijdens deze fase is dat jouw loon wordt doorbetaald in verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens de feestdagen!

Meer informatie te lezen op de website van de NBBU
2Wat voor een contract krijg ik?
Als jij via ons aan de slag gaat dan maken wij dit natuurlijk officieel. Het allerbeste nieuws is dat Work-on vanaf jouw eerste werkdag ook jouw werkgever is. Samen gaan we een schriftelijke overeenkomst aan. Om slapeloze nachten te voorkomen leggen we in deze zogenoemde uitzendovereenkomst alles vast wat voor jou belangrijk is.

  • Niet geheel onbelangrijk: salaris.
  • De datum van jouw eerste werkdag.
  • De naam van het bedrijf of de organisatie waarvoor jij all-in gaat.
  • Jouw functietitel #OHYES.
  • Toepassing van het uitzendbeding.
  • Voorschriften over hoe jij veilig je werkdag doorkomt.
3Heb ik dezelfde rechten als mijn collega's in loondienst?
Vanaf je eerste werkdag heb jij recht op de ‘inlenersbeloning’. Say what? Dit klinkt ingewikkelder dan dat het is! Get ready, want deze beloning is er met name op gericht dat jij dezelfde rechten hebt als jouw collega’s die vast in dienst zijn. Zo krijg jij hetzelfde salaris als iemand met dezelfde verantwoordelijkheden en werkzaamheden. Maar ook deze extra’s komen jou tegemoet:

  • In al je enthousiasme werkte je overuren of onregelmatig. Hier staan toeslagen tegenover.
  • Loon wordt periodiek (meestal jaarlijks) verhoogd. Dat van jou dus ook.
  • Als jij je best doet en goed functioneert, dan maak jij ook kans op loonsverhoging.
  • Soms heb je een langere werkweek dan normaal. Zo spaar jij adv-dagen. Maak je extra kosten om je werk goed uit te kunnen voeren? Dit geld komt terug in de vorm van een onkostenvergoeding (bijv. reis- of verblijfkosten).
Let op! Deze voorwaarden worden dus voor jou bepaald op basis van de gemaakte afspraken tussen het bedrijf en zijn medewerkers.
4Bouw ik pensioen op?
Jouw gevonden (bij)baan via Work-on voldoet aan al jouw verwachtingen. Je start direct met opbouwen van pensioen via STiPP wanneer je 21 jaar bent.

NOG VRAGEN?
STEL ZE VIA CONTACT